Jak funguje laserová tiskárna – Efektivní a levný způsob tisku

Jak funguje laserová tiskárna – Efektivní a levný způsob tisku

Levný tisk byl vždy cílem výrobců tiskáren, neboť nízká cena za vytištěnou stránku láká zákazníky. I proto svůj prim ve velkém objemu tisknutých stránek zpravidla dostávají laserové tiskárny. Jak ale fungují?

Levný tisk jedině cestou laseru

Nezáleží jestli zrovna kupujete ready made sro společnost, nebo jen chcete v domácnosti snížit náklady na tisk. Ušetřit na tisku lze v každém případě a laserový tisk to dovoluje. Vedle nízké ceny vytištěné stránky, laserové tiskárny nabízejí vysokou rychlost. Výhodou je bezesporu také větší odolnost vytištěných dokumentů vůči neblahým vlivům, jako je třeba déšť či všeobecně vysoká vlhkost. Inkoust se rozmočí a dokument se velmi rychle stává nečitelný, toner je ovšem podstatně odolnější.

Tepelná fixace toneru na papír základem

Cesta papíru laserovou tiskárnu začíná tím, že je papír nejprve nutné nabít záporným nábojem. Dále papír putuje k fotocitlivému válci, který je v laserové tiskárně tím nejdůležitějším, neboť přenáší elektronická data do tištěné podoby. Samotný válec je vodivý a na jeho povrchu je tenká vrstva selenu, který je díky svým elektrickým vlastnostem schopen reagovat na osvit a měnit tak svoji elektrickou vodivost, respektive elektrický odpor. Prakticky selenová vrstva vykazuje v neosvětleném prostředí vysoký elektrický odpor, řádově v megaohmech. Jakmile je ale osvícen, velikost elektrického odporu klesá na stovky ohmů, a tak je možné kladný náboj, kterým je předem celý povrch nabit, odvést do středu vodivého válce. Tímto se na povrchu fotocitlivého válce vytvoří matrice nabitých a nenabitých míst odpovídající vstupním datům.

Princip laserového tisku. Zdroj: Wikipedia, Dale Mahalko, CC BY 3.0Princip laserového tisku. Zdroj: Wikipedia, Dale Mahalko, CC BY 3.0

Krátce odbočíme k vlastnímu použitému laseru. Jde o speciální druh polovodičové diody, která na rozdíl od LED diody vytváří paprsek odpovídající velice úzkému spektru. Paprsek od diody prochází přes tak zvaný deflektor, který zajišťuje propustnost světla na základě vstupních dat. Tam, kde chceme mít nanesený toner, deflektor propustí paprsek, který je následně přes rotující zrcátko zaměřen tak, aby osvítil určitý bod na vodivém válci.

Kompatibilní Tonery Samsung, či jiných značek, jsou v podstatě suché a velice jemné prášky, které jsou kladně nabité, díky čemuž se nanesou pouze na místa vodivého válce, ze kterých jsme osvitem odvedli kladný náboj. Kladné náboje se totiž vzájemně odpuzují, což zajišťuje správný obtisk toneru na matrici.

Nyní se na řadu dostává záporně nabitý papír, který díky své polaritě přitahuje kladně nabitý toner, čímž je matrice z vodivého válce obtisknuta na samotný papír. Vodivý válec se dále otáčí a je třeba jej očistit od zbylého toneru a zbavit náboje. Poté se celý proces opakuje.

Dnes se již toner nedosypává, ale kupuje se ve speciálních kazetách.Dnes se již toner nedosypává, ale kupuje se ve speciálních kazetách.

Takto nanesená vrstva toneru na papír ovšem není odolná. Proto papír v dalším kroku prochází přes válce, které jsou ohřáté na požadovanou teplotu a nanesený toner zažehlí do struktury papíru. I proto je papír, který zrovna opustil tiskárnu, teplejší.

Multifunkční i barevné tiskárny

Princip je jednoduchý a na černobílém tisku zcela zřejmý. Pokud bychom chtěli tisknout barevně, je potřeba zvýšit počet vodivých válců a jednotlivý barvy nanášet postupně. V praxi se v tiskárnách objevuje čtveřice vodivých válců, přičemž každý z nich odpovídá jedné barvě v modelu CMYK, tedy Cyan (azurová), Magenta (purpurová), Yellow (žlutá) a Key (černá).

Typickým problémem laserového tisku byla v dřívější době cena tonerů. Již dávno není potřeba výhodná půjčka, abyste pokryli náklady na tisk. Půjčené peníze můžete snadno využít jinde, neboť je neutratíte za samotný tisk.

Článek Jak funguje laserová tiskárna – Efektivní a levný způsob tisku byl publikován 24. ledna 2016 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...