CCleaner 5 - Jak vyčistit počítač snadno a rychle

Sponzorované odkazy

CCleaner 5 - Jak vyčistit počítač snadno a rychle

Již po mnoho let nám společnost Piriform Ltd. poskytuje nástroje na údržbu počítače, čištění registrů, defragmentaci disků místo integrovaných programů našich systémů, obnovování smazaných dat. Nyní se zaměřili na modernizaci vzhledu programu CCleaner.

Co je nového?

Jak už jsem tedy zmínil v úvodu, nový design dělá novou tvář starému jménu, ale nového je mnohem více než „jen“ vzhled. Nyní už CCleaner pracuje snad se všemi verzemi Windows, na které si dokážeme vůbec vzpomenout. Plní všechny funkce jak v 32-bitových, tak i v 64-bitových verzích systému Windows 10, Windows 8 (včetně operačního systému Windows 8.1 a Windows 8.1 Update), Windows 7, Windows Vista, Windows XP. A také je možnost fungovat s portable (přenosnou) verzí a nejen to, ale i Android se již dočkal popdory, také pro MAC OS.

Portable version

Stáhneme si nejnovější přenosnou verzi CCleaneru „odzippujeme“ a překopírujeme na úložiště dle potřeby (flashdisk, SD kartu, jiná paměťová zařízení) poté už jen spouštíme přes médium, kde např. potřebujeme vymazat údaje o naší návštěvě webového prohlížeče nebo při nutnosti smazání různých souborů z počítače atd.

„Klasická“ verze

Přibližně každý měsíc přichází vydavatel s novými a novými vylepšeními verze staré. Nejnovější je verze 5.10.5373 z 24­.září, obsahující i instalaci prohlížeče Google Chrome a Google Toolbar pro Internet Explorer. Jak tedy CCleaner zrychluje počítač a jaké má další funkce?

Funkce odinstalováníFunkce odinstalování

Mazání

Po webových prohlížečích (nyní už i po těch, o jejíchž existenci ani nevíme) vymazává dočasné nepotřebné soubory, historie, cookies, super cookies, historii stahování, a historii vyplňování. Ze systému odstraňuje také nepotřebná data vytvořená systémem a to jsou: soubory v koši, poslední přijaté dokumenty, dočasné soubory, log soubory, schránky, DNS cache, zasílání zpráv o chybách, výpisy paměti, seznamy odkazů. Po aplikacích třetích stran odstraňuje dočasné soubory a nedávné seznamy souborů (MRUs), z mnoha aplikací, včetně Windows Media Player, eMule, Google Toolbar, Microsoft Office, Nero, Adobe Acrobat, WinRAR, WinAce, WinZip a mnoho dalších …

Mazání souborůMazání souborů

Mazání a oprava registrů

CCleaner využívá pokročilé funkce pro odstranění nepoužitých a starých položek, zahrnující přípony souborů, ovládací prvky ActiveX ClassIDs, ProgID, Uninstallers, sdílené DLL, fonty, soubory nápovědy, cesty aplikací, ikony, neplatné zástupce a další …

Opravář registrůOpravář registrů

Monitoring and duplicity

Již od verze 4 má CCleaner funkci živého monitoringu (a možnost nastavení automatických akcí) systému, kdy neustále kontroluje soubory, které by rád smazal a buď si nastavíme automatické mazaní a nebo nás „atakuje“ vyskakovacími okny, zda tedy opravdu chceme odstranit jím navrhované soubory. Mimo to také v nastavení funkce vyhledávání zdvojených souborů a jejich následné odstranění.

Funkce monitoringFunkce monitoring

Detaily ke každému novému aktualizování si můžeme přibližně jednou za měsíc pročíst zde: blog o verzích.

Hodnocení redakce:  82 %

Výhody:

  • Optimalizace PC
  • Zrychlení činností
  • Real-time mód
  • Zdarma

Nevýhody:

  • Omylem smazání souborů, které potřebujeme
  • Při čištění registrů jsou případy smazání potřebného registrru

Článek CCleaner 5 - Jak vyčistit počítač snadno a rychle byl publikován 19. října 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Jiříček. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...