Obnova smazaných dat aneb Jak se vrátit k nenavratitelnému

Sponzorované odkazy

Obnova smazaných dat aneb Jak se vrátit k nenavratitelnému

Stává se nám to často, v afektu smažeme něco, k čemu bychom se v budoucnu za normálního fungování rádi vrátili a pak už nevíme jak. Občas smažeme zbytečnosti o kterých ani nevíme, že kdy existovaly a pak přijde člen rodiny, že jsme mu/jí smazali důležitá data. Podíváme se pod pokličku nikoliv jak těmto případům předejít, nýbrž jak ovlivnit výsledek a smazaná data navrátit do původního stavu.

Recuva

Pro lajky určitě nejznámnější recoverovací nástroj na obnovu ztracených či smazaných dat od společnosti Piriform Ltd., který je sousedem známého čističe CCleaner. Obsahuje průvodce, kterému napovíme, zda hledáme obrázky, hudbu, dokumenty, videa aj. čímž si nepochybně ulehčíme práci a nejen sami sobě, ale i jemu. Samozřejmě lze fungovat i bez průvodce, při odkliknutí hned zezačátku. Hned po specifikaci typu hledaného souboru ještě specifikujeme sektor hledání, pevný disk, flashdisk atd. Je jednoduchý, stručný a uživatelsky přehledný. Výhodou je oficiální freeware verze i čeština a nevýhodou naopak obnovování i takovýchto souborů, které ani nevíme, že existují (např. cookies). Například při hledání obrázků naskočí stovky samosmazaných ikonek a obrázků, což je pro nás nepřehledné. Ne vždy najde dokonale všechny smazané a námi potřebné soubory.

Software od Piriform Ltd.Software od Piriform Ltd.

Undelete 360

Dalším nástrojem v naší řadě je program, který by snadno vyhledal člověk rozumící angličtině. Když smažu soubor mačkám tlačítko „delete“, když jej chci zpět, tak logicky „undelete“… hned to napíšu do vyhledávače. A je tam Undelete 360 stejně jako předchozí také disponuje češtinou a širokým záběrem vyhledávání. Dostupná freeware verze mi nedovolila na začátku filtraci, tak hledám veškeré smazané soubory. Časově si to asi všichni dokážeme představit. Spousta funkcí chybí díky freeware, jako například řazení do složek, náhled do souboru nebo již zmíněná filtrace, ovšem vlevo na obrázku ve stromovém řazení lze vybrat například soubor typu .jpg nebo .pdf. Za velkou výhodu považuji rozpis u jednotlivých souborů jak stavu, velikosti souboru, tak i datum vytvoření a změny, nemluvě o češtině a jednoduchosti. A nevýhoda tak jako u nástroje Recuva mnou zmiňovaný filtr, ale věřím, že v professional edici funkce je. Nenašel jsem podporu pro OS Linux, nejspíš není kompatibilní.

Omezený freeware Undelete360Omezený freeware Undelete360

TestDisk

A do třetice snad nejpoužívanější TestDisk, podporovaný na většině operačních systémech se svou opensourceovou licencí, dokáže přimět ke spolupráci i** nespolupracující disk**, opravit startovací sektor nebo odmazání smazaných souborů a složek atd. Nevýhodou pro neorientující se v příkazovém řádku je jeho uživatelské prostředí formou textu.

Profesionál mezi freewaryProfesionál mezi freewary

Placené

Z řady placených stojí za zmínku již uvedený Undelete 360, Advanced Disk Recovery, GetDataBack, USB Drive Recovery, CDRoller, R-Studio, O&O DiskRecovery a další.

Zhodnocení redakce

Když už něco mažeme, tak si dobře rozmyslíme, jestli budeme daná data v budoucnu ještě potřebovat, takže žádný nástroj na obnovu není třeba. Stane se i omyl, takže volíme bez peněz uživatelsky nenáročný nástroj Recuva od společnosti Piriform Ltd. Je třeba dávat pozor na ukládání smazaných dat na jiné než výstupní zařízení, kvůli nechtěnému přemazání.

Článek Obnova smazaných dat aneb Jak se vrátit k nenavratitelnému byl publikován 11. září 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Jiříček. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...