Netflix - Internetová půjčovna filmů je v Čechách! Co nabízí?

Sponzorované odkazy

Netflix - Internetová půjčovna filmů je v Čechách! Co nabízí?

„Co si na víkend půjčíme ve videopůjčovně na rohu?“ zeptal se mě jednoho abnormálně teplého červnového odpoledne Jožka, hnedle co zvonek oznámil, že je s výukou pro tento týden konec. „Mno, to nevím,“ odpověděl jsem já. „Já bych se chtěl podívat na ten novej film od toho…Tarmentina,“ opáčil Jožka. „Jo? A kdo to je? Ten Tarmentino?“ zeptal jsem se já, akčními filmy nepolíbený chlapec. „No, to je tvůrce těch nejlepších filmů. V tom jeho posledním běhá ženská s velkým mečem, co vypadá jako dědova mačeta na steroidech. A seká s ní ostatním hlavy, ha ha!“ zasvětil mě Jožka, načež jsem vykulil oči takovým způsobem, že by se za to nemusela stydět ani sova, které při natáčení slavné pohádky „Tři oříšky pro Popelku“ strkali tvůrci do análního otvoru tužku, aby chuděra nahodila potřebný výraz.

Stínání hlav bylo pro nás, tehdy teprve se rodící zvrhlíky, dostatečným důkazem toho, že se jedná o kvalitní film, po jehož zhlédnutí se z nás zcela určitě stanou lepší lidé. A tak jsme své kroky nasměrovaly směrem k videopůjčovně, která byla mnoho let místem, kde lidé začínali s úsměvem na rtech (je přece pátek!) svůj víkend.

Jenže co to? Po příchodu k videopůjčovně jsme zjistili, že je zavřená a jakýsi spoluobčan nažloutlé pleti se snaží nad vchod zavěsit ceduli s nápisem „Večerka“. Asi se tu budou nově půjčovat filmy jen večer, možná je tu budou i promítat, poznamenal Jožka. Když jsem mu vysvětlil, že večerka je místem, kde se prodává hlavně a především zboží každodenní potřeby, propadl v hysterický smích, jenž se po pár minutách změnil v hysterický pláč.

Nová doba! Host vyhazuje vrchního!

Co vám budeme povídat…časy se mění. A ne vždy k lepšímu. Půjčování VHS a později DVD nosičů ve specializovaných prodejnách sice nebylo vždy úplně nejpohodlnější cestou k prožití kulturního zážitku, zejména v momentech, kdy člověk musel vážit cestu neutuchajícími přívaly deště, ale mělo své kouzlo. S nástupem internetu však jejich existence ztratila hlubší smysl a třeba takové rozšíření torrentů pro ně bylo již definitivně posledním hřebíkem do rakve. Problematice stahování jsme se na našem webu již několikrát věnovali a zejména v Česku se jedná o problém, o němž všichni vědí, ale nikdo jej neřeší. Je celkem smutné, že sami tvůrci se s ním tak nějak smířili a namísto toho, aby svá díla ještě intensivněji chránili, tak je dávají lačným lidem k dispozici zadarmo, třeba prostřednictvím portálu YouTube, aby alespoň nějakou tu zlatku díky reklamě získali. Jakýmsi průkopníkem této strategie u nás je režisér Tomáš Vorel.

Ačkoli to tak na první pohled nemusí vypadat, videopůjčovny nevymizely. Alespoň ne doslova. Stále přežívají, i když ve značně renovované podobě. V podobě virtuální.

Zavřete oči, přicházím

Služba Netflix, o které se nyní budeme bavit, spatřila světlo světa již v roce 1997. Do našich končin se však dostala teprve první týden roku 2016. Proč tak pozdě? Je to z několika důvodů, jež jsou, když se nad nimi alespoň lehce zamyslíte, celkem logické.

Tak předně – Česko je malý trh. S tímto tvrzením můžete nesouhlasit, můžete klidně i plakat, ale na jeho pravdivosti to nic nezmění. Když sečteme počty lidi v Česku a nakonec i na Slovensku, kteří se intensivněji snaží vyhledávat filmy a seriály jiným způsobem, než tupou konzumací toho, co jim předkládají komerční televize, dospějeme k číslu, které jen lehce překročí hranici deseti milionů. A to je prostě málo. Navíc lidí, již jsou ochotni za sledování filmů na internetu skutečně zaplatit, je pochopitelně i z tohoto nevelkého počtu jen mizivé procento.

Netflix nabízí tři druhy předplatného, takže si každý může vybrat to, které nejlépe odpovídá jeho potřebám.Netflix nabízí tři druhy předplatného, takže si každý může vybrat to, které nejlépe odpovídá jeho potřebám.

Přesto všechno však Netflix svoji strastnou pouť do našich končin přeci jen zahájil a my jej tak můžeme konečně využívat bez toho, aby nám každou druhou minutu s úšklebkem na rtech oznamoval, že své služby nám prostě neposkytne, protože žijeme ve špatné části světa.

Netflix je internetová půjčovna filmů a seriálů se vším všudy. Po registraci do něj získáte automaticky šanci využívat jej na jeden měsíc zcela zdarma, poté však již budete muset zaplatit. Na výběr máte ze tří možných variant předplatného, přičemž to nejlevnější vás vyjde na bratru 215 korun. Výhody, které mají člověka motivovat k zakoupení dražší varianty, jsou mimo jiné vyšší kvalita přehrávání či možnost používání služby na více zařízeních současně.

Na začátku roku se ve službě Netflix objevil i oskarový snímek Miloše Formana, Amadeus.Na začátku roku se ve službě Netflix objevil i oskarový snímek Miloše Formana, Amadeus.

Nabídka filmů ve službě Netflix se pravidelně rozrůstá a i když většina titulů, jenž se v ní nachází, je již notoricky známá, tak věříme, že se najde pestrá škála lidí, kterým bude vyhovovat mít možnost podívat se na všechny díly seriálu Blacklist na jednom místě a ve slušné kvalitě. Otázkou samozřejmě je, kolik lidí od sledování odradí absence českých titulek a dabingu, který se nedávno objevil na obrazovkách jedné z našich televizních stanic.

Česko nebylo jedinou zemí, v níž na začátku letošního roku došlo ke spuštění služby Netflix. Mimo něj si svoji premiéru odbila také v dalších 130 zemích, mimo jiných také v Saudské Arábii, Singapuru či Vietnamu. Jednou z posledních velkých zemí, kde Netflix není dostupný, je Čína. Aby se i tam mohla služba pokusit prorazit, musejí její provozovatelé získat zvláštní povolení od tamní vlády, což je ovšem během na dlouhou trať.

Článek Netflix - Internetová půjčovna filmů je v Čechách! Co nabízí? byl publikován 29. ledna 2016 v 05.00 v rubrice Internet a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...