LTE - Vysokorychlostní mobilní připojení pod drobnohledem

Sponzorované odkazy

LTE - Vysokorychlostní mobilní připojení pod drobnohledem

Doba, kdy mobilní telefon sloužil jen k posílání zpráv a volání, pomalu ale jistě končí. Na internet se člověk připojil buď omylem, nebo (a to už byl velký eskamotér) na dobu nezbytně nutnou ke stažení ojedinělé aplikace. Přitom samozřejmě počítal každou minutu, kterou musel zaplatit ze svého kreditu.

Jak to vypadá dnes?

S nástupem „chytrých telefonů“se rozšířilo i jedno trefné úsloví – bez internetu je smatrphone sotva poloviční. Je to svým způsobem pravda. Množství aplikací a funkcí, kterými moderní mobilní telefon dneška disponuje, jsou podmíněny připojením k internetu. Všechno to sdílení přes nejrůznější kanály, komunikace pomocí chatů, Facebook, GPS, jízdní řády, zpravodajství, aplikace na rozpoznávání hudby a to ani nemluvíme o hrách, které rovněž často vyžadují připojení k síti.

Není proto divu, že mít datový balíček je dnes v podstatě jakousi neoficiální podmínkou pro využívání telefonu (nebo tabletu) naplno. Operátoři mobilních sítí se toho samozřejmě chytli a už při koupi nabízejí slušný výběr placeného internetu v mobilu.

Graf vývojeGraf vývoje

Technologie LTE

Tím se pomalu dostáváme k hlavnímu tématu LTE. Výraz LTE pochází z angličtiny a jedná se o zkratku ze slov Long Term Evolution.

Tato technologie představuje vysokorychlostní internet určený pro mobilní sítě. Na základě ní tudíž lze poskytovat připojení k internetu skrze mobilní telefon. Kdo zažil připojování k internetu ještě přes pevnou linku (ADSL), ten musel LTE vnímat jako malý zázrak. Výhodou této nové technologie totiž byla především kromě vyšší rychlost s velkým potenciálem do budoucna (ještě větší rychlost a ještě větší rozsah).

Přesto se ale v podstatě nejedná o žádnou revoluci, ale spíše logické vyústění dlouhodobějšího vývoje. LTE vychází ze starších sítí GSM/EDGE, respektive UMTS/HSPA.

Přehled některých zemíPřehled některých zemí

LTE – minulost, přítomnost, budoucnost

První komerční sít LTE byla uvedena do provozu společností Telia Sonera již koncem roku 2009 ve Stockholmu a Oslu. Severské země pak brzy následovalo dalších 15 sítí a trend do budoucna je jasný – LTE zkrátka bude muset mít každý pořádný operátor, jinak nebude konkurenceschopný a posléze přijde o zákazníky.

Není tedy celý koncept LTE jen jakousi marketingovou strategií ze strany mobilních operátorů? Inu, dalo by se říci, že ano. S rychlým vývojem nejrůznějších technologií, rapidním nárůstem počtu smartphonů se zvyšují také požadavky na rychlost a počet přenesených dat. Laicky řečeno, už nestačí pomalé připojení k internetu, už nelze efektivně pracovat bez dostatečné podpory a bez odpovídající rychlosti, protože aplikace, webová rozhraní, hry apod. vyžadují „svoji“ dávku a určitý výkon. Čím více přístrojů je k dispozici a je aktivně využíváno, tím více roste také potřeba přenášených dat. To je samozřejmě výhodné především pro mobilní operátory. Ale i koncový uživatel může z této situace těžit – a to z vyšší rychlosti připojení a zvýšení rychlosti přenosových dat.

LTE také eliminuje některé nedostatky 3G sítí v tom smyslu, že mnohem komplexněji pozoruje signalizační zprávy pro koncového uživatele (aktualizační zprávy z nejrůznějších kanálů jako je Facebook, Twitter, aktualizace aplikací apod.) a tím potažmo šetří baterku daného přístroje.

LTE a Česká republika

Dnes již všichni tři naši největší operátoři podporují síť LTE, byť se jejich komerční názvy mohou lišit. Podstata je však vždy stejná – LTE síť má poskytovat nejrychlejší a nejmodernější technologii pro mobilní internet. LTE má dosahovat maximální rychlosti až 150/50 Mb/s (stahování/odesílá dat). Díky tomu si užijete on-line internetový obsah mnohem rychleji, budete moci sledovat internetová média on-line a ve vyšší kvalitě a také hrát hry. Síla LTE zajistí také lepší signál.

Rozšíření mobilní sítě na příkladu operátora T-MobileRozšíření mobilní sítě na příkladu operátora T-Mobile

Pokrytí našich operátorů sítí LTE není ideální, ale postupně se rozšiřuje. Podmínkou pro využití LTE, bude-li k dispozici ve vaší lokalitě, je samozřejmě odpovídající mobilní přístroj, který síť LTE podporuje. S nástupem LTE ovšem nečekejte změnu v případě vyčerpání dat. I tak se rychlost sníží a je třeba čekat na další měsíc na obnovení limitu.

Výhody:

  • Nejrychlejší připojení
  • Možnost sledovat obsah on-line ve vysoké kvalitě
  • Zvýšení kvality signálu

Nevýhody:

  • Při vyčerpání dat stejně internet sníží rychlost
  • Pokrytí není úplně ideální

Článek LTE - Vysokorychlostní mobilní připojení pod drobnohledem byl publikován 1. července 2014 v 08.45 v rubrice Technologie. Autorem článku je Dominik Wetter. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...