Jak Apple změnil svět

Tagy:  Steve Jobs, Apple, co vymyslel Apple, Apple a jeho historie, Apple a jeho produkty, iPhone 5, iPod, iPhone, první dotykový telefon

Sponzorované odkazy

Jak Apple změnil svět

Dnešní článek je sonda do útrob jedné z největších a neznámějších společností dnešní doby. Podíváme se, jak Apple změnil celé odvětví počítačového, hudebního i telefonního průmyslu. Neopomeneme ani úlohu velikána Steva Jobse a zprávy poslední doby.

Začátky

Jen těžko věřit, že tak obrovská firma jako je Apple, byla založena v obyčejné garáži roku 1976 Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Geraldem Wayenem. Hlavním mozkem vývoje byl Wozniak, zatímco Jobs se staral o shánění součástek a nekompromisní obchod. A tahle spolupráce zafungovala, o produkty Applu začal být zájem a firma se tak pomalu ale jistě rozrůstala.

Steve Jobs

Největší osobností celé značky byl bezpochyby právě Steve Jobs. Spoluzaložil firmu a řídil ji i po většinu její existence. Jeho složitá osobnost, která se vyznačovala zarážející upřímností, neuvěřitelnou tvrdohlavostí a posedlostí dokonalostí, dostal firmu do nebeských výšin. Přesto byl jednoho dne zbaven své funkce. S Applem to šlo ale následně rychle z kopce a Jobs byl nakonec povolán zpátky. Ten jí naštěstí dokázal zachránit a postavit ji na nohy. Osobnost Steva Jobse byla ale zároveň prokletím. Například jeho posedlost bezchybným designem stála firmu řadu neúspěchů. Třeba když jednou trval na nastříkaní barvou všech strojů továrny, jen aby vše vypadalo esteticky lépe. To stálo firmu dost peněz, ale především kvůli tomu stroje dělaly občas chyby. Stejně tak trval na úhledném seřazení všech součástek, včetně barev uvnitř stroje, přestože zařízení Applu vlastně nešly laikem vůbec rozebrat (až na úplně první výrobky, které byly vlastně stavebnice).

Steve JobsSteve Jobs

Filozofie Applu

Apple se v čele s Jobsem vždy snažil být jedničkou ve vývoji a vytvářet co nejdokonalejší produkty( i za cenu trojnásobné ceny). Například při vývoji designu prvního iPhonu existovaly desítky až stovky verzí, než byl Steve Jobs konečně spokojen s jeho finální podobou. Někteří spolupracovníci se vyjádřili, že mezi několika posledními verzemi neviděli už vůbec žádný rozdíl. Apple se také pokaždé snažil o naprostou jednoduchost. Jejich výrobek by mělo intuitivně ovládat i dítě, které poprvé vzalo telefon do rukou.

Zatímco většina společností doby měla logicky rozdělené sekce a týmy dle jejich úkolu, Steve Jobs vždy trval na nepřetržité spolupráci všech oddělení. Pořádaly se pravidelné porady a také budovy byly navrhnuty a postaveny tak, aby se v ní lidi prostě museli potkávat se všemi.

iPhone 5iPhone 5

Apple jako inovátor

Apple jako první přišel s mnohými produkty, které ostatní firmy dále už jen kopírovaly (viz. dnešní soudní spory o patenty). Nejdřív přišel s myší, kterou ačkoliv nevymyslel, koupil malou firmu, která ji vytvořila. Následně pak myš představil celému světu a okamžitě jí začal využívat k ovládání osobního počítače.

V začátcích chytrých telefonů, kdy k ovládání sloužilo buď velký počet tlačítek (často všechna písmena abecedy) nebo stylus (malá vysouvací tužka), přišel Apple s nápadem, použít k ovládání lidské prsty. Následovalo představení prvního iPhonu, který takovou technologií samozřejmě disponoval.

Když v době nelegálního šíření hudby trpěl celý hudební průmysl ohromnými ztrátami, byl to právě Apple, kdo vytvořil skutečně fungující online obchod s digitálními distribucemi písní. Přestože se zdálo být nemožné vyjednat možnost online prodeje se všemi vlastníky autorských práv a k tomu všemu rychle vytvořit software, skrze který vše fungovalo, Apple to znovu dokázal a iTunes slavil obrovský úspěch. To podstatným způsobem pozvedlo celý hudební průmysl. Apple v hudbě bodoval také díky šikovnému kapesnímu přehrávači – iPodu, který se objevil s revolučním ovládacím tlačítkem.

MacBook ProMacBook Pro

Dle posledních zpráv

Apple ale již nějakou dobu nepřišel s žádnou skutečnou novinkou. S něčím, s čím by znovu udělal díru do světa. Naopak Apple vyrábí pouze další produkty již zajetých řad a na pultech se nám tak objevují nové iPhony, iPody, Macy a tak dále. Steve Wozniak se nedávno dokonce nechal slyšet, že je Microsoft oproti Applu v současné době mnohem více inovativní. Jistě měl na mysli nové prostředí Metro (které se už oficiálně vlastně metro nejmenuje). To nicméně zaplavilo jak mobilní telefony, tak dotykové zařízení i počítače.

Závěrem

Apple je bezesporu jednou z největších společností, co kdy existovala. Jak jsme se zmínili, značný dopad měla na mnohé větve a nyní se zdá být značkou luxusu, kvality, ale bohužel také vysoké ceny. Jak to s firmou ale dopadne po nedávné smrti Steva Jobse a kdy Apple zase konečně přijde s něčím novým?

Článek Jak Apple změnil svět byl publikován 3. prosince 2012 v 05.00 v rubrice Internet a Technologie. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...