Pidgin 2.10 - oblíbený komunikátor více operačních systémů

Tagy:  pidgin, komunikátor, komunikace, kecálek, icq, alternativní klient, linux, windows

Sponzorované odkazy

Pidgin 2.10 - oblíbený komunikátor více operačních systémů

Textová komunikace skrze ICQ, Skype, Facebook, Google Talk apod. je velice rychlá a efektivní. Mnohdy je potřeba mít zvlášť spuštěného klienta pro každý komunikační kanál, což zrovna není ideální kvůli vytíženosti a následné omezené rychlosti celého počítače.

Komunikační program/klient Pidgin 2.10 však dokáže některé tyto “obtíže” řešit, protože dokáže obsluhovat mnoho komunikačních kanálů najednou.

Windows nebo Linux? Je to jedno

Pidginem se možná mnozí, stejně jako já, setkali poprvé v operačním systému Linux. Již tehdy byl dostupný ve svobodné licenci GNU GPL, která mu stále zůstává.

LinuxLinux

Dnes je však bez problémů dostupný i pro OS řady Windows či Mac OS. Problémy s kompatibilitou jsem nikde nezaznamenal.

Malý ale výkonný

Celý instalační balíček se vejde do 9 MB, ale i přes svou velikost dokáže velké věci. V první fázi nás určitě potěší podpora českého jazyka a kontrola českého pravopisu, samozřejmě i jiných jazyků, které jsou implementovány.

výběr českého jazykavýběr českého jazyka

Ihned po instalaci, při prvním spuštění, nás program zdvořile přivítá a ihned nás bude chtít zavést do užívání napojením na své účty. Jednoduše tedy zvolíme komunikační kanál (v mém případě ICQ) a zadáme přihlašovací údaje.

přidání ICQ účtu do Pidginapřidání ICQ účtu do Pidgina

Pokud jsou zadané údaje správné, vaše kontakty by se měly ihned objevit v hlavní části aplikace. Komunikace pak probíhá stejně, jako u jiných programů tohoto typu. Takto je tedy možné přidávat kontakty z relativně velkého množství komunikačních kanálů.

Pidgin v základním vzhleduPidgin v základním vzhledu

Pidgin neregistruje!

Jak jste si jistě mohli všimnout v předcházející kapitole, Pidgin vlastně není programem, který by registroval a zakládal nové účty. Je jen jakýmsi prostředníkem, takže pro využívání ICQ skrze právě popisovanou aplikaci je nutné například účet ICQ registrovat jinde, nejlépe na oficiálních stránkách.

Protokol není v nabídce

Pořád zde píši, jak je Pidgin skvělý, jak podporuje množství komunikačních sítí, ale co když zde nenalezneme právě právě potřebný protokol? Odpověď na tuto otázku existuje, prostě si ho do Pidgina přidáme.

Pidgin klientPidgin klient

Na oficiálních stránkách najdeme záložku PLUGINS (rozšíření), ve které se nachází seznam dalších komunikačních protokolů, které Pidgin podporuje, ale nejsou obsaženy v základní instalaci. Stačí si je tedy stáhnout a instalovat podle uvedeného postupu, některé mají dokonce samoinstalační EXE soubor, který se postará o vše za nás. Poté již nic nebrání užívat si komunikaci například na sociální síti Twitter díky jednoduchému programu, Pidginu.

Twitter v PidginuTwitter v Pidginu

Mnoho funkcí “pod jednou střechou”

Jak tedy vidíme, komunikátor Pidgin je vskutku všestranný. A pokud se třeba někomu nelíbí jeho vzhled nebo vzhled smajlíků, není problém je změnit. Stačí jen trochu pohledat po internetu. Já osobně Pidgin mám rád především díky jeho multiplatformnímu užití a nenáročnosti na paměť počítače. Na vzhledu mi až tolik nezáleží. Hlavní je, že funguje.

Nebýt trochu složitější manipulace s ním, především pro neznalé, a potřeby všechno nastavovat, aby alespoň trochu k něčemu vypadal, udělil bych mu hodnocení lepší.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Multiplatformní
  • Jednoduché ovládání
  • Stabilní
  • Nenáročný
  • Import řady komunikačních protokolů
  • Pluginy

Nevýhody:

  • Složitější nastavení
  • Složitější import komunikačních protokolů
  • V základu méně vzhledný

Článek Pidgin 2.10 - oblíbený komunikátor více operačních systémů byl publikován 19. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...