Co znamená ve 3D tisku pojem FDM nebo FFF

Co znamená ve 3D tisku pojem FDM nebo FFF

3D tisk je sám o sobě velmi obecný pojem. Média, zejména ta mainstreamová, představují 3D tisk jako magickou technologii budoucnosti, která dokáže replikovat složité předměty. Mluví se o tisku ve vesmíru, o 3D vytištěných domech, dokonce i protetických orgánech pro lidské tělo a pozornost vzbuzuje každý pokus o vyprodukování poživatelné potraviny technologií 3D tisku. Díky tomu je však těžké určit, co přesně 3D tisk z technického hlediska je. Ve skutečnosti existuje mnoho různých technologií 3D tisku, tzv. FDM je ale tou nejběžnější.

3D tisk3D tisk

FDM nebo FFF?

Tavené depoziční modelování (FDM) je technologie 3D tisku, která tiskne díly pomocí termoplastického vlákna, což je v podstatě šňůra materiálu, kterou lze roztavit, selektivně nanášet a chladit. Díly se vytvářejí přidáváním vrstev na sebe. Nejčastěji ho na eshopech nabízející příslušenství pro 3D tiskárny najdete pod pojmem fillament.

Technologie FDM vznikla, protože její tvůrci chtěli najít způsob, jak rychle vytvářet prototypy dílů. I dnes je rychlá výroba prototypů jednou z největších výhod FDM a 3D tisku obecně. Nicméně 3D tisk se také pomalu stává silným výrobním řešením.

Než přejdeme k podrobnostem o tom, jak FDM funguje, je třeba zmínit ještě jednu věc. Pokud jste si již o technologii FDM něco zjistili, možná jste si všimli, že některé zdroje používají při označování této technologie místo termínu FDM termín „FFF“, což je zkratka pro fused filament fabrication. No, je to proto, že FDM je termín původně chráněný ochrannou známkou společnosti Stratasys a druhá zkratka je spíše obecná. Nezapomeňte, že jde o stejnou technologii, jen názvy se liší.

3D tisk3D tisk

Tisk pěkně řádek po řádku

Zařízení pro vytlačování materiálu jsou nejběžněji dostupnými – a nejlevnějšími – typy technologie 3D tisku na světě. 3D tiskárny pro FDM tisk se dají pro domácí použití sehnat již za cenu pod deset tisíc korun a podobně dosažitelné jsou i případné náhradní díly pro 3D tiskárny technologie FDM. Funguje tak, že se do 3D tiskárny vloží cívka filamentu a zavede se do trysky v vytlačovací hlavě tiskárny. Tryska tiskárny se zahřeje na požadovanou teplotu (obvykle kolem 200 st. C, načež motor protlačí filament zahřátou tryskou a způsobí jeho roztavení na podložku – ta je u nejběžnějšího materiálu PLA zahřátá cca na 60 st. C.

Tiskárna pak pohybuje vytlačovací hlavou podle zadaných souřadnic a pokládá řádek po řádku roztavený materiál na konstrukční desku (bed), kde se ochladí a ztuhne. Po dokončení vrstvy tiskárna pokračuje v pokládání další vrstvy. Tento proces tisku průřezů se opakuje a vytváří se vrstva po vrstvě, dokud není objekt zcela zformován. V závislosti na geometrii objektu je někdy nutné přidat podpůrné struktury, například pokud má model strmé převislé části.

Článek Co znamená ve 3D tisku pojem FDM nebo FFF byl publikován 4. června 2021 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...