Operační systém pro starý počítač - Kdy je nutný upgrade PC?

Sponzorované odkazy

Operační systém pro starý počítač - Kdy je nutný upgrade PC?

Žádný uživatel se čas od času nevyhne reinstalaci operačního systému, obzvláště v případě staršího počítače, kdy si to často sama situace vyžaduje. Jaký operační systém ale pro vzkříšení zastaralejšího počítače vybrat? V dnešním článku se zaměříme na nejpoužívanější operační systém – Windows. Jak moc je Microsoft nápomocný při samotné instalaci? Čtěte dál a vězte, že ne vždy reinstalační proces jde jak po másle a může způsobit i značné nepříjemnosti.

Nejsem starý, jen zastaralý. Ne každý se svého „kompjútrového“ kamaráda chce vzdát.Nejsem starý, jen zastaralý. Ne každý se svého „kompjútrového“ kamaráda chce vzdát.

Všechny verze Windows obsahují ovladače, které jsou vyráběny výrobci hardwaru. Právě staré počítače jsou kamenem úrazu, neboť jejich ovladače jsou zastaralé a musí být přepsány.Vodítkem při výběru vhodného operačního systému do slabého počítače mohou být informace o podporovaných zařízení, které byste měli najít u jednotlivých výrobců. Je tedy nutné ověřit si, že ten váš je mezi těmi „podporovanými“ Většina výrobců vás zřejmě rovnou odkáže na Microsoft. Kupříklad HP nebo Asus však rovnou pomohou s ověřením podporovaného operačního systému pro konkrétní typ počítače, za což bychom jim mohli dát bonusové body. V praxi to znamená, že výrobce naprogramoval nejnutnější ovladače a otestoval, zda na nich rozjedete kupříkladu nejnovější desítky. Co však dělat, když váš počítač v tomto výčtu uvedený není? Může to znamenat, že pro ně výrobce nevyrobil odpovídající ovladač nebo ho netestoval. Dalším vodítkem může být automaticky vyskakovací oznamovací okénko s nabídkou pořízení desítek. Pokud ji tam nemáte, Microsoft vás odkáže na stránky podpory Microsoftu a dále postupovat podle instrukcí krok za krokem. I přes veškerou snahu výrobce ani tento postup není všemohoucí. Ze začátku vás čeká zdlouhavý vstupní test, po jehož úspěšném absolvováním se teprve ukáže, zda se samotná instalace rozběhne. Pokud se během kterékoliv části upgradu vyskytne problém, aplikace by se měla sama zastavit a varovat uživatele s oznamovací hláškou „kvůli nekompatibilitě zařízení proces nemůže být dokončen“. Následky tohoto pozastavení nejsou doposud známy a Microsoft se o této problematice doposud staví neutrálně.

Starší ovladače mohou způsobit trable při upgradu na Windows 10 a upgrade jakéhokoliv softwaru nemusí být až taková hračka?Starší ovladače mohou způsobit trable při upgradu na Windows 10 a upgrade jakéhokoliv softwaru nemusí být až taková hračka?

U Microsoftu uživatelé spoléhají, že u svých operačních systémů zajišťuje relativně spolehlivý upgrade alespoň mezi dvěma – nejbližšími – verzemi. Na velmi povedeném videu, přístupném na youtube, můžete zhlédnout postupný upgrade z Windows 1.01, přes Windows 2.03, Windows 3.0a, Windows 1.1, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 až po předposlední verzi – Windows 8. Na video se můžete podívat zde.

Na videu lze vidět, že kupříkladu na osmičkách se daly rozjet staré aplikace z původních Windows a kultovní Doom se dal rozchodit ještě na sedmičkách. Více o samotném videu v článku polského autora zde.

A co „desítky“?

I přes masivní propagaci Windows 10 a nutkavém přesvědčení, že nová verze je všemohoucí, ani zde nepočítejte s nemožným. Pokud jste majiteli již staršího a slabšího PC modelu, měli byste zvážit přechod na Windows 10, váš počítač ho totiž nemusí podporovat. Snažit se do zastaralého modelu vecpat nové Windowsy je značným riskem a v nejlepším případě přijdete o dost času. Kámen úrazu je dostatečné rozpoznání vhodnost a použitelnosti reinstalace, které se v případě zadrhávání počítače stejně nevyhnete.

Závěrem lze konstatovat, že pokud na svém počítači rozjedete Windows 7 nebo novější verzi, ani s Windows 10 by neměl být problém.

Zdroj foto: Cinemaart.cz, Dobreprogramy.pl

Článek Operační systém pro starý počítač - Kdy je nutný upgrade PC? byl publikován 1. ledna 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Iveta Holasová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...