Tvorba videoher na koleni - Rychle, kvalitně a hlavně zdarma

Sponzorované odkazy

Tvorba videoher na koleni - Rychle, kvalitně a hlavně zdarma

Hráči videoher představují nesmírně pestrý národ. Člověk se v něm může během chvíle ocitnout ve společnosti dětí s kulkami ledva sestouplými, jež jsou ho schopny spařit takovou dávkou nadávek, že by se začervenal i pražský dlaždič, ale také studentů, kteří si čekání na další match ve své oblíbené střílečce krátí povídáním na některé z náročnějších témat, například o poezii (musím si dávat pozor, aby mi nezaskočil sarkasmus).

Všichni hráči však mají něco společného. V průběhu let hraní videoher se jim ustálily preference ohledně žánrů a často, aniž by si to sami uvědomovali, si v hlavě vytvořili představu toho, jak by asi měla vypadat dokonalá hra, která by je dokázala vytrhnout z reality a dostat je do stavu blaženosti, z něhož nebudou chtít vypadnout, dokud se na obrazovce monitoru neobjeví závěrečné titulky.

Poslední rok byl na hry opravdu plodný, i když jsme se vydání žádné opravdové pecky nedočkali. Celkem jich vyšlo několik desítek, kterážto hodnota je ještě umocněna skutečností, že v průběhu posledních let se prudce zvedl počet dostupných platforem. To by v tom byl čert, aby se v takovém množství rozmanitých herních kousků nenašel nějaký, který by splňoval představu každého jednoho hráče o dokonalé hře. Nebo ne? Čekat, až se někomu podaří vyvinout hru, která by ukojila úplně všechny naše představy, je sprintem na dlouhou trať. Navíc s nejistým koncem. Kdo nám zaručí, že se ho dožijeme? Tento plán až příliš zavání pasivitou. Mnohem jistější bude, jak by řekl Láďa Hruška hnedle po stylovém zapérování kšandami, vytvořit si naši vysněnou videohru pěkně doma na koleni. Jedině tak budeme mít jistotu, že bude opravdu taková, jakou jsme si ji vybájili.

Jestli někdo z vás plánuje, že se pokusí proniknout do divokého videoherního průmyslu, tak nikdy dříve nebyla vhodnější chvíle. Jednak z toho důvodu, že prudce vzrostla obliba takových webových projektů, jako je například Kickstarter, díky nimž můžete své projekty téměř bezpracně představit světu a dostat je do širšího povědomí, ale také díky tomu, že nástroje pro samotný vývoj, které byly dříve poměrně drahým špásem, jsou dnes dostupné zcela zdarma.

V průběhu roku 2015 došlo k uvolnění několika vývojářských prostředí na profesionální úrovni k volnému používání. Během práce s nimi sice můžete narazit na několik drobných omezení, jež se dají odstranit jedině zaplacením, ale většinou se nejedná o nic, co by vás při vývoji nějakým významným způsobem omezovalo.

Unreal Engine 4

Třetí generace enginu Unreal platí za jeden z nejpopulárnějších enginů a využívá se dodnes. Za svoji popularitu vděčí jednak univerzálnosti, díky níž jí lze využít na tvorbu her prakticky všech žánrů, ale také tomu, že se jej v průběhu let podařilo takřka dokonale odladit, takže jej lze bez větších potíží využít pro tvorby titulů jak pro velké konzole, tak pro mobilní zařízení.

Unreal Engine 4 přinesl několik novinek, které jsou spíše viditelné pro samotného vývojáře, než pro koncového uživatele. Tu nejvýraznější představuje odstranění nutnosti provádět v případě testování projektu kompilaci kódu, což v případě Unreal Enginu 3 bylo i na lepších strojích záležitostí na několik minut.

Hlavní zbraní, kterou se Unreal Engine 4 snaží oslovit především začínající tvůrce, je široká škála tutoriálů, jež člověku vysvětlí základní principy práce s ním pěkně krok po kroku. Sympatická je také vlastnost, kdy se vás program přímo zeptá, jakou hru to vlastně chcete vytvářet, načež vám formou interaktivní ukázky poradí směr, kterým byste se měli v průběhu vývoje vydat.

Nejznámnější hry využívající technologii Unreal 4: Daylight, Hatred, Dead Island 2, Psychonauts 2

Temný survival horor Daylight byl první vydanou hrou využívající technologii Unreal 4.Temný survival horor Daylight byl první vydanou hrou využívající technologii Unreal 4.

Unity 5

Engine Unity si v posledních letech dokázal vybudovat poměrně slušnou základnu příznivců, mimo jiné díky spuštění internetového obchodu, kde si vývojáři mohou dokupovat celou řadu zajímavých vylepšení pro své projekty. Unity 5 pak snahu vyjít především nezávislým tvůrcům vstříc povýšilo ještě o kategorii výš, když bylo hned v den vydání uvolněno ke stažení zcela zdarma. Pokud se jej však rozhodnete využít pro komerční tvorbu, budete již muset zaplatit.

Každá mince má však dvě strany. Unity jako takové není příliš náročné na pochopení a práce s ním člověku po několika vytvořených projektech přijde veskrze iniciativní. Kvůli tomu se však krátce po vydání Unity 5 na Steamu objevila celá řada výtvorů od lidí, kteří neměli s tvorbou interaktivní zábavy žádné předchozí zkušenosti a ani dostatek soudnosti.

Na každou špatnou hru vytvořenou pomocí enginu Unity však připadá minimálně jedna dobrá, neřkuli skvělá. Výčet několika nejzajímavějších se nachází níže a podobně jako v případě Unreal Enginu se jedná o kousky napříč všemi možnými žánry.

Nejznámější hry využívající technologii Unity 5: Ori and the Blind Forest, Among the sleep, Dex, Armikrog

Nádherná plošinovka Ori and the Blind Forest udělala Unity výbornou reklamu.Nádherná plošinovka Ori and the Blind Forest udělala Unity výbornou reklamu.

Source Engine 2

Zatímco v případě Unity 5 budete muset za jeho použití zaplatit v případě, že se rozhodnete svoji hru vydat za účelem finančního výdělku, engine Source 2 je již zcela zdarma a Valve po vás nebude považovat ani podíl z prodejů. Pouze si od vašeho celkového výdělku odečte třicet procent, což je smluvně ustanovená provize za poskytnutí vývojářského prostředí. Zároveň mu budete muset dovolit umístění vaší hry do nabídky obchodu Steam, čímž však nepřijdete o možnost s ní nadále nakládat dle vašeho uvážení.

Source 2 byl ve vývoji celkem čtyři roky. V záři roku 2015 s definitivní platností nahradil první generaci enginu Source, která se proslavila především tím, že byla využita v jedné z nejslavnějších her všech dob, v Half-Life 2 a i více než deset let po premiéře byla hojně využívána, především moderskou komunitou.

Nejznámější hry využívající technologii Source 2: Dota 2

CryEngine 3

CryEngine 3 je momentálně jedním z nejpopulárnějších herních enginů, o čemž svědčí i to, že si jej hned po jeho uvolnění k volnému použití pro nekomerční účely stáhlo více než 20 tisíc lidí.

Hry využívající technologie CryEngine platí za jedny z nejlépe vypadajících.Hry využívající technologie CryEngine platí za jedny z nejlépe vypadajících.

Podobně jako třeba Unity i CryEngine představuje velmi univerzální nástroj schopný posloužit kvalitně nejen pro tvorbu stříleček (díky nim je tak populární), ale třeba i strategií. Jako malý nedostatek se může jevit skutečnost, že engine v podobě, v jaké si jej může každý stáhnout, nepodporuje tvorbu konzolových titulů, ačkoli jednou z prvních her, ve které byl použit, bylo FPS Crysis – první hra společnosti Crytec vydaná multiplatformě. Pokud byste se s jeho pomocí tedy rozhodli vytvářet hry pro jinou platformu než PC, budete již muset zaplatit.

Nejznámější hry využívající technologii CryEngine 3: Crysis, Kingdom Come, Sniper: Ghost Warrior 2, Warface

Článek Tvorba videoher na koleni - Rychle, kvalitně a hlavně zdarma byl publikován 21. ledna 2016 v 00.00 v rubrice Programy a Návody. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...