Inkoustová tiskárna - profi tisková kvalita fotografií dostupná pro všechny

Inkoustová tiskárna - profi tisková kvalita fotografií dostupná pro všechny

Inkoustová tiskárna představuje jeden ze dvou dnes nejvíce využívaných způsobů tisku. Zabrousíme-li lehce do historie, inkoustová tiskárna se stala nástupcem zastaralé jehličkové tiskárny. Nabídla nečekané a nové možnosti kvalitního a hlavně barevného tisku. Nyní, v době laserových a LED tiskáren, má své stálé místo mezi top tiskárnami. K tisku jsou využívány speciální barvy do tiskárny. Jde o barevné tiskařské inkousty, které jsou ukryty v kazetě, tzv. cartridge. Tento způsob tisku má mnoho výhod. Než si je ale všechny představíme, pojďme si společně vysvětlit proces tisku.

Jak funguje tisk pomocí tiskárny s inkoustovou cartridgí?

  1. Inkoustová tiskárna si vystačí se čtyřmi základními barvami, konkrétně černou, modrou, purpurovou a žlutou. Tyto barvy pak mezi sebou míchá do požadovaných odstínů.
  2. Mechanismus tiskárny “vystřelí” kapky inkoustu z cartridge díky tryskám tiskové hlavy na list papíru. Tak zajistí rychlý tisk a kvalitu požadovaných barev.

Pro koho je cartridgový tisk určen?

V současnosti, kdy většina z nás vlastní digitální fotoaparát, často hledáme dostupné způsoby tisku fotografií do rodinného alba. Vysokou kvalitu barevných odstínů, ostrost kontur a obrysů zaručí v pohodlí domova právě inkoustová tiskárna. Ta bude plně vyhovovat, pokud je fotografování vaším koníčkem, fotoaparát tak neberete do ruky jen v případě rodinných oslav a vaše nároky na výslednou kvalitu jsou vyšší. Inkoustová tiskárna se rozhodně nehodí k výhradnímu tisku textů ve velkých objemech. Ideální je občasný tisk v nižším počtu stránek. Právě z tohoto důvodu, a také díky nízké pořizovací ceně a kompaktním rozměrům, je tato tiskárna stále tak oblíbenou volbou pro domácí tisk.

Problém zasychání

Velkou nevýhodou inkoustové tiskárny oproti té laserové je po delší době ztráta sytosti barev tisku a také jejich zasychání v trysce či přímo v cartridgi. Nepříjemný problém vysychání může způsobit hned několik věcí, např. nepravidelný tisk, prošlá cartridge i dlouhodobý tisk pouze jednou barvou. Ač může důvodů být více, rozhodně nic nezkazíte správným umístěním tiskárny – tedy mimo přímé sluneční záření a dále od zdroje tepla.

Dále můžete, jako prevenci zasychání, jednou za týden či dva vytisknout zkušební stránku. U některých tiskáren postačí jen jednoduché pravidelné zapnutí, během kterého proběhne čištění tiskové hlavy.

Co ale dělat, když už je dílo zkázy dokonáno? Většina současných inkoustových tiskáren je vybavena funkcí pro čistění tiskové hlavy, jejíž spuštění je vždy popsáno v manuálu k obsluze. V případě, že krok čištění přeskočíte a budete se několikrát snažit tisk znovu rozběhnout, koledujete si tak akorát o poničení trysek či rovnou jejich shoření.

Mezi uživateli inkoustových tiskáren koluje mnoho zaručených domácích návodů na čištění trysek či rozehřívání zaschlé cartridge. Vždy je ale lepší poradit se s odborníkem než riskovat zničení celé tiskárny.

Tiskové náklady?

Pořizovací cena inkoustové tiskárny není vysoká, oproti tonerovému tisku se ale připravte na vyšší provozní náklady. Samotná cena cartridgí není nikterak závratná, důvodem dražšího tisku je zejména velká spotřeba inkoustu. Cartridge tedy bude potřeba častěji dokupovat. Přes tento fakt vás ovšem inkoustová tiskárna odmění skutečně vysokou kvalitou vytištěných fotografií a obrázků.

Originální nebo kompatibilní cartridge?

Jak jsme zmínili v předchozím odstavci, u cartridgového tisku se musíte smířit s větší spotřebou inkoustu. Originální náplně do tiskáren mají samozřejmě odpovídající cenu, se kterou se pojí jistota kvality výsledku. Variantou, jak snížit náklady na tisk, jsou kompatibilní náplně. Možná vás napadá otázka, zda nemá neoriginální díl vliv na kvalitu. Rozhodně ne, dnešní trh nabízí nepřeberné množství kompatibilních cartridgí, jejichž cena je příznivá a kvalita dokonce v některých případech dosahuje originálu. Pokud budete mít navíc na paměti jednoduchého pravidlo sázky na prověřenou značku či dodavatele, nemůžete šlápnout vedle.

Hodí nebo nehodí

Toner i cartridge má své výhody i nevýhody. Řídit se pouze pravidlem, že inkoustová tiskárna je pro domácí využití a laserová do kanceláří by bylo příliš zjednodušující. Při výběru samozřejmě vždy pamatujte na to, kolik chcete do tisku investovat, vytíženost tiskárny i na jakých konkrétních vlastnostech tisku vám záleží.

Článek Inkoustová tiskárna - profi tisková kvalita fotografií dostupná pro všechny byl publikován 9. ledna 2020 v 22.15 v rubrice Technologie. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...