Windows - Kdy končí podpora operačních systému od Microsoftu?

Sponzorované odkazy

Windows - Kdy končí podpora operačních systému od Microsoftu?

Svět se neustále vyvíjí a vše staré postupně ustupuje novému. Tato skutečnost platí ve všech oborech, ze všeho nejvíce si jí však uvědomí člověk, který se pravidelně zajímá o aktuální dění v oblasti informačních technologií.

Je tomu nějakých bratru deset let, co jsme všichni byli odvaření z operačního systému Windows XP. Považovali jsme jej za naprostý vrchol toho, co jsou v Microsoftu schopni vyvinout a ani ve snu by nás nenapadlo, že jej někdy budeme muset vyměnit za některého z jeho mladších sourozenců. Hlavně poté, co vyšly dokonale zmršené Visty.

V Microsoftu se však stále pracuje na vývoji nových (ne vždy však lepších) operačních systémů a je tedy pochopitelné, že není tak úplně jeho majoritním zájmem, aby lidé na věky věků používali jeho starší produkty, kór ty, které už mají pomalu křížek na krku.

Z tohoto důvodu existuje něco, čemu se vznešeně říká mainstreamová a rozšířená podpora.

Teorie nuda je

Pojďme si nejprve říci: co vlastně tyto dvě věci představují a jaký je mezi nimi rozdíl?

Ve fázi mainstreamové podpory se každý operační systém nachází minimálně pět let po svém vydání. V tomto období jsou uživatelům dávány pravidelné bezpečnostní aktualizace a opravné balíčky (service packy). Systémy se v rámci mainstreamové podpory povětšinou i nadále vyvíjí a to podle ohlasů uživatelů – nejvíce je to patrné na příkladu Windows 8, jenž byl kvůli velké kritice upraven a následně formou aktualizace změněn na Windows 8.1.

Windows 8 byl po roce působení nahrazen operačním systémem Windows 8.1.Windows 8 byl po roce působení nahrazen operačním systémem Windows 8.1.

Když skončí mainstreamová podpora, vstoupí operační systém do takzvané podpory rozšířené. V té se již uživatelé nemůžou těšit na příchody žádných velkých změn, ale stále je jim dávána k dispozici podpora bezpečnosti a aktualizace s ní spojené. Rozšířená fáze podpory trvá pět let po skončení mainstreamové.

Pouze ještě dodáme, že kromě těchto dvou forem podpory existuje ještě třetí, dodatečná, jež je však určena především pro firmy, protože za její užívání je potřeba Microsoftu měsíčně platit nemalou finanční částku.

Nyní se pojďme podívat na momentálně nejrozšířenější operační systémy Windows a ujasněme si, kdy přesně v jejich případě dojde k ukončení dvojice zmiňovaných „hlavních“ podpor.

Windows XP

Windows XP už je, chtělo by se říci, ve výslužbě. Jeho mainstreamová podpora byla ukončena v roce 2009, rozšířená pak v roce 2014.

Jeden z nejpopulárnějších operačních systémů všech dob, Windows XP, přišel o rozšířenou podporu před dvěma lety.Jeden z nejpopulárnějších operačních systémů všech dob, Windows XP, přišel o rozšířenou podporu před dvěma lety.

Celá řada firem se navzdory této skutečnosti nechtěla používání Windows XP na firemních počítačích vzdát, a tak si ochotně připlatila za výše zmíněnou dodatečnou podporu, aby i nadále měla k dispozici bezpečnostní aktualizace. Stále vysoká popularita Windows XP však Microsoftu nebyla příliš po chuti, což vedlo v loňském roce k tomu, že cenu dodatečné podpory pro něj zdvojnásobil – dnes za ní tedy firmy zaplatí bezmála deset tisíc korun měsíčně.

Windows Vista

Ačkoli Windows Vista rozhodně nepatří mezi nejpopulárnější operační systémy, zmínit jej zde musíme. Mainstreamová podpora Vist byla ukončena v roce 2012 a rozšířená skončí už na jaře příštího roku.

Ještě dodáme, že Windows Vista se v rámci mainstreamové podpory dočkal vydání dvojice service packů. Stejný počet byl naplánován i pro Windows 7, ale z vývoje druhého nakonec sešlo.

Windows 7

Ukončení mainstreamové podpory „sedmiček“ se odehrálo loni v lednu. Tato událost zároveň definitivně pohřbila naděje na vydání druhého service packu pro ně.

Rozšířená podpora Windows 7 potrvá do roku 2020.Rozšířená podpora Windows 7 potrvá do roku 2020.

Rozšířená podpora stále ještě nejpoužívanějšího operačního systému skončí v roce 2020, což jeho spokojeným uživatelům dává stále ještě dostatek času na to, aby si našli vhodnou alternativu.

Windows 8 / Windows 8.1

Z čistě technického hlediska by mainstreamová podpora Windows 8 měla být ukončena v roce 2017 (protože tento operační systém vyšel v roce 2012), ale vzhledem k tomu, že původní verzi bez upgradu na Windows 8.1, který byl uvolněn v roce 2013, již není možné mít, došlo k jejímu prodloužení o rok. Rozšířená podpora poté bude opět trvat pět let – konkrétně do roku 2023.

Windows 10

Nejmladší operační systém Microsoftu, respektive jeho uživatelé, se zatím žádných změn v oblasti podpory obávat nemusejí. Mainstreamová podpora v jeho případě potrvá až do roku 2020, rozšířená pak skončí o pět let později.

Článek Windows - Kdy končí podpora operačních systému od Microsoftu? byl publikován 23. května 2016 v 05.00 v rubrice Internet, Technologie a Návody. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...