Opera 28: Rychlý prohlížeč vrací úder a přináší i synchronizaci

Sponzorované odkazy

Opera 28: Rychlý prohlížeč vrací úder a přináší i synchronizaci

Internetový prohlížeč Opera povýšil na verzi 28, která přináší dlouho očekávanou možnost synchronizace. Díky ní se přibližuje svým hlavním konkurentům (Mozilla Firefox, Google Chrome) a očekává příliv nových i vracejících se uživatelů. Podaří se jí dostat na výsluní?

Těžké časy prohlížeče Opera

Historie prohlížeče spadá až do 90. let minulého století, svého úspěchu se však Opera dočkala až po roce 2000. Svou oblíbenost si získala díky jednoduchosti, rychlosti a dostupnosti. Často bylo (a stále je) možné se s ní setkat především na mobilních zařízeních s připojením k internetu.

Zlom nastal roce 2013, kdy bylo ohlášeno nahrazení současného vykreslovacího jádra Presta jádrem WebKit. Staré jádro totiž mělo problémy se správným zobrazováním webů a jejími funkcemi, například s Google Dokumenty.

Opera NextOpera Next

Byla ohlášena Opera Next a znamenalo to konec stávající podoby internetového prohlížeče, který byl oblíbený kvůli své rychlosti a množství implementovaných funkcí najednou. Těmi byly poznámkový blok, poštovní klient BitTorrent klient, synchronizace mezi prohlížeči a mnohé další.

Nyní pro Operu začalo “období temna”, kdy spousta uživatelů odcházela. Nová verze si je nedokázala udržet, protože měla minimum funkcí a neuměla téměř nic, co již uvedené prohlížeče Mozilla Firefox či Google Chrome.

Zlom nastává právě nyní!

Prohlížeč Opera 28 ve stabilní podobě poprvé spatřil světlo světa dne 10.3.2015 a vrací důležitou funkci, která byla právě roku 2013 odebrána, synchronizaci. Díky ní je možné mít přístup ke svým záložkám z kteréhokoliv počítače a jednotně.

Ostatní funkce (poštovní klient) byly přesunuty do nové aplikace Opera Mail, která není součástí prohlížeče, jak tomu bývalo, ale je samostatným počinem.

Opera MailOpera Mail

Opera 28 je prostě skvělá

Použité jádro WebKit znamená skvělé zobrazování všech webových stránek (až na naprosté výjimky, které bývají špatně napsány) a celkově je Opera 28 optimalizována hlavně pro rychlost. Internetové stránky tak nabíhají o poznání rychleji, než u konkurenčních prohlížečů, a pohyb na ní je plynulý i v případě velkého množství multimediálního obsahu.

Opera fungujeOpera funguje

Google aplikace (Dokumenty, Gmail apod.) se zobrazují korektně a fungují. Nevšiml jsem si jediného problému. Blokování vyskakovacích oken, rychlý přístup i instalaci volitelných doplňků Opera 28 nabízí.

Abych však jenom nechválil, vytknout bych chtěl právě onu synchronizaci, která funguje se záložkami skvěle, ale neumí synchronizovat tabulku rychlého přístupu, historii navštívení, vyhledávání, instalovaná rozšíření/moduly.

Opera – rošířeníOpera – rošíření

Nyní ale má skvěle našlápnuto vpřed a pokud ještě trochu na synchronizaci zapracují, budeme tu mít internetový prohlížeč, proti kterému budou i Chrome s Firefoxem krátcí, o IE ani nemluvě. Na Linux bych dal Operu jako primární prohlížeč, protože tam verze 28 funguje opravdu skvěle a nejrychleji.

Výhody:

  • Rychlost
  • Spolehlivost
  • Dostupnost

Nevýhody:

  • Žádné

Článek Opera 28: Rychlý prohlížeč vrací úder a přináší i synchronizaci byl publikován 18. března 2015 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...