Jak přenést 2D obraz na 3D předmět? Pomocí tampónového tisku to jde lehce

Jak přenést 2D obraz na 3D předmět? Pomocí tampónového tisku to jde lehce

V posledních letech se hodně hovoří o nové metodě trojrozměrného 3D tisku, my vám ale nyní představíme trochu jinou a nepříliš známou techniku. Jedná se o tampónový tisk, který umožňuje přenést jakýkoliv dvojrozměrný obrázek na trojrozměrný předmět pomocí speciálního tampónu, vyrobeného z kvalitního silikonu.

Historie tampónového tisku

Tento způsob tisku patří spíše k těm mladším, i když jeho historie se začala psát již v 18.století, kdy se začal poprvé používat ve Švýcarsku. Tehdy jej používali k vytištění čísel na ciferník hodin místo namalování štětcem. V té době se ještě používaly želatinové tampóny z kostní moučky. Na konci 19. století je pak nahradily tampóny z gumy, resp. pryže. Dnešní podoba tampónového tisku pochází z 60. let minulého století, kdy se začaly používat moderní silikonové tampóny.

Jak probíhá proces tohoto druhu tisku?

Princip tampónového tisku spočívá v tisku z hloubky, kdy tisková forma (odborně se jí říká také klišé nebo štoček) je reliéfní a tiskové plochy jsou pod úrovní netisknoucích ploch. Barva se pak na předmět nanáší prostřednictvím tampónu, vyrobeného ze silikonové pryže. Velkým plusem je možnost potištění předmětů prakticky jakéhokoli tvaru a téměř z jakéhokoli materiálu. Tampónový tisk tak má určitě velkou budoucnost a je skvělou alternativou vůči jiným – mnohdy o dost dražším – metodám).

Tampónový tisk má široké možnosti využití

Využití tampónového tisku je možné na celé řadě různých předmětů a materiálů – např. papír, sklo, plasty, kov, keramika, dřevo, karton nebo porcelán. Pokud jde o konkrétní předměty, často se tato metoda používá zejména u reklamních produktů, ale svoje využití má také u různého průmyslového zboží, hraček, obalů na kosmetiku, kuchyňského náčiní, sportovních potřeb, ale třeba i ve farmaceutickém průmyslu a řadě dalších odvětví. Možností je spousta a záleží především na klientovi a jeho konkrétním požadavku.

Kde naopak tuto metodu použít nelze?

Možnosti tampónového tisku nejsou úplně neomezené, existují příklady, kdy jej prostě použít nejde. V jednom přítlaku např. nelze vytisknout plnou plochu ve větším rozměru, komplikace mohou nastat také při tisku na některé druhy textilií, jež se nejdříve musejí nakašírovat na podložku – u nich se tisková barva mnohdy rychle vsákne a tisk je pak nutné znovu opakovat. Jedná se ale pouze o minimum nevýhod, pozitiva tampónového tisku jednoznačně převažují a oproti některým jiným metodám (např. gravírování apod.) je tento způsob výrazně levnější.

Hlavní výhody tampónového tisku

Je jich mnoho – za zmínku stojí např. efektivita při potisku větších zakázek (čím více toho budete potřebovat potisknout, tím vás to vyjde výhodněji), dále pak možnost potisknout i různě zaoblené, nerovné nebo i složitě strukturované povrchy, což běžná tiskárna nedokáže.

Jedním z lídrů v poskytování tampónového tisku je na českém trhu příbramská firma Vylita, která u nás byla jednou z prvních firem, jež se touto metodou tisku začaly zabývat. Objednat si u ní lze např. tampónový tisk na různé druhy reklamních předmětů, možný je i vícebarevný tisk (např. až z pěti různých barev) nebo barvotisk. Vzhledem k vybavení může firma provést velké množství potisků v krátkém termínu (nejkratším v ČR). Kompletní informace naleznete na jejích webových stránkách na adrese vylita.cz.

Článek Jak přenést 2D obraz na 3D předmět? Pomocí tampónového tisku to jde lehce byl publikován 2. května 2019 v 22.30 v rubrice Technologie. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...