Programy pro úpravu fotek přímo v internetovém prohlížeči

Sponzorované odkazy

Programy pro úpravu fotek přímo v internetovém prohlížeči

Pokud se už někdo z vás pokoušel upravit svoji fotku prostřednictvím internetového prohlížeče, narazil na nespočet stránek, které tuto možnost mají. Jaký z nich si vybrat, aby obsahoval vše, co chcete? To je těžká otázka. Proto se pokusím vybrat alespoň pět těch nejlepších, které za to stojí.

Co obnáší?

Výhoda těchto stránek je hlavně v tom, že veškeré úpravy fotografií jsou dostupné na stránkách. Není pak nutné kupovat a instalovat obsáhlé programy a nebo více programů na jednou. Proto stále více uživatelů používá těchto internetových editačních středisek, které jim ulehčí jejich práci.

Některé webové servery umožňují uložení fotografie na jejich vlastní uložiště a tudíž fungují, jako záloha a šetří volné místo v počítači. Většina stránek však funguje bez registrace a čekání na potvrzení e-mailové adresy a uživatel pak může po načtení stránky ihned vložit obrázek a upravovat.

Nevýhodou je logicky potřeba stálého internetového připojení a s tím související ztrátě upravované fotografie. Nyní už k samotným editorům.

Photoshop

První zmíněný editor je snad tím nejpoužívanějším programem k úpravě fotografií a nyní je dostupný také v online podobě, jako Photoshop Express Editor. Oproti placenému programu je však tento zcela zdarma.

Pixelizace ve Photoshop Express EditorPixelizace ve Photoshop Express Editor

Editor obsahuje hlavně ty nejpoužívanější funkce, které jsou dostupné v programu. Nechybí zde základní úpravy obrazu a jsou tu také samolepky, rámečky a různé další grafické doplňky. Prozatím editor neobsahuje mnohé filtry a některé funkce jsou teprve ve verzi Beta.

Ukázka funkce Burn, jež je ve fázi betaUkázka funkce Burn, jež je ve fázi beta

Dalším nedostatkem je absence češtiny a nedotažené ovládání v porovnání s programem. V současné době podporuje tento editor pouze úpravu obrázků formátu JPEG a nesmějí být větší než 16 megapixelů. Vzhledem k tomu, že je online editor teprve „v plenkách“, tak mohu s jistotou říci, že se další formáty a funkce budou postupně doplňovat. Photoshop Express editor je dostupný pod tímto odkazem.

Moje hodnocení:  80 %

Pixlr

Pixlr poskytuje hned tři možnosti pro úpravu fotografií. První je samotný Editor, ve kterém lze provést všechny klasické operace, jako jsou např. oříznutí, otočení, zkosení, štětec, tužka, guma. To ale není vše. Další vynikající funkcí jsou zde Vrstvy, které nemají všechny online editory. Práce s nimi je zde jednoduchá. Další krásné úpravy pak umožňují filtry, ve kterých je celkem dost operací, jako je šum, pixelizace, rozostření, a nebo Gaussovské rozostření. Editor je dostupný zde.

Gaussovské rozostření v PixlrGaussovské rozostření v Pixlr

Druhou možností úpravy fotografií je Express, kde celý přiložený obrázek můžete vylepšit hezkým orámováním, samolepkami a dalšími úpravami. Express je dostupný také jako mobilní aplikace a můžete tak ihned upravit právě pořízenou fotografii. Express je dostupný zde.

Příklad úpravy pomocí Pixlr ExpressPříklad úpravy pomocí Pixlr Express

Poslední možností je využití tzv. O-Matic, kde lze transformovat fotografii do různých typů prostředí. Fotografie pak vypadá černobíle, zbledle nebo mokře. O-Matic je dostupný zde.

S hromadou těchto funkcí se editor hodí na slušné vyřádění profesionálů. Express a O-Matic pak pro vytvoření krásné profilové fotografie nebo pro zábavu. Další výhodou je zde čeština.

Moje hodnocení:  88 %

PicMonkey

PicMonkey je další oblíbený editor fotografií, který se podobá výše zmíněnému Pixlr.

Opět zde nechybí klasické funkce v podobě ořezávání apod. PicMonkey nabízí nespočet vizuálních filtrů, které jsou sice předem dané, ale můžeme změnit jejich parametry, jako je intenzita, barvy, apod. Tudíž je více specifikovanější oproti Pixlr.

Použití funkce Auto adjust v PicMonkeyPoužití funkce Auto adjust v PicMonkey

Výborně se hodí také k pořizování fotografií osob a disponuje možností úpravy obličeje. Má pro tento způsob vyhrazenou položku ve které lze upravit např. Rty, obočí, nebo i vousy. Dále nechybí samolepky a rámečky. Rámečky nabízejí také možnost přidání rámečku vlastního, který máte uložen v počítači.

Použití očních stínůPoužití očních stínů

Upravené foto lze uložit do počítače, nebo do cloudových uložišť OneDrive a DropBox. Podporované formáty pro uložení jsou PNG a JPEG.

PicMonkey má i svá negativa. Prvním je stejně, jako u Photoshop Express Editoru, absence češtiny. Absenci ale částečně neutralizují obrázky u každé funkce, které naznačují účel daného nástroje. Dále má většinu šikovných funkcí zpoplatněnou. Cena však není vysoká a stojí zhruba 60 na jeden měsíc. To znamená, že pro použití všech funkcí je také nutná registrace.

Online editor je dostupný na oficiálních stránkách.

Moje hodnocení:  85 %

piZap

Předposlední portál pro úpravu fotografií je zcela zdarma a je propojen s nejznámějšími portály pro sdílení. Jeho funkce jsou určeny spíše pro úpravu fotografií sama sebe, tedy tzv. „selfie“.

Příklad použití filtruPříklad použití filtru

Mezi základní funkce patří oříznutí, otočení, zoom a nastavení barev. Nechybí zde přednastavené filtry, které se dají dále upravit. Přidána je zde také funkce vyříznutí, ale není určena pro nějaké detailnější operace. Pro milovníky meme obrázků je zde pár vybraných šablon a milovníci graffiti zde mají také velice povedený nástroj pro malbu.

Užití samolepky MemeUžití samolepky Meme

Co se týče ukládání obrázku, lze použít počítač (JPEG), Facebook, Twitter nebo Pinterest. Využít lze též piZap uložiště.

Editoru bohužel chybí čeština a je plný reklam. Reklamy ale nevadí při práci. PiZap je dostupný zde. Dostupný je také pro mobilní telefony.

Moje hodnocení:  76 %

Perfectphoto.cz

Tento editor je oproti původním o poznání jednodušší a poskytuje pouze některé základní funkce. Na jednoduché úpravy však vystačí.

Rozhraní editoru Perfectphoto.czRozhraní editoru Perfectphoto.cz

Umožňuje např. Otočení, zrcadlení nebo upravení barev. Při každé funkci pak musíte čekat na načtení celé stránky, což značně zpomaluje proces editace. Výsledný obrázek lze uložit, jako PNG nebo JPEG. Navíc se na spodní straně upraveného obrázku zobrazí logo portálu.

Z této pětice určitě nejhorší editor, který má málo, co nabídnout. Kdo by chtěl přece jenom vyzkoušet, stačí kliknout zde.

Moje hodnocení:  30 %

Závěrem

Z této pětice se mi jeví nejpřívětivější asi Pixlr. Je v češtině, je plný spousty funkcí pro úpravu fotografií, je zcela zdarma a nabízí více možností pro úpravu. Naopak nejhorším je poslední zmiňovaný. Proto doporučuji vyhnout se stránce perfectphoto.cz. Doufám, že vše důležité bylo sděleno a přeji mnoho krásných úprav všem grafikům.

Článek Programy pro úpravu fotek přímo v internetovém prohlížeči byl publikován 23. prosince 2014 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...