Skype v novém kabátě – Blíží se konec Skype for desktop?

Sponzorované odkazy

Skype v novém kabátě – Blíží se konec Skype for desktop?

Microsoft na konci roku 2017 vydal zbrusu nový Skype 8 se zcela přepracovaným uživatelským rozhraním. Ubylo textu, přibylo ikonek. Se zvyklostmi s ovládáním starší verze Skype příliš nepochodíme, a tak je potřeba naučit se mnoho nového. Plně fungující responzivní design jde ruku v ruce s trendy designu aplikací z Microsoft Store. Je to dobře?

Jak získat Skype 8 pro Windows 10?

Aktuálně paralelně existuje dvojice verzí. Recenzovaná verze Skype for desktop, nyní ve verzi 8 a verze distribuovaná pomocí Microsoft Store. První jmenovaná verze má další deriváty určené pro ostatní operační systémy. Pokud však chcete ručně nainstalovat Skype for desktop na Windows 10, nastává problém.

Instalace Skype 8 na Windows 10 je možná. Stačí zapnout režim kompatibility.Instalace Skype 8 na Windows 10 je možná. Stačí zapnout režim kompatibility.

Automatická aktualizace Skype 8 funguje bez zásadnějších problémů. Vyvoláme-li aktualizaci ručně z kontextové nabídky Skype 7.40, aktualizace neproběhne. Je tedy nutné přistoupit kompletně k ruční instalaci z instalačního balíčku z oficiálního webu. Po stažení a snaze spustit aktuální instalátor se ohlásí zpráva, že pro Windows 10 existuje lepší verze, která je k dispozici ve Microsoft Store. Rozdíl mezi verzemi probereme až dále, nicméně nemožnost spuštění instalace lze velmi snadno obejít. Ve vlastnostech instalačního balíčku konkrétně v kartě Kompatibilita je nutné zaškrtnout režim kompatibility s Windows 8. Poté již instalace funguje bez problému.

Skype 8, nebo Skype 12?

Rozdíl mezi těmito verzemi je především v principu distribuce, jak již bylo zmíněno. Zatímco aktualizace Skype 8 přišla s velkou systémovou aktualizaci Windows 10 Anniversary Update a je de facto pokračovatelem aplikací Skype vyvíjených od roku 2005. Skype 12 je naopak oddělenou vývojovou větví a patří do rodiny univerzálních aplikací pro platformu Windows (UWP – Universal Windows Platform). Skype 12 má tedy stejné uživatelské rozhraní napříč mnoha zařízením počínaje desktopem, konče u mobilních telefonů. Obě verze spolu mohou koexistovat v rámci jednoho systému. Ponechme ale Skype 12 a vraťme se zpět k desktopové verzi Skype 8.

Méně textu, více ikonek

Přehlednost – pojem, který je v rámci programů z produkce Microsoftu často skloňován v negativním smyslu již od vydání Windows 8. Nová verze Skype opět udělala silný zářez v oblasti uživatelského rozhraní vstříc současným trendům. Praktická je nová tmavá šablona. Lze ji ovšem snadno změnit v nastavení aplikace zpět do světlé šablony. To je jedna z těch příjemných změn.

Nové rozhraní Skype 8 je na první pohled líbivé. Přechod ze starší verze může však být problematický.Nové rozhraní Skype 8 je na první pohled líbivé. Přechod ze starší verze může však být problematický.

Silným zářezem je však myšlena především výrazná změna rozložení ovládacích prvků. Zde nezůstal kámen na kameni a pokud jste zvyklí na starší verzi, v prvních krocích nové verze budete hodně tápat. Navíc jednotlivé ovládací prvky zpravidla nedisponují popisky, ale pouze ikonami. To na přehlednosti také nepřidává.

Hra na schovávanou?

Dříve levý panel sloužil jako adresář. Po poklepání na kontakt se automaticky otevřela konverzace s danou skupinou, nebo jedincem. Nyní jej zastoupil panel posledních konverzací. Správu kontaktů je nutné provádět z adresáře, jenž se schovává pod jednou z horní čtveřice ikonek. Pro přímé započetí hovoru je k dispozici nabídka Volání umístěná na stejném místě jako adresář. Navíc umožňuje tvorbu skupinových konverzací, hovorů a videohovorů. Nastavení aplikace a komunikačního hardwaru je k dispozici pod trojicí teček. Lze zde nastavit mimo jiné automatické spouštění Skypu po startu Windows, hlasitost reproduktorů, mikrofon a v neposlední řadě také nastavit, která z připojených kamer bude využívána Skypem.

Testované sestavení 8.14.Testované sestavení 8.14.

Naopak pokud chceme změnit vlastnosti účtu, stačí pravým tlačítkem kliknout na ikonu právě přihlášeného profilu. V rámci zobrazení aktuálního stavu aktivity je v současnosti k dispozici trojice profilů – aktivní, nerušit a nejsem vidět. Vše potřebné a jednoduše dostupné.

Kde nastavit sdílení obrazu? Na stejném místě jej pak můžeme i vypnout.Kde nastavit sdílení obrazu? Na stejném místě jej pak můžeme i vypnout.

Přesuňme se k vlastní konverzaci. O široké plejádě GIFů a emoji asi netřeba mluvit, to není v rámci Skypu nic nového. Všechny důležité ovládací prvky jsou sdruženy do spodní lišty. Konkrétně pokud chceme sdílet obrazovku, přidržet hovor a nebo rychle vstoupit do nastavení zvuku, k dispozici je rolovací nabídka pod bílým „pluskem“. V případě potřeby zastavit sdílení obrazovek je nutné vstoupit do stejné nabídky, případně využít malého okna konverzace.

Skype dokáže přenést až 300 MB přílohu. Posílání video zpráv ovšem chybí.Skype dokáže přenést až 300 MB přílohu. Posílání video zpráv ovšem chybí.

Není to tak dlouho, co se Microsoft v rámci Skypu chlubil, že uživatelé mohou nechávat v chatu nahrané video vzkazy. Zajímavá funkce, která si bohužel do nové verze nenašla cestu. Ve UWP aplikace Skype 12 tato funkce nechybí.

Ve stínu zmatečných verzí

Nový Skype 8 stojí spíše ve stínu rozkolu dvou verzí. Je vidět, že Microsoft postupně odepisuje klasickou desktopovou verzi vstříc univerzální aplikaci pro Microsoft Store. Podíváme-li se Skype 12, tedy UWP aplikaci, je možné si všimnout velkých podobností. Navíc na Windows 10 Microsoft již tvrdě tlačí uživatele k přechodu z desktopové verze. Co se týče samotných novinek, nová verze přišla o některé funkce a rozhraní se změnilo k obrazu současných trendů. Rozložení jednotlivých nabídek funkcí a nástrojů je ovšem při prvním setkání do jisté míry nepříjemný. Na konec se člověk vždy prokliká, ale není to zcela optimální cesta. Microsoft tak jasně vyložil karty – máte Windows 10? Přejděte na Skype 12. Osmička nemá co nabídnout, což se promítá i do závěrečného hodnocení.

Hodnocení redakce:  50 %

Výhody:

  • Líbivé uživatelské rozhraní
  • Temná šablona
  • Plně responzivní rozhraní

Nevýhody:

  • Dvě verze - Skype 8 a 12
  • Problém s instalací na Windows 10
  • Chybí funkce oproti UWP verzi Skype
  • Zmatečné rozložení ovládacích prvků

Článek Skype v novém kabátě – Blíží se konec Skype for desktop? byl publikován 5. února 2018 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...