VLC 2.2 – Přehrávač videí a hudby bez kompromisů

Sponzorované odkazy

VLC 2.2 – Přehrávač videí a hudby bez kompromisů

Windows Media Player je ve Windows 10 již dávno na vedlejší koleji a snahy Microsoftu se soustředí spíše na aplikace pro Metro, či chcete-li Modern UI. Ovšem ani dříve nešlo o nejschopnější přehrávač multimédií, proto se uživatelé uchylovali k alternativám. Jednou z nich je i VLC Media Player, na který jsme zaostřili hledáček v recenzi.

Přehrávač videí a hudby

VLC promlouvá na trh zdarma dostupných multimediálních přehrávačů již od roku 2001 a již od začátku je vyvíjen jako multiplatformní open-source program. V současnosti je k dispozici na desktopech s Windows, Linuxem a Mac OS X, ale také v patřičně upravené verzi na pro Android, iOS a Windows Phone.

VLC z hlediska hudebního přehrávače podporuje standardní formáty, mezi nimiž nechybí MP3, WMA, ale také bezeztrátový FLAC a formát známý z DVD disků AC3. Již v základu je k dispozici ekvalizér jak s možností individuálního nastavení, tak i s přednastavenými profily pro různé hudební žánry, či mluvené slovo. Pro grafickou vizualizaci přehrávané hudby je k dispozici například spektrometr, spektrum či třeba goom.

Prosté, ale funkční. To je VLC ve výchozí instalaci.Prosté, ale funkční. To je VLC ve výchozí instalaci.

Výhrady mám ovšem ke knihovně médií, u které je omezené především vyhledávání. VLC načítá vždy jen nejvyšší strukturu složek a až po rozkliknutí dané složky načítá její obsah. V praxi je tedy vyhledávání skladeb nepoužitelné. Na druhou stranu mi vyhovuje snadná editace ID3 Tagů, přičemž mezi podporovanými formáty je i APE Tag. Snadná je i změna miniatury alba.

Změna metadat souborů? Snadná a rychlá.Změna metadat souborů? Snadná a rychlá.

Přehrávač DVD a dalších video souborů, u kterých nechybí podpora pro AVI (DivX, XviD, h.264), MP4, nebo třeba MKV či WMV, disponuje jednoduchým rozhraním s celou řadou nadstandardních funkcí. Pro příklad lze přehrávané video nastavit jako tapetu na ploše, měnit lze také ořez dle přednastavených poměrů stran, či přímo vlastní poměr stran videa. Nechybí ani řada video efektů.

Vizualizace za pomoci spektra.Vizualizace za pomoci spektra.

Zajímavou funkcí, která se i při běžném používání jednoznačně neztratí, je možnost převodu různých multimediálních formátů. Není třeba instalovat dodatečné aplikace, se standardními formáty si poradí i VLC.

TIP: Jak na převod formátů ve VLC? Více v našem návodu.

Katalog medií má své chyby.Katalog medií má své chyby.

S titulky je snadná práce

Titulky k filmům je možné přidávat přetažením ze souborového správce a pokud například nesedí časování s přehrávaným videem, lze snadno provést korekci a titulky přečasovat. Slouží k tomu nástroj Synchronizace stopy, který obsahuje také již zmíněný ekvalizér a efekty videa.

Ekvalizér nastaven na sluchátka.Ekvalizér nastaven na sluchátka.

VLC samozřejmě podporuje širokou škálu zásuvných modulů a ve výchozí instalaci je přítomen plug-in pro vyhledávání titulků přímo v rozhraní přehrávače. Funguje relativně spolehlivě a podporuje vyhledávání českých titulek, rozhraní rozšíření je ovšem v angličtině.

Vyhledáváme titulky v rozhraní VLC.Vyhledáváme titulky v rozhraní VLC.

Uživatelské rozhraní již něco pamatuje

Líbivým rozhraním VLC ve výchozí instalaci zrovna nedisponuje. Nicméně je jednoduché a funkční. Navíc je k dispozici v oficiální databázy plug-inů celá řada barevných a moderních schémat. To mi rovnou nahrává k vyzdvihnutí možností individualizace celého rozhraní včetně klávesových zkratek.

Pokud je třeba přečasovat titulky jako celek, není to pro VLC problém.Pokud je třeba přečasovat titulky jako celek, není to pro VLC problém.

Již zmiňoval, že VLC umožňuje používat zásuvné moduly. Pro tyto účely je součástí programu plug-in manažer, který umožňuje plug-iny vyhledávat přímo v rozhraní VLC. Ovšem komfort nenabízí příliš dobrý a je snazší a přehlednější hledat zásuvné moduly přímo na webu.

Manažer plug-inů přehlednosti příliš nepobral.Manažer plug-inů přehlednosti příliš nepobral.

Oblíbený, ale s chybami

Funkční stránka přehrávače VLC je opravdu široká. Podporuje například záznam zvuku, založení streamovací serveru v lokální síti a další prvky, ovšem na to je v recenzi příliš málo prostoru. Ve výsledku jde o spolehlivý přehrávač obsahující vše potřebné již po instalaci. Nechybí ani česká lokalizace. Na druhou stranu musím zkritizovat funkčnost katalogu multimédií a nepřehledného správce plug-inů. Tak i tak ale mohu VLC doporučit.

Hodnocení SWMag.cz:  85 %

Výhody:

  • Podporované formáty
  • Úprava časování titulků
  • Snadná práce s ID3 Tagy
  • Převod formátů
  • Vyhledávač titulků

Nevýhody:

  • Katalog multimédií
  • Nepřehledný manažer plug-inů

Článek VLC 2.2 – Přehrávač videí a hudby bez kompromisů byl publikován 21. prosince 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...