LastPass 2.5 - Hesla pod jednou střechou

Sponzorované odkazy

LastPass 2.5 - Hesla pod jednou střechou

Slyšeli jste někdy o syndromu únavy z hesel? Ať už ano či ne, asi vám už někdy šla z přihlašovacích údajů k všelijakým internetovým účtům hlava kolem. A co teprve v případě, když se snažíte trefit do správné kombinace jména a hesla u služby, kterou jste předtím delší dobu nepoužívali, to může být někdy „zábava“ na dlouhé večery. Pokud jste příznivci jednoduchých řešení a zároveň se nebojíte cloudu, můžete všechny tyto problémy vyřešit pomocí LastPass.

Řešení pro všechny služby?Řešení pro všechny služby?

Program LastPass je tu již pátým rokem a je dodnes neustále vyvíjen a zlepšován, aby lépe vyhovoval novým verzím prohlížečům a dostačoval trendům v oblasti bezpečnosti. Podrobnou recenzi jedné z jeho předchozí verzí jsme vám již nabídli v článku LastPass – Poslední heslo, které si kdy budete muset pamatovat! . Dnes se podíváme na jeho současnou podobu, na změny, kterými mezitím prošel a na otázku bezpečnosti he­sel.

Správa hesel s LastPassSpráva hesel s LastPass

O co se jedná?

V podstatě nejde o program jako takový, ale o doplněk do internetových prohlížečů (podporováno je 5 nejrozšířeněj­ších – IE, Firefox, Safari, Chrome a Opera). Nemusíte ho instalovat pro každý z prohlížečů zvlášť, instalační program automaticky rozpozná ty, které už na vašem PC máte a nabídne vám pro ně instalaci odpovídajícího rozšíření. Protože se od této chvíle LastPass stává správcem databáze vašich hesel, je potřeba do ní zajistit dostatečně bezpečný přístup – toho je docíleno vytvořením hlavního hesla; jediného hesla, které si od této chvíle budete muset pamatovat. A protože LastPass dokáže nahradit vestavěného správce hesel, můžete od této chvíle nechat vše jen na něm. Kdykoliv se do své databáze potřebujete dostat, stačí se přihlásit k serverům LastPass a získáte přístup ke svým přihlašovacím údajům, ať jste kdekoliv.

Zlepšujeme, zlepšujeme…

Při pohledu do nabídky zjistíme, že správa hesel není to jediné, co LastPass nabízí. Mimo jiné se vývojáři v současné době soustředí na rozšiřování možností tzv. Zabezpečených poznámek, což je sada šablon, která nám umožnuje v zašifrované podobě ukládat citlivá data, jako jsou např. údaje na kreditní kartě. Díky LastPass je můžete mít kdykoliv u sebe. V posledních verzích přibyla možnost nahrát jako přílohu k poznámce soubor, který je rovněž zašifrován a přidán do vaší databáze. Je zde nově možnost (ovšem pouze za příplatek, narozdíl od základní verze, která je zcela zdarma) okamžité synchronizace napříč různými zařízeními, třeba mezi vaším PC, mobilním telefonem a tabletem. A v neposlední řadě si LastPass můžete užívat i na Windows 8 v prostředí „Metro“. Tato verze je k dispozici ke stažení na Windows Store.

LastPass na Windows 8LastPass na Windows 8

Bezpečnost především

Když se bavíme o manipulaci s hesly a dalšími citlivými uživatelskými údaji, měla by být bezpečnost vždy na prvním místě. LastPass na ní samozřejmě nezapomíná – celá databáze hesel je zašifrována lokálně algoritmem AES-256 a zabezpečen je i následný přenos hesel na server. O bezpečnost se ale musí starat i uživatel – je zapotřebí dbát při výběru hesla na to, aby bylo dostatečně dlouhé (minimálně 8 znaků), aby obsahovalo jak znaky velké a malé abecedy, tak i číslice, a aby se neobsahovala slova, která lze snadno odhalit pomocí slovníkového útoku. Není vhodné ani používat jedno heslo pro více různých služeb najednou. S vytvořeným účtem si můžete sílu svých hesel otestovat přímo na webových stránkách LastPass, případně si můžete i bezpečné heslo nechat programem vygenerovat. Posledním hlediskem, ze kterého můžeme na bezpečnost pohlížet, je důvěryhodnost samotného LastPass. Dlouhá tradice a množství spokojených uživatelů ovšem napovídá, že jde o kvalitní program, se kterým jsou vaše data v bezpečí.

Závěrem

Pokud dodržujete zásady bezpečného vytváření hesel, může se snadno stát, že se vám jich nahromadí více, než si zvládnete jednoduše zapamatovat. V takovém případě se může hodit správce hesel, jako je LastPass, který vám s nimi pomůže a zároveň zajistí jejich bezpečnost. Díky němu můžete bez obav používat silná a těžko zapamatovatelná hesla, která budou pro případné útočníky opravdovým oříškem, bez obav, že byste je někdy zapomněli.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Komplexnost
  • Široká škála funkcí
  • Podpora různých prohlížečů
  • Čeština

Nevýhody:

  • Placená verze pro mobilní zařízení

Článek LastPass 2.5 - Hesla pod jednou střechou byl publikován 24. září 2013 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...