Rozhovor s Jiřím Vicherekem - Nejen PR manažerem brněnského ZONER software

Tagy:  rozhovor, jiří vicherek, zoner, pr manažer, zoner, photo studio 15, jiří, vicherek, zoner callisto, czechia, press, článek

Sponzorované odkazy

Rozhovor s Jiřím Vicherekem - Nejen PR manažerem brněnského ZONER software

Mohl byste na úvod stručně představit společnost Zoner a Vaši pozici, kterou zastáváte?

ZONER software je česká společnost, která již 20 let působí v IT a příbuzných oborech. V současnosti ji tvoří 4 divize – softwarová, která je producentem Zoner Photo Studia; internetová, známá jako Czechia – poskytovatel webhostingu a prodejce SSL certifikátů; Zoner Antivir známý hlavně díky aplikaci pro Android; a v neposlední řadě Zoner Press – vydavatel nejen fotografické a počítačové literatury. Já sám mám na starosti tvorbu obsahu, content marketing, sociální sítě a komunikaci s médii. Díky poslednímu jmenovanému mám na vizitce „PR manager“, ale čisté „píárko“ je jen malou částí mé práce.

Jiří Vicherek – PR manažer Zoner softwareJiří Vicherek – PR manažer Zoner software

Co stálo za zrodem této firmy? Byla již na počátku myšlenka vytvořit komplexní grafický editor?

Ano, začátek byl ve jménu grafického editoru. Jmenoval se Zebra a vznikal v improvizovaných kancelářích v prostorách bývalé prádelny. Zvrat přišel v roce 2001, kdy se naši zakladatelé setkali v Nizozemí se zástupci tehdejší společnosti Minolta. Toto setkání bylo osudové – softwarová divize se začala primárně zabývat digitální fotografií a tvořit komplexní fotografický software na rozdíl od specializovaného grafického editoru.

Jak vypadal úplně první program Zoneru?

Byla to právě Zebra pro operační systém DOS. Vznikala v první polovině devadesátých let, podle toho také samozřejmě vypadala. Stejně jako jiné produkty si však našla velkou základnu uživatelů – připomeňme třeba jiný program – Zoner Calisto, který je od minulého roku přístupný jako freeware.

Zoner Zebra 1995Zoner Zebra 1995

Na podzim loňského roku byla vydána zatím poslední verze Zoner Photo Studio 15. Nasvědčuje tedy trend, že se i letos v listopadu dočkáme nového Photo Studia s pořadovým číslem 16?

Ano, i tento rok udržíme jednoletý vývojový cyklus. Jak to bude vypadat roky další, je však stále otázkou.

Jaký postoj zaujímá ZPS 15 vůči Photoshopu od Adobe, snažíte se Adobe konkurovat nebo razíte zcela odlišnou filosofii?

Photoshop pro nás není konkurence. Je to jako srovnávat rodinný vůz a sporťák. Photoshop je grafický editor pro profesionály, jeho ovládání a také cena mluví za vše. Na druhé straně je ZPS, které je čistě na fotografie – dělat v něm webovou grafiku je za trest, protože na to ten program není vůbec určený. Na druhou stranu v něm 99 % práce s fotkou uděláte lépe, snadněji a rychleji než ve Photoshopu. Pokud někdo tiskne fotky ve velkém rozlišení a chce si s jednou hrát několik hodin, stejně ten Photoshop na editaci otevře, v tomto 1 % případů je bereme jako komplementární produkty.

Zatím poslední verze Zoner Photo Studio 15Zatím poslední verze Zoner Photo Studio 15

Jak vypadá typický uživatel Photo Studia 15?

Vlastně nijak. ZPS používají profesionálové i matky s dětmi. Hlavní výhodou ZPS je univerzálnost, je na vás, jak moc chcete fotografii věnovat času. V tomto pohledu vidím na sobě, jak lenivím. Zatímco před rokem jsem byl schopný si s jednou fotkou vyhrát dvě hodiny, dnes jsou mou nejoblíbenější funkcí ZPS Rychlé filtry. Fotím hlavně osobní akce, party a tak, takže než to přes ZPS dám na Facebook, tak to projedu základními úpravami a za deset minut nemám co dělat. Jestli jsem typický uživatel? Kdo ví. Každopádně trend zjedodušování je zřejmý.

Zoner ale není jenom Photo Studio. Můžete našim čtenářům přiblížit i jiné projekty a programy, za kterými stojí Vaše společnost?

Pokud zůstaneme u focení, tak určitě Zonerama – webová galerie, která má v rámci konkurence největší rozlišení a nejhezčí zobrazování fotek na internetu, takže žádnou hezkou fotku nezničí kompresí, za což bych zabíjel třeba na Facebooku. Začali jsme dělat také kurzy a eventy (tzv. FOTOdny), najdete je na Fotoden.cz, a mě na nich nejvíc baví se potkávat s lidmi jako je Robert Vano nebo Jirka Koliš.

Pracovní prostředí ZPS 15Pracovní prostředí ZPS 15

Dočkáme se v budoucnu nějakých nových programů rozsahově srovnatelných s Photo Studiem nebo je pro vás ZPS stále stěžejním artiklem?

ZPS je stěžejní a nejspíš dlouho bude. Potřeba mít ve fotkách pořádek, zlepšovat je a sdílet tady zůstane i do budoucna, je jedno zdali ty fotky vzniknou v zrcadlovce, telefonu nebo Google glasses. Na druhou stranu samozřejmě sledujeme trendy a velká část naší pozornosti připadá mobilním zařízením. Není náhodou, že Zonerama pro Android získala nominaci na Křišťálovou lupu, v tomto ohledu se mají uživatelé ještě na co těšit.

Na závěr jedna nesmělá otázka: Jak velký je náš „český“ Zoner za hranicemi naší domoviny?

Malý. Přestože ZONER je již světová společnost a od Nového roku máme obchodní zastoupení i v samotném Silicon Valley, pořád jsme na začátku. Prorazit v zahraničí je násobně těžší a náklady jsou násobně vyšší, bojujeme navíc proti zavedené konkurenci. Není to prostě žádná sranda.

Článek Rozhovor s Jiřím Vicherekem - Nejen PR manažerem brněnského ZONER software byl publikován 12. června 2013 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je David Žid. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...