Programy na zjištění nefunkčních odkazů na webu

Sponzorované odkazy

Programy na zjištění nefunkčních odkazů na webu

Jestli se často pohybujete na internetu, určitě se vám už někdy stalo, že jste na webu klikli na odkaz, který nefungoval, přesměroval vás na neexistující stránku, nebo se vám ukázala chybová hláška. Tyto všechny problémy mají na svědomí již neaktuální odkazy, které autor stránek neopravil nebo nesmazal. Problém nefunkčních odkazů, anglicky je nazýváme broken links, trápí mnoho majitelů webů a dnes se podíváme na několik nástrojů, pomocí kterých můžete rychle nefunkční odkazy na svých stránkách najít, a také na to, jak a čím špatné odkazy nahradit.

Funkčnost odkazů na stránkách je důležitá z pohledu návštěvníka, který může přes váš odkaz přejít na neexistující část webu nebo stránky, což ho může odradit od dalšího používání webu. Značí to také, že web možná není úplně aktualizovaný a v očích návštěvníka klesá důvěra ve stránky. Nefunkční odkaz vás tak může obrat o nového zákazníka, aniž to kdy zjistíte. Mimo to jsou nefunkční zpětné odkazy špatným znamením i pro vyhledávače Google a Seznam. Mnoho takovýchto odkazů na vašem webu může snížit důvěru vyhledávače ve stránky a může zapříčinit nižší viditelnost ve výsledcích vyhledávání.

Nefunkční odkazy lze také použít při optimalizaci pro vyhledávače při získávání zpětných odkazů. Více o technice broken linkbuildingu se dozvíte v mém nedávném článku na mladypodnikatel­.cz.

Jak najít nefunkční odkazy na webu

Pro nalezení nefunkčních odkazů můžete použít spoustu nástrojů. V tomto článku uvedu různé z nich, abyste měli z čeho vybírat. Nicméně určitě jich existuje ještě mnohem více, než uvádím zde. Já jsem vybral ty, které se osvědčili při práci s webovými stránkami mně.

Online nástroje

Populární nástroje na odhalování nefunkčních odkazů jsou ty, které lze spustit na jakémkoliv počítači, bez nutnosti instalace, přes internet. Ty často nabízejí omezené možnosti, ale na druhou stranu jednoduché použití.

brokenlinkcheck.com

Prvním nástrojem, který je k dispozici i zdarma, je brokenlinkchec­k.com. Ten dokáže proskenovat všechny podstránky webu a vypsat všechny odkazy, které nejsou funkční. U každého zpětného odkazu systém uvádí nefunkční adresu, kam odkaz vede, adresu zdrojové stránky, kde nefunkční odkaz našel, část zdrojového kódu s odkazem a typ chybové hlášky. Nevýhodou tohoto nástroje je fakt, že test trvá u větších webů třeba i hodinu a je tedy třeba s ním mít trpělivost. Další nevýhodou by mohl být pro mnoho lidí fakt, že výsledky nejdou jednoduše exportovat například do souboru, ale jsou k dispozici jen v online verzi. Stáhnout si je tedy například do Excel tabulky je velký oříšek. Nástroj umí ale nalézt mnoho odkazů. Například pro swmag.cz jich nalezl stovky, které by stálo za to opravit.

brokenlinkcheck.combrokenlinkcheck.com

validator.w3.or­g/checklink

Dalším bezplatným nástrojem pro kontrolu nefunkčních zpětných odkazů je spolehlivý validator.w3.or­g/checklink. Ten pro vás dokáže zkontrolovat odkazy na konkrétní URL adrese, kterou vložíte do formuláře.

Validátor checklinkValidátor checklink

Klasický program

Pokud potřebujete flexibilnější nástroj s více funkcemi, můžete vyzkoušet nástroj Xenulink, který si lze stáhnout ve verzi pro operační systém Windows zdarma. I když poslední aktualizace tohoto programu proběhla ke dni publikování tohoto článku v roce 2010, stále program nabízí mnoho funkcionalit. Výhodou tohoto programu je stabilita a možnost třídit a pracovat se získanými daty.

Windows xenuWindows xenu

Doplněk do prohlížeče

Alternativní možností, která je využitelná v případech, kdy často kontrolujete, zda na nějaké stránce existují nefunkční zpětné odkazy, je využití bezplatného doplňku do prohlížeče. Mým oblíbeným je například doplněk Check My Links pro prohlížeč Chrome, který po nainstalování přidá do prohlížeče malou ikonku. Pokud na ni kliknete, doplněk na aktuální stránce proskenuje všechny interní i externí odkazy a označí, které z nich jsou nefunkční. Například ve článku Sdílíme velká data na internetu – 2. díl zde na swmag.cz našel doplněk 2 nefunkční odkazy.

Google ChromeGoogle Chrome

Plugin do redakčního systému WordPress

Dalším skvělým nástrojem pro odhalení nefunkčních odkazů, který mohou využít bezplatně všichni majitelé webů běžících na populárním redakčním systému WordPress, je plugin Broken Link Checker. Po instalaci doplněk sám prochází podstránky webu a hledá nefunkční odkazy. Kdykoliv se tak můžete v administraci přesvědčit, jestli na vašem webu nepřibyl nějaký nový nefunkční odkaz.

WordPRess pluginWordPRess plugin

Jak napravit nefungující odkazy

Pokud už víme, jaké odkazy v jaké části webu nefungují, bylo by dobré je opravit. To můžete udělat v podstatě třemi způsoby. Buď vyhledáte aktuální odkaz na tu samou stránku a nahradíte jím ten starý. Pokud už daná stránka neexistuje, zkuste najít nějaký podobný odkaz, který by směřoval na podobný zdroj či informace. Jestliže ani to není možné, nefunkční odkaz smažte. Lepší je nemít na webu žádný, než ten, který návštěvníka pošle na neexistující stránky. Nefungující problémy často řešíme u klientských projektů po provedení SEO analýzy či analýzy použitelnosti. U některých webů jejich úpravy zaberou mnoho času, ale výsledkem je funkční web, kde se návštěvník neztratí.

Pokud se chcete vypořádat s nefunkčními odkazy na vašem webu, v tomto článku jste určitě našli nástroj, který se vám pro tento účel zalíbil. Budu rád, když mi napíšete, jak problém s nefunkčními odkazy na svém webu řešíte vy, případně jaký z výše uvedených nástrojů používáte.

Článek Programy na zjištění nefunkčních odkazů na webu byl publikován 8. ledna 2014 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Technologie. Autorem článku je Josef Řezníček. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...