Webhosting a VPS: Co potřebujete právě vy?

Webhosting a VPS: Co potřebujete právě vy?

Tak jste se rozhodli spustit web. Firemní web, web na WordPressu, e-shop nebo nějaký jiný projekt. Vymysleli jste doménu a nyní potřebujete najít poskytovatele hostingu, který vám dá prostor na serveru. Tady ale máte vícero možností, těmi nejoblíbenějšími jsou sdílený webhosting a VPS. Ten první je levnější a vhodný pro malé weby. Ten druhý vám dává daleko větší výkon a také svobodu.

WebhostingWebhosting

VPS je zkratka z virtuální privátní server, což vlastně dokonale vysvětluje, o co se jedná. Pokud si zvolíte VPS, získáte vlastní prostor na serveru, který sice sdílíte s ostatními, ale prostor je oddělený. Virtuálně to tedy vypadá, že máte jenom svůj vlastní server.

VPS bychom mohli přirovnat k bytu v bytovém domě. Podobných bytů se v jednom domě nachází mnoho, ale jejich majitelé fungují nezávisle na ostatních. Naproti tomu takový klasický sdílený webhosting si můžete představit jako spolubydlení. Máte svůj vlastní pokoj, ale sdílíte koupelnu či kuchyň. Můžete jít do kuchyně, když tam je někdo jiný, ale pravděpodobně budete muset čekat.

Jaké jsou přesně rozdíly mezi klasickým sdíleným webhostingem a VPS?

Pojďme si rozebrat rozdíly z hlediska několika kritérií:

Alokace zdrojů: Na sdíleném webhostingu sdílíte úložný prostor a paměť s ostatními zákazníky. Pokud aktuálně nějaký web využívá mnoho zdrojů, trpí tím všechny ostatní weby. U VPS takto limitovaní nejste, máte vlastní prostředky, na něž vám nikdo nesahá.

Zabezpečení: I sdílený hosting je velmi bezpečný, avšak nemáte 100% záruku. Když si zamknete pokoj, ale spolubydlící nechá otevřené dveře, stále jste v ohrožení. U VPS nejste závislí na ostatních, navíc si se zabezpečením můžete sami pohrát.

Výkon: Většina uživatelů internetu očekává, že se web načte do 2 s. To může být u sdíleného webhostingu problém, pokud na váš web přistupuje velké množství uživatelů. Pro rozsáhlejší projekty se tedy hodí spíše VPS.

Konfigurace: U webhostingu se o ni za vás postará poskytovatel. S VPS máte volnou ruku, což na druhou stranu vyžaduje nějaké technické znalosti.

Škálovatelnost: Pro weby s pár stovkami návštěvníků týdně je webhosting dostačující. Problémy však přichází, když web roste. VPS hosting může růst s vámi, vždy se dá prostor a výkon navýšit.

Cena: Klasický webhosting je pochopitelně levnější, jak webhosting, tak VPS však přichází v mnoha cenových relacích podle toho, jaké parametry si přesně objednáte.

Takže webhosting nebo VPS? Záleží na tom, jak velký projekt chcete provozovat a také u koho si službu objednáte. Mezi jednotlivými poskytovateli jsou totiž rozdíly.

Pečlivě si zvolte poskytovatele

U dobrého poskytovatele vám může stačit klasický sdílený webhosting, u špatného naopak ani s VPS nemusíte být spokojení. Podívejte se například na nabídku Váš hosting. Umožňují si VPS nakonfigurovat dle vašich potřeb s RAM od 2 GB do 60 GB, CPU od 3 GHz do 8×3 GHz, prostorem od 10 GB do 350 GB a SSD/HDD disky. Sami si také zvolíte instalaci serveru.

Váš hosting dává k serverům root přístup, tudíž nad nimi máte plnou kontrolu, a také technickou podporu zdarma pro případ jakýchkoliv potíží. Disky rozhodně nepřetěžuje, na jednom serveru bývá maximálně 8 až 10 klientů, takže rychlost je zaručená. Ostatně tu si pochvalují i klienti v recenzích na Googlu a Facebooku.

Velkou výhodou je jedinečné VPS centrum. S ním zvládnou správu VPS serveru i začátečníci, kteří příkazovou řádku znají jenom z vyprávění. Správu realizujete přes webový prohlížeč, nepotřebujete SSH připojení ani další technické věci. Velice snadno také nastavíte zálohování. A kdyby se vám přece jenom něco nedařilo, stačí využít správu odborníků. 60 minut správy měsíčně máte k dispozici zdarma.

Takže si to shrňme. Klasický webhosting je skvělý pro jednoduché firemní weby s průměrnou návštěvností, osobní weby, jednoproduktové e-shopy. Virtuální servery jsou vhodné pro větší projekty, pokud potřebujete provozovat více webů, pracovat s libovolnou technologií a jazykem, mít možnost projekt průběžně rozšiřovat. Konečné zvážení už je na vás.

Článek Webhosting a VPS: Co potřebujete právě vy? byl publikován 12. ledna 2022 v 00.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...