Formáty obrázků - JPEG se nehodí na vše.

Sponzorované odkazy

Formáty obrázků - JPEG se nehodí na vše.

Existuje více druhů formátů obrázků. Nejčastěji se používá formát JPEG, ale setkáme se i s jinými typy formátu. Každý formát má své výhody a nevýhody a je nutno zvážit, pro který se rozhodnout. Někdy není ani možné si sám zvolit formát a to zejména u fotoaparátu, který už ukládá do formátu nastaveného výrobcem.

Formáty obrázků

V současné době existuje několik formátů obrázků. Každý z nich má své výhody a nevýhody a rovněž je určen pro jiné účely. Pokud, se budete zabývat tvorbou webových stránek jistě se budete snažit, aby byl obrázek co nejmenší a to i na úkor kvality obrázku. V digitální fotografii se setkáváme nejčastěji s formátem JPEG, PNG,GIF a nově i s RAW. Podíváme se na některé známé formáty.

Formát RAW

RAW je bezztrátový a nekomprimovaný. Jedná se o velmi kvalitní formát pro ukládání digitálních fotografií. Pro zobrazení obrázku ve formátu RAW, musíte použít počítač. V internetovém prohlížeči se nezobrazí. RAW bývá často přirovnáván k negativu a stejně jako negativ je polotovar. Aby z něho vznikl normální obrázek, vyžaduje další zpracování a je nutno ho uložit v jiném formátu. Má své výhody i nevýhody. Mezi výhody patří maximální bitová hloubka, možnost dodatečné korekce expozice. Nevýhodou je např. větší soubor a větší časová náročnost. Navíc je potřeba si uvědomit, že se v žádném prohlížeči nezobrazí. Ne každý digitální fotoaparát umí formát RAW. Výrobci fotoaparátu pro tento formát používají jinou koncovku např. NEF, RAF a jiné.

JPEGJPEG RAWRAW

Formát TIFF

TIFF je bezztrátový formát a nejčastěji se používá k tisku fotografií. Jeho nevýhodou je jeho velikost a nezobrazuje se v žádném internetovém prohlížeči.

Formát JPEG

JPEG je ztrátový formát a jeho kvalita je závislá na velikosti komprese. Při velké kompresi je ztráta kvality znatelná i pro lidské oko. Přesto patří k nejrozšířenějšímu formátu a to nejen u fotografie, ale i u obrazu. Každý internetový prohlížeč ho dokáže zobrazit. Ztrátová komprese zmenší velikost obrázku, ale zachová dostatečnou obrazovou kvalitu. Jeho hlavní nevýhodou je to, že pokud ho upravíme a uložíme několikrát po sobě, pak dojde ke ztrátě kvality. Jakmile obrázek jen otevřeme a zase zavřeme bez ukládání, tak jeho kvalita se nezmění. Lze tedy říci, že je vhodný pro digitální fotografie, jen je potřeba zvolit rozumnou míru komprese. Většinou programy pro úpravu fotografií už mají přednastavenou kompresi a nedoporučuje se ji měnit.

Tiff a jpegTiff a jpeg

Formát GIF

GIF je bezztrátový formát, ale dokáže uložit jen 256 barev a to je pro fotografii velmi málo. Jeho nejčastější využití je v jednoduchých animacích.

AnimaceAnimace

Formát PNG

PNG je bezztrátový formát a je vhodný pro obrázky. Původně měl být formát PNG nástupcem GIFu, lze ho využít i jako náhradu JPG. Stejně jako JPG podporuje i PNG až 24 bitovou barevnou hloubku, tedy až 16,7 milionu barev. Co se týče použití, tak zde je na tom lépe formát PNG. Lze ho použít od malých ikonek až po velké fotografie. JPG se hodí převážně na fotografie, pro které byl vytvořen. Výhodou formátu PNG je také to, že pokud ho upravíme a uložíme, tak kvalita zůstane stejná. U formátu PNG je možné použít až 24 bitovou barevnou hloubku což je asi 16,7 miliónů barev. Dělí se na formáty PNG-8 tedy 256 barev a při průhlednosti dělá zubaté okraje. PNG-24 tedy 17 miliónů barev při průhlednosti do pozadí je velmi dobrý. Oproti formátu GIF je větší a nepodporuje animace.

png a giffpng a giff
png 8 a 24png 8 a 24

Formát BMP

Je to nejstarší formát, který je nekomprimovaný s barevnou hloubkou 24 bitů. V současné době se již téměř nepoužívá. Nahradily ho už ostatní formáty.

Závěr

Jednoznačně nelze říci, který formát je nejlepší. Každý má své výhody a nevýhody. Vždy je nutno zvážit pro jaký účel má sloužit. Pro digitální fotografii se hodně mluví o formátu RAW, ale ne každý digitální fotoaparát to umí. Taky je nutno počítat s tím, že se obrázek bude muset upravovat.

Nyní je potřeba nějaký grafický program, který umí upravovat a hlavně ukládat JPG, PNG, případně GIF. Takových programů je hodně – od profesionálních a tedy placených až po jednoduchých, ale zdarma. Většina prohlížečů obrázků ve verzi free je postačující pro většinu uživatelů a zvládají také základní úpravy obrázků. Náročnější nebo zkušení uživatelé použijí profesionální programy.

Článek Formáty obrázků - JPEG se nehodí na vše. byl publikován 19. srpna 2015 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petr Prosický. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...