Kde koupit filamenty do 3D tiskárny?

Kde koupit filamenty do 3D tiskárny?

Jak klasické tiskárny potřebují inkoustové náplně, tak 3D tiskárny vyžadují plastové filamenty, tzv. struny. Je jich několik druhů, liší se svými vlastnostmi, podle kterých se pak rozdělují na filamenty vhodné pro použití venkovní, vnitřní, jeden materiál se použije na ohebné spoje, druhý na velké plochy předmětu atd. Jsou jinak odolné vůči chemikáliím a povětrnostním vlivům, taví se při jiných teplotách. Některé jsou ekologicky odbouratelné, jiné nikoliv. Také se musí dávat pozor na toxicitu některých filament. Filamenty jsou různých barev a průměru (používají se velikosti od 1,75 mm do 2,85 mm). Plastové materiály jsou namotané na cívce, která se vkládá do 3D tiskárny.

Sháníte materiál do 3D tiskáren? Můžete si vybrat z několika druhůSháníte materiál do 3D tiskáren? Můžete si vybrat z několika druhů

Jaké máme tedy nejpoužívanější filamenty?

PLA filament

PLA materiál je nejrozšířenější, ale zároveň neoplývá největší kvalitou. Je vcelku levný a méně odolný vůči teplotám a má nižší trvanlivost. Je vhodný pro začínající 3D tiskaře. Je vyráběn z kukuřičného škrobu a tisknou se z něj především větší díly. Dají se z něj vyrobit i malé detailní objekty. Má sice velkou tvrdost, ale není vhodný do ohybů kvůli své křehkosti. Je ekologicky rozložitelný a netoxický. Pro tisk je vhodná teplota nad 180 °C a výhodou je, že nevyžaduje vyhřívání podložky 3D tiskárny. Není moc odolný vůči chemikáliím a okolním vlivům.

PET-G filament

PET-G filament je známý jako PET plast, ale je obohacen o glykol. Je nejvhodnější pro výrobu pohyblivých mechanických součástech, jelikož je vysoce ohebný. Je také odolný vůči kyselinám a chemikáliím a také středně pevný. Má vysokou teplotní odolnost. Při tisku s tímto plastem je potřeba teploty cca 235 °C, vyhřívaná podložka je také nezbytností (60 °C). Kdyby podložka nebyla vyhřátá hrozí chladové deformace. Je vhodný i pro exteriér. Není toxický.

ABS filament

ABS neboli chemickým názvem akrylonitrilbu­tadienstyren je hodně oblíbeným materiálem. Můžete ho znát jako např. klasické LEGO součástky. Má vysokou trvanlivost, střední teplotní odolnost. Je vhodný i pro venkovní použití. Vyniká odolností vůči chemikáliím a mechanickým nárazům díky kaučukové příměsi. Dá se snadno vyhlazovat díky rozpustnosti v acetonu. Obsahuje však ropu a není ekologicky rozložitelný. Je potřeba nahřáté (80 °C) podložky při tisku, aby při ochlazování nedocházelo k deformacím. Jeho výpary jsou mírně toxické.

ASA filament

ASA materiál neboli chemicky akrylonitrilový styrenakrylát je nástupce ABS filament. Je však stabilnější vůči UV záření, vhodný více do venkovních prostor. Má kvalitní tisk i při malých detailech. Obecně se pyšní vysokou odolností. Také potřebuje nahřívanou podložku u 3D tiskárny. Jeho vzhled je lesklý. Má větší tuhost než ABS.

Článek Kde koupit filamenty do 3D tiskárny? byl publikován 5. listopadu 2020 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...