SWIMMUSIC 100 – Lepší statistika plavání díky hudební kulise?

Sponzorované odkazy

SWIMMUSIC 100 – Lepší statistika plavání díky hudební kulise?

Jste zvyklí poslouchat muziku při sportu? Většinou stačí vzít mobilní telefon, zapojit sluchátka a pustit se do cvičení. Jindy ale okolní podmínky vyžadují specifický přístup, což se týká především plavání. Bezdrátové technologie ve vodě nefungují, mobil není kam umístit a některým sluchátkům vlhkost škodí. Otestovali jsme MP3 přehrávač do vody Nabaiji SWIMMUSIC 100.

Hloupý přehrávač v 21. století

Současné požadavky uživatelů na komplexní funkčnost zařízení již v podstatě vytlačily jednoúčelová zařízení. Mobily tak již úspěšně zastupují navigace, hudební přehrávače a začínají vytlačovat i klasické hodinky. Sluchátka pomalu přicházejí o drátové spojení se samotným přehrávačem. Jednoúčelový přehrávač Nabaiji SWIMMUSIC 100 se tak může zdát, jako odkaz na dobu již dávno uplynulou. Ve skutečnosti tomu tak ale není.

Malé balení, v němž je ale vše potřebné.Malé balení, v němž je ale vše potřebné.

Samotný přehrávač je vodotěsný do třímetrové hloubky a nabízí 2 GB úložiště, což se může zdát jako neúnosně malé úložiště. Vzhledem k tomu, že přehrávač nedisponuje displejem a nelze listovat ve složkách, není třeba přemýšlet nad nutností 32 GB úložiště. I tak lze do zařízení nahrát více než 250 skladeb (při 320 kbit/s) ve formátu MP3, nebo WMA. Výdrž baterie vydrží několik plaveckých tréninků o délce hodiny a půl. Výrobce udává konkrétně 10 hodin. Konektivita zařízení je zúžena do jediného konektoru, jehož prostřednictvím lze připojit sluchátka, nebo nestandardní USB kabel. Vedle tohoto kabelu jsou součástí balení také sluchátka se šesti druhy špuntů, o čemž bude řeč dále.

Tři tlačítka stačí

Uživatelské rozhraní přehrávače je maximálně zjednodušeno, aby bylo ovládání možné poslepu pouze hmatem. Přítomna tak je jen trojice tlačítek, konkrétně Plus, Play/Stop a Minus, s rozšířenou funkcionalitou na základě délky stisku. Zpětnou vazbou pro uživatele je dioda umístěná mezi tlačítky a také zvuková signalizace ve sluchátkách formou prostého pípání.

Přehrávač je malý a lehký. Když je připnutý na hlavě, nevíte o něm.Přehrávač je malý a lehký. Když je připnutý na hlavě, nevíte o něm.

Tlačítko Plus obstarává při krátkém stisku přechod na následující skladbu, zatímco s dlouhým stiskem roste hlasitost, jež se zasekne na určité hladině, což je signalizováno trojitým pípnutím ve sluchátkách. Zvuk ovšem může být ještě hlasitější. Postačí stisknutí tlačítka Play/Stop a poté opětovné dlouhé stisknutí tlačítka Plus. Tato funkce ne vždy funguje zcela spolehlivě, a tak je občas zvýšení hlasitosti trochu boj. S praxí se to ale zlepšuje.

Praktickou funkcí je náhodné přehrávání vyvolané sekvencí stisku tlačítka Play, což je názorně graficky popsáno v návodu, který je součástí balení. Celkově je ovládání snadné a plně funkční, až na občasné zaváhání při zvyšování hlasitosti nad výrobcem stanovený limit.

Bez brýlí a bez čepice ani ránu

Samotný přehrávač disponuje malými rozměry 3,4 × 5,1 × 2­,5 cm (šířka x výška x hloubka), přičemž za zvětšení může především praktický klips pro uchycení přehrávače na plavecké brýle. Jejich nošení je v podstatě podmínkou používání přehrávače. Jinak totiž není kde přehrávač uchytit a délka kabelu sluchátek s jistou rozervou pokryje jen umístění přehrávače na hlavě.

Špuntů je dostatek, ale chce je zkoušet nejenom na souši, ale i prakticky ve vodě.Špuntů je dostatek, ale chce je zkoušet nejenom na souši, ale i prakticky ve vodě.

Výběr špuntů je u plaveckých sluchátek velmi významný, neboť zamezují vniku vody do zvukovodu. Je tedy nutné, aby dobře těsnily a výběr správné velikosti může trvat dlouho (k dispozici jsou tři velikosti S, M, L). Navíc může být velikost špuntu v každém uchu odlišná.

Další otázkou je kvalita zvuku jednak samotného přehrávače, jednak dodávaných sluchátek. Vzhledem k náročnosti prostředí rozhodně nečekejme, že ve sluchátkách uslyšíme při poslechu vážný hudby, jak čtvrtý houslista zleva otáčí stranu not. Kvalita zvuku je tak pro účel zařízení zcela dostačující.

Připnuto na brýlích. Pro lepší držení sluchátek v uchu se vyplatí nosit i plaveckou čepici.Připnuto na brýlích. Pro lepší držení sluchátek v uchu se vyplatí nosit i plaveckou čepici.

Při používání je občas nutné počítat s netěsností sluchátek, z nichž je pak nutné vyfoukat vodu a vyklepat vodu i z uší. Je-li měnič sluchátek vystaven většímu množství vody, změní se jejich charakteristika a například vnímaná hlasitost může být menší. Pak nezbývá než sluchátka vysušit.

Klips mají i sluchátka, a tak je možné nastavovat délku jejich kabelu.Klips mají i sluchátka, a tak je možné nastavovat délku jejich kabelu.

Někdo by mohl namítnout, že je to opravdu jen hloupý přehrávač. Proč nepoužívat bezdrátové spojení sluchátek s telefonem, který leží někde v suchu na lavičce, nebo proč nepřehrávat hudbu bezdrátově ze sportovních sluchátek? Na to existuje jednoduchá odpověď – pod vodou z principu bezdrátové technologie nemohou fungovat.

Verdikt

Nabaiji SWIMMUSIC 100 nedisponuje zázračnými technickými parametry, svůj účel ale plní velmi dobře. Volba špuntů sluchátek se sice může protáhnout, ale je z čeho vybírat. Nepříjemným faktem je vysoká cena 799 Kč, což příliš neodpovídá technickým parametrům. Samostatně dostupná nejsou ani náhradní sluchátka a výměna baterie možná také není. Ovládání zařízení je povedené až na občasné problémy se zvýšením hlasitosti nad výrobcem stanovenou bezpečnou mez. Hlasitost sluchátek, pokud dobře těsní špunty a v uších není voda, je zcela dostačující. Pokud rádi plavete a nudí vás dlouhé hodiny prostě jen koukat na dno či strop bazénu, lze bez problému přehrávač doporučit. Jen buďte trpěliví při výběru špuntů a nezapomeňte používat plavecké brýle a ideálně i čepici.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Vodotěsnost
  • Rozměry
  • Dobré ovládání
  • Dostatečná hlasitost
  • Možnost náhodného přehrávání

Nevýhody:

  • Cena
  • Zvyšování hlasitosti nad limit
  • Výběr špuntů trvá dlouho
  • Je to jen „hloupý“ přehrávač

Alternativa

Přestože recenzovaný přehrávač nepatří mezi nejdostupnější přehrávače vzhledem ke své výbavě, alternativy dosahují přinejmenším stejných cen, což je daň za vysoké požadavky na odolnost a vodotěsnost. Například Auna Hydro 4 disponující 4 GB úložištěm s cenou okolo 900 Kč může být zajímavou alternativou. Má větší paměť a stejné vybavení. Z vyšších cenových hladin pak může být zajímavým kandidátem přehrávač Sony NW-WS413 s kapacitou úložiště 4 GB a cenou okolo 2 500 Kč. Zajímavostí tohoto kusu je především odlišná konstrukce, neboť v sobě přehrávač integruje i sluchátka.

Článek SWIMMUSIC 100 – Lepší statistika plavání díky hudební kulise? byl publikován 9. dubna 2018 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...