Blíží se konec rozšířené podpory Windows Vista - Co bude dál?

Sponzorované odkazy

Blíží se konec rozšířené podpory Windows Vista - Co bude dál?

V roce 2012 byla ukončena mainstreamová podpora pro Windows Vista, která po vydání systému poskytuje uživatelům bezplatnou podporu v podobě bezpečnostních aktualizací, service packů, oprav, zlepšovaní systému atd. V dubnu se Microsoft chystá ukončit i podporu rozšířenou – tedy podporu bezpečnosti a oprav různých chyb. Je ohrožena bezpečnost? Co dělat dál, pokud používáte právě Windows Vista?

Systém nekončí – vstup na vlastní nebezpečí

Ukončení podpory neznamená konec celého systému. Samozřejmě jej můžete nadále využívat, ale jsou tu jistá rizika. Vzhledem k tomu, že Microsoft Vista přestává jakkoliv řešit, nečekají nás už žádné opravy, nebo zabezpečení. Pokud by někdo objevil ‚trhlinu‘ v bezpečnosti, snadno může proniknout k cizím datům v počítači a Microsoft s tím nic neudělá.

Jak se chránit

Samozřejmě je lepší rovnou přejít na novější verzi Windows, která je ještě stále podporována. Ale pokud z nějakého důvodu Vista nehodláte opustit, pořád existuje cesta – třeba dobrý antivirus. Přímo pro Windows Vista se nabízí Avast free antivirus, který je, jak název napovídá, zdarma ke stažení. Např. na Microsoft Security Essentials se již nebudete moci spoléhat.

V roce 2010 proběhl nezávislý test různých antivirů, které podporují Visty. Většina z nich je volně ke stažení, ale pokud je pro vás Vista opravu nutností, vyplatí se investovat do něčeho pořádného.Nejlepší volbou se zdá býti Norton internet security, Kaspersky či F-secure. Pokud tyto názvy slyšíte poprvé, doporučuji si onen výzkum prohlédnout na vlastní oči.

Bezpečnostní řešení stále ještě drží podporu i starých systémů.Bezpečnostní řešení stále ještě drží podporu i starých systémů.

Konec Firefoxu

Dle oficiálního zdroje bude nejnovější verze Firefoxu od Mozilly poslední verzí s oficiální podporou Windows XP a Vista. Mozilla tak začne omezovat podporu starých Windows. Další verze Firefoxu 53 už sice na XP ani Vistách nepůjde nainstalovat, nemusíte se ale bát, že by prohlížeč přestal fungovat úplně – s aktualizací na Firefox 52 budou všichni uživatelé Windows XP a Vist automaticky převedeni na tzv Firefox ESR, což znamená Extended Support Release (rozšířená podpora), jež bude obsahovat pravidelné bezpečnostní aktualizace, ovšem nikoliv už vylepšení jako standardní verze. Google chrome přestal Visty podporovat již v roce 2015. Stále je možnost si jej stáhnout, ale není to bezpečné. Internet Explorer je možné používat pouze do verze 9.

Také Firefox skoncuje s podporou starých systémů.Také Firefox skoncuje s podporou starých systémů.

Prodloužení podpory

V dubnu roku 2014 skončila podpora pro Windows XP. Tento systém však využívala mimo četnou „obyčejnou“ klientelu i americká armáda, která se ho nehodlala vzdát – a tak se Windows rozhodl, že jim podporu prodlouží za opravdu symbolických 9 milionů dolarů ročně. Stane se něco podobného i s Vista? Netěší se sice takové oblibě, dle průzkumu společnosti Net Applications byly v prosinci nainstalovány na cca pouhých 1,1 % počítačů, ale kdo ví.

Windows XP už to mají také za sebou.Windows XP už to mají také za sebou.

Pokud jste si opravdu jisti, že pro vás nebude jednodušší přejít na novější verzi Windows, či rovnou nezkusit nový operační systém jako je např. svobodný Linux, který je zcela zdarma a volně k používání, tak ještě jednou připomínám bezpečnost. Určitě si dávejte pozor na ony díry v zastaralých systémech, na které už Windows žádné záplaty neudělá, a obrňte se kvalitním antivirem. A pokud se spokojíte jen s omezenými funkcemi bez aktualizací a starými verzemi prohlížečů a aplikací, směle do toho.

Článek Blíží se konec rozšířené podpory Windows Vista - Co bude dál? byl publikován 14. dubna 2017 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Barbora Konvičková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...