CCleaner - Piriform říká jednoduše, chytře a zdarma

Sponzorované odkazy

CCleaner - Piriform říká jednoduše, chytře a zdarma

CCleaner – už se svého názvu můžeme tušit, že se jedná softwarový čistič. V tomto případě o čistič disku, nepotřebných souborů a mezipaměti. Zkrátka zhodnocuje nepotřebné prvky, které zpomalují počítač a na jeho samotný chod nemají žádný vliv.

Kde CCleaner najít

Pro CCleaner jsou aktuálně dostupné tři verze. První je s free licencí, která samozřejmě obnáší nějaká omezení, které si popíšeme níže a dvě verze placené.CCleaner Professional si můžete vyzkoušet na 14 dní zdarma, což nám přijde jako velmi dobrá nabídka. A třetí verze, CCleaner Professional Plus, je pouze placená a samozřejmě nejdražší. Ke stažení ho naleznete zde

Stahování je jednoduché a soubor není velkýStahování je jednoduché a soubor není velký
Tři verze programuTři verze programu

K čemu oficiálně slouží

Přímo na oficiálních webových stránkách máte slíbeno, k čemu by měl CClenaer sloužit. Do úvodu si tedy tyto body popíšeme.

Zrychlení počítače

Je Váš počítač pomalý? Spolu se svým stárnutím sbírá nepoužívané soubory a nastavení, čímž se zpomaluje a zpomaluje. CCleaner tyto soubory najde a vymaže – rychle a okamžitě.

Bezpečné prohlížení internetu

Inzerentům webových stránek umožňují tzv. cookies ukládat Vaši historii online prohlížení. CCleaner tuto historii smaže a udrží Váš počítač tak v naprosté anonymitě a soukromí.

Errory a pády systému

Čas od času se stane, že je registr přeplněn chybami a to může vést k náhlému zhroucení systému. CCleaner tyto chyby průběžně maže a tím docílí stability běhu počítače.

Rychlejší startup PC

Mnoho programů běží na pozadí počítače, když dojde k jeho zapnutí, což může způsobovat pomalejší probuzení. CCleaner automaticky zakazuje nepotřebné programy, čímž dochází ke zrychlení spuštění.

Začínáme

Teď už k samotnému fungování CCleaneru. Instalace samotná není nikterak dlouhá a opravdu nezabere déle než 5 minut.

Instalace programuInstalace programu

Program byl zkoušen na PC dle níže uvedených parametrů:

Operační systém – Windows 8.1 64 bit
Procesor – Intel Core i3–4030U CPU 1.6 GHz
SSD – 4 GB RAM
Grafická karta – Intel HD Graphics Family

Při instalaci si můžete vybrat jazykovou mutaci. Čeština nechybí. Na obrázku níže můžete vidět jednoduchý přehled rozdílů v uvedených verzí programu.

Srovnání tří verzíSrovnání tří verzí

Verze Free

Začneme tedy verzí s free licencí. V horní liště naleznete jednoduchý náhled toho, jakou verzi CCleaneru máte a i parametry Vašeho počítače. V levé nabídce máte čtyři základní záložky.

Čistič

Zde si přepínáte mezi Windows a aplikacemi. Jsou tu možné dva procesy a sice analýza a spouštění čištění. Ale pozor! Abyste mohli analyzovat nebo spouštět čistič, musíte mít vypnuté všechny aplikace, včetně prohlížeče, takže nemůžete brouzdat po internetu a přitom čistit počítač!

AnalýzaAnalýza

Registry

Táto záložka vyvolala již mnoho diskuzí. CCleaner by měl inteligentně vyhledávat neplatné, chybějící nebo špatně spuštěné registry ve Vašem PC. Bohužel zde nastalo již několikrát opakující se problémy s tím, že smazané registry poté poškodili správnou funkčnost počítače. Důvod je prostý. CCleaner chybně vyhledal registry, které byly funkční a platné a špatně je vyhodnotil. Nu, i mistr program se někdy utne.

Problematické registryProblematické registry

Nástroje

Víceméně přehledný editor programů a nastavení. Přes tuto složku můžete například spravovat nainstalované soubory, do kterých se jinak dostáváme přes ovládací panely Windows. Další zajímavou funkcí je přehled aktualizací systému.

NástrojeNástroje

Možnosti

Tady naleznete například nastavení jazykové mutace nebo 14 denní zkušební verzi CCleaner Professional.

Upgrade

Jedním klikem se dostanete přímo do aktuálního přehledu a cen vyšší verze, než je ta nainstalovaná.

CCleaner Professional

Vyplatí se připlatit si? Toť otázka. Pokud jste nenáročný uživatel, určitě Vám free verze postačí. Za těch několik dolarů to není žádná hitparáda. CCleaner Professional nabízí komplexní vyčištění, automatické mazání historie, monitoring v reálném čase a automatickou aktualizaci programu.

CCleaner Professional Plus

Tato verze už stojí za to, protože obsahuje jak všechny funkce popsané ve verzi Professional, tak i navíc možnost defragmentace, hardwarovou analýzu a obnovu souborů.

Výhody:

  • neplacená verze
  • 14 denní zkušební doba placené verze

Nevýhody:

  • při čištění musí být všechny aplikace vypnuté
  • chyby v mazání registrů

Hodnocení redakce:  61 %

Článek CCleaner - Piriform říká jednoduše, chytře a zdarma byl publikován 16. dubna 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Klára Janstová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...