Mapy.cz – Výborný plánovač trasy do mobilu i na webu

Sponzorované odkazy

Mapy.cz – Výborný plánovač trasy do mobilu i na webu

Google Mapy mají v tuzemsku silnou konkurenci. Jde o Mapy.cz, které cílí na své uživatele především regionálními funkcemi a nástroji. Nechybí turistické mapy, cyklotrasy a také odpověď na Google Street View – tedy služba Panorama. Seznam však stále přináší další a další novinky a rozšíření…

Cyklotrasy a turistické mapy na jedničku

Mapové podklady služby Mapy.cz vždy byly v tuzemsku na velmi vysoké úrovni. To se nemění ani v současné době a tam, kde Google Mapy vidí pouze zelenou plochu, Mapy.cz často ještě najdou nějakou zapomenutou cestičku. V současné době je k dispozici celá řada map. Konkrétně jsou k dispozici vedle základní mapy, také mapy turistické, zimní a letní, dopravní, fotografické, letecké, haptické a v neposlední řadě také zeměpisné mapy. Zajímavostí je potom mapa z 19. století a archivované letecké mapy z let 2006 a 2003.

Zimní mapa zobrazuje například lyžarské areály.Zimní mapa zobrazuje například lyžarské areály.

Služba Panorama je odpovědí Seznamu na službu Google Street View, která má již téměř 100% pokrytí České republiky. V této oblasti je Panorama zatím pozadu, ovšem postupným sbíráním dat Mapy.cz nabízejí stále více nafocených měst. V nedávné době přibyly například České Budějovice, Rokycany a první část Plzně. Byť prvotní plány Seznamu mluvili o kvalitě nesrovnatelně vyšší ve srovnání se Street View, na začátku kvalita snímků značně pokulhávala. Ovšem Panorama je k dispozici již nějakou dobu a společně s ním se vyvíjí také technologie sběru dat.

Pokrytí ČR službou PanoramaPokrytí ČR službou Panorama

Hráči geocachinu měli do nedávna k dispozici funkci pro snazší vyhledávání takzvaných „kešek“. Nicméně Seznam v nedávné době na popud kritiky ostřílenější hráčů geocachingu tuto funkci nenávratně zrušil.

Panorama konečně i v PlzniPanorama konečně i v Plzni

Plánovač tras bez potíží

Plánovač trasy je bezesporu zajímavou a užitečnou funkcí, kterou vývojáři Seznamu neustále rozvíjejí. Nabízí základní plánování trasy, kterou si volíte po známých cestách sami klikáním přímo do mapy. Následně plánovač tras spočte vzdálenost a přiřadí trase obecný čas, za který by průměrný člověk měl trasu zvládnout. U každého bodu nechybí GPS souřadnice a mezi jednotlivými body je možné rozbalit popis trasy. Trasu lze plánovat pro více možností dopravy, přičemž nechybí doprava autem, veřejnou dopravou (zatím v beta verzi), ale také na kole, pěšky či nově i po vodě. Čeští a slovenští vodáci tak mohou snáze plánovat sjíždění řek.

Trasa pro vodáky. Z Výššího Brodu do České Krumlova.Trasa pro vodáky. Z Výššího Brodu do České Krumlova.

Další zajímavou funkcí je plánovač výletů, který může pomoci v momentě, kdy člověk prostě neví, jakou trasu v neznámém prostředí zvolit. Výlet lze naplánovat velice jednoduše. Po zvolení výchozího bodu a nastavení typu aktivity, tedy pěšky či na kole, už stačí posuvníkem zvolit délku trasy. Podobně jako u plánovače trasy i zde se k délce výletu přiřadí určitý čas. V závislosti na aktivitě služba omezuje délku trasy, což pro některé uživatele může znamenat jisté mínus. Nicméně maxima tras se pohybují v případě turistiky mezi 40–50 km, zatím cyklisté si mohou trasu naplánovat až ke 150 km.

Nastavujeme výlet v okolí Kvildy. Času je dost a délky není problém.Nastavujeme výlet v okolí Kvildy. Času je dost a délky není problém.

Důležitým prvkem při plánování tras je bezesporu aktuálnost cest, vozovek a dalších komunikací. Zde Seznam pravidelně a rychle reaguje na novinky či větší změny v dopravě, což se potvrdilo brzkou aktualizací map po otevření pražského tunelu Blanka.

Zajímavá místa v okolí Kvildy.Zajímavá místa v okolí Kvildy.

Mapy.cz do mobilu a pro celou Evropu

Od roku 2013 si aplikaci Mapy.cz stáhlo více jek 1,5 milionu uživatelů. Od prvopočátků urazila mobilní aplikace Mapy.cz dlouho cestu a přinesla řadu velice významných novinek. Možnost ukládat mapy offline do mobilu je nově k dispozici pro celou Evropu. Mapové podklady pak kompletně ukousnou přibližně 10 GB volitelně v interní paměti, nebo na SD kartě. K dispozici je ovšem možnost stáhnout si pouze vybraný stát. Pak například Chorvatsko zabírá necelých 70 MB, zatímco Rakousku ukousne z paměti početnějších 300 MB. Tato funkce je v současnosti bohužel k dispozici výhradně na Androidu. Vývojáři ovšem slíbili brzké rozšíření i na Windows Phone a iOS, včetně verze upravené pro iPad. Celý svět by podle slov vývojářů měl být k dispozici během několika měsíců.

Zobrazení turistických map v mobilní aplikaci Mapy.cz. Nechybí ani sjezdovky.Zobrazení turistických map v mobilní aplikaci Mapy.cz. Nechybí ani sjezdovky.

Důležitým prvkem v rámci služeb Mapy.cz je bezesporu Batůžek, což je uživatelova databáze významných bodů, naplánovaných tras a dalších informací. Snad si tedy můžete naplánovat trasu pohodlně na počítači a pak podle ní podnikat cestu v terénu pouze s mobilním telefonem. Mobilní aplikace nabízí také automatické přetáčení mapy dle směru pohybu.

Batůžek v praxii – nejzajímavější místa v okolí.Batůžek v praxii – nejzajímavější místa v okolí.

Stále dobré mapové podklady a řada novinek

Mapy.cz se svižně vyvíjejí a nabízejí v pravidelných přísunech mnoho zajímavých novinek. Ať už je plánovač výletů, rozšíření offline map i do zahraničí a nebo třeba zajímavá funkce Batůžek. Jediné co mi mrzí, omezená funkčnost měření, kde je stále možno měřit jen vzdálenost vzdušnou čarou. Co se týče maxim plánovače tras, jsou nastavená dostatečně pro běžné lidi i náruživější sportovce. Služba Panorama se stále vyvíjí a je na dobré cestě. I přestože nepokrývá celou Českou republiku, pokryté oblasti se neustále rozšiřují a kvalita snímků postupně stoupá.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Chytrý plánovač výletů
  • Batůžek a sdílení PC/mobil
  • Offline mapy pro celou Evropu
  • Povedená mobilní aplikace

Nevýhody:

  • Měření jen vzdušnou čarou
  • Chybí podpora offline map pro WP a iOS
  • Zrušení vyhledávání geocachingu

Oficiální web: Mapy.cz

Článek Mapy.cz – Výborný plánovač trasy do mobilu i na webu byl publikován 19. listopadu 2015 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...