Je potřeba antivir pro Mac? Také počítačům Apple hrozí malware a adware

Je potřeba antivir pro Mac? Také počítačům Apple hrozí malware a adware

Jste vlastníky počítače či notebooku od značky Apple? Přestože jsou Macy a iPhony proslulé tím, že jsou skvěle zabezpečené a dokonale propojené, riziko, že budou napadené malwarem a adwarem přesto existuje. V poslední době navíc začíná stoupat. Jak své přístroje ochránit před útoky hackerů? Chovejte se na internetu opatrně a investujte do kvalitní ochrany.

Vlastníte antivirový program?

Pro Mac mohou představovat riziko některé scripty, webové archivy a Java. Pokud jste nějaký soubor tohoto typu stáhli do svého přístroje, buďte při jeho otvírání obezřetní. Nejlépe je ještě před otevřením nechejte zkontrolovat svým antivirem. Vlastnit přátelský antivir pro Mac by mělo být jednou z podmínek jeho používání. Přístroje značky Apple totiž nepatří k těm nejlevnějším a bylo by nadmíru neopatrné nechránit je vhodnými antivirovými programy.

Vhodný antivir pro Apple? Musí vás ochránit před každou hrozbou

Jak poznáte vhodný antivir pro Mac a Apple zařízení? V prvé řadě musí být kompatibilní a určený pro operační systém iOS či macOS, záleží na tom, zda hledáte antivirový program pro svůj iPhone či Mac. Spolehlivý antivir pro Apple ochrání váš přístroj před spywarem, malwarem, adwarem i phisingem.

Pozor na malware, může sledovat každý váš pohyb

Pokud jste si mysleli, že počítačům Mac nehrozí napadení malwarem, bohužel jste se mýlili. V červnu letošního roku byl totiž odhalen nový typ malwaru, který útočí speciálně na uživatelé Maců. Tento druh malwaru shromažďuje informace o uživatelích, a to takovým způsobem, že dokáže špehovat i to, co uživatel píše na klávesnici, dostane se do e-mailové schránky a drze si pročítá veškerou poštu i s přílohami.

Adware je sice méně škodlivý, ale velice nepříjemný

Ale malware není jediným rizikem, jemuž jsou uživatelé Maců bez aktivního antivirového programu vystaveni. Určité riziko totiž představuje i adware. Přestože je adware považován za méně nebezpečný oproti malwarům, může uživatelům přinést veliké starosti a vyskakující okna s reklamami, které je mohou dovést na nebezpečné stránky. Adware se do Macu dostane nejčastěji při stažení populární hry či aplikace, pokud si uživatel nedá pozor a nestáhne si ji z oficiálního App Storu.

Jak se bránit malwaru a adwaru?

Naštěstí existuje možnost, jak se malwaru a adwaru bránit. Dodržujte při pohybu online základní pravidla. Veškeré aplikace a hry stahujte vždy pouze z App Storu. Ten totiž nabízí pouze prověřené aplikace, co před zveřejněním projdou důkladnou kontrolou. Systém macOS navíc každou aplikaci před stažením zkontroluje a ověří si, že s ní nebylo od vydání vývojáři nijak manipulováno. Nepodceňujte ani pravidelné aktualizace operačního systému a nastavte si zabezpečení svého počítače také v nastavení svého Macu v sekci Zabezpečení a soukromí.

Antivirový program pro Mac vám pomůže ochránit soukromí

Kromě dodržování bezpečného pohybu ve vodách internetu, samozřejmě nepodceňujte ani instalaci antivirového programu od ověřeného vydavatele. Ten totiž zajistí vaši vyšší bezpečnost a vaše citlivá data bude držet tam, kam patří, v soukromí a daleko od hackerů. Díky spouštění pravidelných kontrol a používání antivirového programu budete mít dokonalý přehled o tom, zda se ve vaší síti nenachází nějaká slabá místa a antivir bude kontrolovat každou webovou stránku i soubor, který si do svého počítače stáhnete.

Nedejte útočníkům šanci a chraňte si své přístroje od výrobce Apple. Čím více totiž stoupá obliba iPhonů a Maců mezi uživateli, tím více útoků ze stran hackerů se dá očekávat. Pravidelně aktualizujte své přístroje a investujte také do kvalitního antivirového programu pro iOs a macOS.

Zdroj obrázku: one photo / Shutterstock.com

Článek Je potřeba antivir pro Mac? Také počítačům Apple hrozí malware a adware byl publikován 12. srpna 2022 v 00.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...