Steve Jobs - životní osudy a zvraty generálního ředitele firmy Apple

Sponzorované odkazy

Steve Jobs - životní osudy a zvraty generálního ředitele firmy Apple

Na světě jistě není mnoho lidí, kteří by si při vyslovení tohoto jména představili někoho jiného než celosvětově známého ředitele společnosti Apple a průkopníka mnoha nejen počítačových technologií. Avšak životní dráha Steva Jobse nebyla ani zdaleka tak jednoduchá, jak si možná mnozí mohou myslet. Celý jeho život byl plný zvratů s více či méně šťastným koncem. V tomto článku bych se rád zaměřil nejen na osobní kariéru Steva Jobse, ale také na technologie, které se zrodily v hlavě tohoto muže a jimž jeho společnost pomohla na svět. V závěru také představím několik aktuálních knih a filmů, které o Jobsovi nově vyšly či v brzké době vyjdou.

Steve Jobs – zdroj: FlickrSteve Jobs – zdroj: Flickr

Technologie, LSD, Hare Krišna

Jistě si právě říkáte, jak spolu proboha tyto tři pojmy souvisejí, ale v životě Steva Jobse má každý z nich své pevné místo. Utvářely jeho osobnost a životní postoje, které se později naplno projevily při zakládání společnosti Apple.

Jobs byl hned po narození adoptován manželským párem Paulem a Clarou Jobsovými, jelikož si ho jeho biologická matka z důvodu společenských konvencí nemohla nechat (jeho pravým otcem byl syrský muslimský student, matka byla katolička). Dětství a rané dospívání nebylo u Jobse vůbec jednoduché. Byl problémovým žákem, který školu bral jen jako ztrátu času a nucení do něčeho, o co on sám neměl zájem. Konflikty mezi ním a učiteli byly velmi časté, avšak jeho adoptivní rodiče se vždy postavili za svého syna. Již v této době se zrodil Jobsův velký zájem o technologie, který, podpořený jeho manuální zručností, postupně utvářel celou jeho životní dráhu.

Ještě před nástupem na vysokou školu začal Jobs užívat LSD a dle jeho slov to byl ten nejkrásnější zážitek, který ve svém životě prožil. Závislost na této droze se u něj však nevytvořila. Studia na vysoké škole zanechal hned po prvním semestru, avšak na přednášky docházel dále, ale již jen na ty, které pro něj byly zajímavé. V této době (tedy v době 70. let a velkého rozmachu hnutí hippies) začal tíhnout k východoasijským náboženským tradicím a stal se členem sekty Hare Krišna. Jak sám Jobs řekl, tento zážitek dokázal ovlivnit jeho osobnost a pousnout ho dále v oblasti vnímání technologií a materialistických potřeb lidí.

Založení firmy Apple

Velký zvrat v Jobsově životě přinesl až rok 1976, kdy se svými přáteli Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem založili společně firmu Apple Computer. Ihned se pustili do vývoje osobních počítačů, čímž vznikly modely Apple I, Apple II a Apple III, se kterým se dokonce pokusili konkurovat společnosti IBM, jež měla v této době na trhu s prodejem počítačů monopol. Na počátku 80. let vycítil Jobs velký potenciál v podobě počítačové myši, se kterou se dalo velmi snadno ovládat grafické uživatelské rozhraní. Vznikl tak typ počítače Apple Lisa, který byl jako první ovládán také pomocí myši.

Roky 1984 a 1985 se pro firmu Apple ukázaly být jako přelomové. V prvním zmiňovaném roce představila společnost nový typ počítačů Macintosh, který měl popularizovat uživatelské rozhraní a představit jednodušší ovladatelnost, založenou na lepší integraci softwaru a hardwaru. V následujícím roce byl Steve Jobs po vzájemných neshodách s generálním ředitelem firmy Johnem Sculleyem odvolán z pozice vedoucího projektu Macintosh a následně na to vyhozen z firmy.

Nové začátky

Krátce po svém vyhazovu z Applu založil Jobs novou firmu s názvem NeXT Computer, která měla představovat nový začátek a konkurenta společnosti Apple. Mezitím se Steve Jobs rozhodl angažovat i u filmu a roku 1986 koupil od George Lucase animační studio The Graphic Group, které však dnes známe pod názvem Pixar (roku 2006 odkoupila Pixar společnosti Disney, čímž se Jobs stal držitelem 7% akcií firmy Disney a tím pádem také největším akcionářem společnosti). NeXT Computer však neprosperovala tak, jak si její zakladatel představoval. Zároveň i Apple přestal vykazovat zisk a dostával se zcela do stínu dravějšího Microsoftu. Proto představenstvo rozhodlo roku 1996 o koupi NeXT Computer a návratu Jobse do vedení společnosti Apple. Díky těmto změnám nabrala firma druhý dech, stala se znovu konkurenceschopnou a prodejnost jejích produktů začala stoupat. Po roce 2000 se společnosti zaměřila na vývoj nových technologií a výrobků, které jsou nám již více známé, jako je například iPod, iPhone či iPad.

Jobsova smrt a jeho odkaz

Roku 2005 byla Jobsovi diagnostikována rakovina slinivky břišní, jejíž léčbu však zanedbával. V srpnu roku 2011 byl kvůli špatnému zdravotnímu nucen rezignovat na svou pozici výkonného ředitele Applu a dva měsíce na to zemřel na zdravotní komplikace spojené s rakovinou.

Steve Jobs se díky své životní kariéře a osobitému přístupu stal jedním z nejznámějších a také nejbohatších lidí na světě. Firma Apple, kterou od základů vybudoval, se stále zabývá vývojem softwarových a hardwarových technologií a její produkty používají miliony lidí ze všech zemí na světě. Svým smyslem pro detail dokázal Jobs vtisknout všem výrobkům od Applu jedinečný styl, který stále přetrvává i po smrti jejich tvůrce.

Filmy a knihy

Po nezdaru dvou předchozích filmů o Stevu Jobsovi (jednalo se o filmy „Piráti ze Silicon Valley“ z roku 1999 a „Jobs“ z roku 2013) přichází nyní do kin asi nejočekávanější životopisný film s prostým názvem „Steve Jobs“. Film má v českých kinech premiéru 12. listopadu a hlavní roli zde hraje Michael Fassbender. Snímek by nám měl umožnit nahlédnout jak do zákulisí vzniku firmy Apple, tak také do osobního života tohoto velkého vizionáře.

Inspirací tomuto filmu se stala životopisná kniha Steva Jobse od Waltera Isaacsona. Tato publikace je dle mého názoru vůbec nejzdařilejší a nejobsáhlejší biografií, mapující do nejmenších detailů životní osudy zakladatele společnosti Apple. Kniha vyšla roku 2011 bezprostředně po Jobsově smrti. Za zmínku ještě stojí kniha s názvem „Steve Jobs. Můj život, má láska, mé prokletí.“, kterou napsala Jobsova bývalá přítelkyně a také matka jeho dcery Chrisann Brennan. Kniha vyšla roku 2014 a zabývá se jak osudy autorky, tak především jejímu vztahu k Stevu Jobsovi.

Článek Steve Jobs - životní osudy a zvraty generálního ředitele firmy Apple byl publikován 18. listopadu 2015 v 20.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Michal Soukup. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...