Factorio: Všechno je složitější, než se zdá - rozhovor

Sponzorované odkazy

Factorio: Všechno je složitější, než se zdá - rozhovor

Her, které dávají hráčům svobodu a nechávají je, aby si jejich svět upravovali zcela podle své vlastní chuti, se v posledních letech urodilo hned několik. Navzdory tomu je však titul Factorio z českých končin něčím vyjímečný. Když se na začátku letošního roku poprvé objevil na Steamu v rámci early accesu, způsobil menší pozdvižení a sputil lavinu nadšených reakcí. V čem tkví z pohledu jeho tvůrců tento úspěch a na co všechno se ve hře můžeme těšit, až opustí brány mnohaletého vývoje? To se dozvíte v exkluzivním rozhovoru, pouze na SWMagu.

Factorio je na první pohled velmi originální titul. Jak vznikl jeho koncept, čím jste se nechali při jeho vymýšlení inspirovat?

Původní myšlenka vychází z mé zkušenosti hraní modu Industrial Craft pro Minecraft. Ten spočíval v industrializaci a i částečné automatizaci některých částí hry. Nadchl jsem se pro ten koncept, ale jakmile jsem toho postavil trochu víc, hra se začala hrozně sekat, nebylo to vyvážené, nebyla tam moc výzva. Zkrátka mi přišlo, že by se ten princip dal využít daleko víc, tehdy přišla myšlenka udělat si to po svém. Takový malý hobby projektík co budu mít za pár měsíců hotový v jednom člověku.

Pročítal jsem si různá fóra a nabyl jsem dojmu, že celá řada lidí přesně neví, kam Factorio žánrově vlastně zařadit. Jak jej vnímáte vy?

Factorio je specifické jak tou základní tezí automatizace, tak jeho spojením s na první pohled ne úplně zkombinovatelnými koncepty jiných her, které mě nejvíc bavily. Nejbližší škatulka je asi budovatelská strategie, ale skoro mám pocit, že jsme udělali takový náš malý vlastní subžánr.

Factoria si všiml i duchovní otec Minecraftu, Markus Persson, který jej pochválil na svém twitterovém profilu. Nabudila vás tato skutečnost nějakým způsobem do dalšího vývoje? A co Minecraft – dost lidí s ním Factorio srovnává. Myslíte si, že je to správně, přec jen se jedná až na několik detailů o dvě zcela odlišné hry.

Z Minecraftu si pár principů Factorio bere, ale je to jen jedna z inspirací. Taková premisa je, že Factorio obsahuje určitou část Minecraftu upravenou tak, aby se nudné věci nemusely dělat ručně. Pro určitou úzkou skupinu hráčů Minecraftu platí, že když od něj odrostou, začnou hrát Factorio, ale srovnává se to těžko. Já vidím hlavní důvod úspěchu Minecraftu v tom, že je v něm od všeho něco, každý typ hráče si tam najde to, co ho baví, od elektrotechnika po 5 ti leté dítě. Factorio je jiné v tom, že má mnohem specifičtěji omezenou skupinu hráčů, těm ale dává přesně to, co chtějí.

V pozdějších fázích hry vám bude nad vašimi výtvory přecházet zrak.V pozdějších fázích hry vám bude nad vašimi výtvory přecházet zrak.

Bude Factorio hrou s lineární hratelností, nebo se bude jednat čistě o sandbox? Co bude hráče čekat poté, co dosáhne konce?

Faktorio nikdy nebylo a nebude hrou s lineární hratelností. V současné verzi jde hra ukončit vysláním satelitu na oběžnou dráhu, ale to je spíš taková třešnička na dortu a motivace k celé té industrializaci. Schválně necháváme konec otevřený, abychom měli kam to dál rozvíjet v případných expanzích hry.

Ve hře se hráč setká s nepřátelskými NPC. Jak je řešena jejich umělá inteligence? Budou hráče cíleně napadat či mu nějakým způsobem škodit, nebo to s nimi bude podobně jako v případě hry Don’t Starve, kde většina potvor hráče nenapadá, pokud jim k tomu nedá důvod?

Momentálně nepřátelé útočí, když je jejich okolí zamořováno znečištěním. To se jim nelíbí a jednou za čas se vypraví zkusit zničit jeho původ. Jsme s tím celkem spokojeni, protože to správně balancuje hru podle toho, jakým tempem kdo hraje, a nepřátelé také útočí na ty nejaktivnější místa továrny nebo těžící expanze.

Na jaké publikum je Factorio primárně cíleno?

Na lidi, které baví to samé, co mě. Nevěděl jsem přesně, jestli takoví lidé jsou a jestli jich je dost, ale ukázalo se, že jo. Hodně často to jsou programátoři, inženýři nebo hračičkové.

Na železnici, dějou se věci.Na železnici, dějou se věci.

Jak dlouho na Factoriu vlastně pracujete? Je jeho současná podoba shodná s vizí, kterou jste měli na začátku vývoje?

Je to víc než 4 roky, vize na začátku byla daleko, daleko menší než to, co nám z toho vyrostlo, ale základní koncept hry zůstal určitě zachován.

Narazili jste v průběhu vývoje na nějaké významné komplikace?

Ano, asi tak každý den. Máme takové heslo: „Všechno je složitější, než se zdá“.

Jaké jsou z vašeho pohledu cíle Factoria? Kde tuto hru vidíte za takových pět let?

Doufám, že bude už tak 4 roky hotová. Ideálně s nadupaným datadiskem. Možností, co dál, je hodně a nemusí jít nutně jen o Factorio.

Uživatelské rozhraní v celé své kráse.Uživatelské rozhraní v celé své kráse.

Na Indiegogo se vám podařilo vybrat přes 20 000 euro. Čím si tento úspěch vysvětlujete?

Nakonec to bylo složitější, než se nám zdálo. Jako vždy. V polovině kampaně jsme neměli skoro nic. Naší výhodou nesporně bylo, že na rozdíl od podobných projektů jsme měli hratelnou, byť velice strohou, demoverzi, která demonstrovala základní koncepty hry, kterou si lidi mohli zahrát a nadchnout se. Většina podobných projektů tohle neměla, jen obrázky, sliby a povídání.

Kolik lidí momentálně na Factoriu pracuje?

Něco okolo 15, poslední dobou to narostlo.

Jak dlouho se pohybujete v oblasti vývoje her?

Factorio je naše první hra, takže před tím, než jsme s ním začali, jsme neměli prakticky žádné zkušenosti v této oblasti, až na občasné malé hříčky, co si programátor občas napíše. Naše výhoda byla ale dlouholetá programátorská zkušenost, znalost hodně her a samozřejmě obrovská trpělivost.

Na stránce www.factorio.com si každý, koho hra zaujala, může zadarmo stáhnout demo verzi, případně si hru rovnou koupit. Sluší se však připomenout, že je stále ve stádiu vývoje. Máte určené alespoň přibližné datum, do kterého byste chtěli uvolnit finální verzi? Můžeme se po ostrém vydání těšit na postupné přidávání dalšího obsahu?

Říkáme sice už pár let, že to bude za rok, ale tentokrát to už opravdu myslíme vážně :) Hra sice není ještě oficiálně hotová, ale už tak k ní jde přistupovat, jde hrát od začátku do konce, je vyvážená a díky mnoha fanouškům i slušně odladěná, to, co chceme přidávat, jsou už spíš vylepšení, než dodělávky. Naučil jsem se neslibovat, takže neslibuju, jestli budeme dál rozšiřovat. To, jestli uděláme expanzi, záleží na mnoha faktorech a to jestli nás to bude stále bavit, je asi ten nejdůležitější.

Toť vše. Za celý tým magazínu SWMag děkuji za rozhovor, přeji hodně sil do další práce a ať se dílo daří.

Článek Factorio: Všechno je složitější, než se zdá - rozhovor byl publikován 15. července 2016 v 05.00 v rubrice Programy, Technologie a Rozhovory. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...