Levné notebooky do domácnosti

Levné notebooky do domácnosti

V dnešní době nepatří notebooky k drahým záležitostem tak, jak tomu bylo ještě před pár lety. Výkonný notebook, který dokáže uspokojit nároky a potřeby mnoha uživatelů, lze dnes pořídit za přijatelnou cenu.

V současné době je na trhu velké množství různých notebooků, které lákají na mnohé vychytávky.

Nejlevnější ceny notebooků startují od šesti tisíc korun. Tato cena se však týká jen pár strojů na internetu a je tak nízká, neboť počítače nejsou vybaveny operačním systémem. Větší výběr se pohybuje v cenové relaci od 7 do 8 tisíc korun. V tomto cenovém rozpětí lze vybírat jak z klasických velkých notebooků, tak i z menších laptopů. V ostatním se však tyto notebooky příliš neliší.

Stačí levné notebooky pro běžné činnosti?

Obecně platí, že levné notebooky stačí pro běžnou činnost, jako je brouzdání po internetu, mailování, prohlížení fotek, přehrávání videí a filmů i poslech hudby. Pokud si však člověk chce čas od času na počítači zahrát nějakou počítačovou hru, která má vyšší nároky, pak obyčejný levný notebook stačit nebude a bude potřeba pořídit si dražší herní stroj.

V budoucnu nižší ceny

Díky neustále se rozvíjejícím technologiím a velkému množství počítačů na trhu ceny za notebooky neustále klesají. Proto se výrobci chystají na trh uvést ještě levnější stroje, které budou vybaveny dokonce operačním systémem Windows. Některé společnosti totiž chtějí snížit licenční poplatky za svůj systém, což se pak promítne do prodejní ceny.

Podle čeho vybírat notebook nižší cenové kategorie?

Zákazníci nejčastěji vyhledávají levné notebooky, které budou zvládat nejjednodušší úkony typu posílání e-mailů, surfování po internetu či úpravy dokumentů a budou v co nejnižší cenové kategorii.

Při výběru levného notebooku byste se měli řídit následujícími pravidly:

  • Operační systém – Nejlevnější notebooky jsou dnes už ve většině případů dodávány s moderním operačním systémem Windows 8.
  • Výkon – Výkon v nejlevnější cenové relaci není třeba řešit, neboť většina těchto notebooků jsou na tom výkonově relativně stejně. Pokud hodně šetříte, vystačíte si s notebookem s operační pamětí (RAM) 2 GB a pevným diskem 500 GB.
  • Displej – Velikost notebooku vybírejte dle Vašich požadavků a preferencí. Někomu vystačí pro běžnou práci notebook s 11,6'' displejem, jiný dá přednost klasické obrazovce s 15,6'' displejem.
  • Zpracování notebooku – U levných variant nečekejte žádné zázraky a počítejte s tím, že všechny notebooky v nízké cenové kategorii jsou vyrobeny z levných materiálů a dílů. Tyto notebooky jsou vhodné zejména pro domácí použití, na časté přenášení nejsou stavěné.

Vybrané notebooky v cenové kategorii do 15 000,– Kč

V této cenové kategorii naleznete většinu nejprodávanějších modelů na trhu. Naleznete zde notebooky s nejlepším poměrem cena / výkon. Tyto levné notebooky si jsou základními parametry velice podobné, proto při výběru u těchto notebooků záleží spíše na drobnějších detailech.

Aktuálně nejvýkonnějším notebookem do 15 000 Kč je Asus X550VB-XO016. Tento klasicky velký 15,6palcový notebook má velmi výkonný procesor a grafickou kartu, avšak zároveň není nikterak příliš těžký (hmotnost 2,3 kg).

Dalším zajímavým notebookem je Samsung ATIV Book 9 Lite. Tento krásný malý 13,3 palcový notebook je už opatřen SSD diskem o velikosti 128GB, díky kterému je práce opravdu výrazně rychlejší oproti klasickému pevnému disku. Notebook je velmi kvalitě zpracován a váží pouze 1,44 kg. Lze ho pořídit jak v bílém, tak černém provedení.

Článek Levné notebooky do domácnosti byl publikován 16. července 2014 v 21.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...