Windows 10 Anniversary Update - Desítky se blíží k dokonalosti

Sponzorované odkazy

Windows 10 Anniversary Update - Desítky se blíží k dokonalosti

V červenci tomu byl přesně rok, co kanceláře Microsoftu opustil jeho nejnovější operační sytém, Windows 10. A jak společnost, založená před mnoha dlouhými lety velkým Billem Gatesem, z něhož si dnes všichni děláme srandu, oslavila? Vydáním velkého balíku aktualizací a oprav, pochopitelně. Celá řada chyb, které mnoho lidí od přechodu na Windows 10 odrazovaly, totiž byla známá již ode dne vydání, což je poměrně smutný spektákl, když vezmete v potaz, že Microsoft rozhodně není žádnou garážovou společností, která by musela pečlivě zvažovat investování každé koruny.

Zdá se však, že ne zcela vydařený start desítek a zejména reakce na něj jeho otce více než dostatečně vytrestaly, takže testování nejnovější aktualizace věnovali dostatečné množství času, což se, a to můžeme přiznat hned takhle v úvodu, rozhodně vyplatilo. První velká aktualizace pro Windows 10 totiž nejen že odstraňuje většinu dosud opomíjených a občas dosti otravných nedostatků a chyb, ale přidává také několik zcela nových prvků, jež jsou sice pro běžného uživatele povětšinou zcela zbytné, ale na druhou stranu je díky nim vidět, že v Microsoftu nad dalším vývojem svého nejmladšího dítka skutečně přemýšlejí a jsou ochotní jej posouvat dále směrem, na nějž je občas navádějí sami koncoví zákazníci.

Pojďme se nyní podívat na novinky a změny, které se ve Windows 10 odehrály. Ty jsou přeci jen tím hlavním důvodem, proč jste na tento článek vůbec zabloudili.

Bash shell

Tato utilita vám bude po stažení aktualizace skrytá, protože je určena primárně pro vývojáře. Pokud si práci s ní budete chtít vyzkoušet, je nezbytné jí povolit v nastavení systému v sekci „Pro vývojáře“.

Takto vypadá textové rozhraní Ubuntu v podání Windows 10.Takto vypadá textové rozhraní Ubuntu v podání Windows 10.

Po něčem, jako je Bash shell, volali již delší dobu uživatelé, kteří se trochu více orientují na poli informačních technologií. Tato novinka totiž umožňuje práci s Ubuntu, i když ta se v praxi v několika ohledech přeci jen liší od toho, jak toto rozhraní funguje v případě Linuxu. To však nepředstavuje výraznější problém, protože Bash shell je dostatečně funkční na to, abyste pomocí něj mohli spouštět programy napsané pro Linux, nebo pohodlně pracovali se soubory. Utilita nemá v žádném případě za úkol konkurovat systému Linux jako takovému, skutečně se jedná spíše o takovou vychytávku pro vývojáře, zatím využívající výhradně textové rozhraní.

Vylepšení virtuálních ploch

Virtuální plochy jsou příjemnou vlastností, která člověku ušetří spoustu práce, zejména v případech, kdy najednou potřebuje obsluhovat více programů či dialogových oken. Díky nové aktualizaci se práce s nimi posouvá ještě o kousek dál a nutno podotknout, že správným směrem. Nyní je totiž možné s programy, zobrazenými v náhledech jednotlivých virtuálních ploch, volně operovat a například je bez změny stavu otvírat i na plochách, kde dosud nebyly aktivní. Výhody z tohoto plynoucí, jsou zřejmé. Odpadá nutnost pracně dohledávat programy na disku, provádět jejich dodatečná nastavení či kopírovat stohy textu mezi zapnutými textovými editory.

Virtuální plochy využijete, když se vám začnou hromadit spuštěné programy.Virtuální plochy využijete, když se vám začnou hromadit spuštěné programy.

Virtuální plochy nám, a možná že jsme v tomto směru jediní na světě, od samého počátku takt trochu připomínají kultovní vlastnost několika starých programů z éry DOSu, které se říkalo boss button a jež uměla ve zlomku vteřiny nevhodný software v případě, že do vaší kanceláře přišel šéf, shodit na plochu a vy jste mohli předstírat, že jste tvrdý dříč, který si rozhodně zaslouží titul zaměstnanec měsíce.

Temný motiv

Po této drobné kosmetické úpravě volalo mnoho lidí a to překvapivě nejen z řad gótů či emařů. Vadilo jim totiž, že je Windows 10 příliš světlý. Upřímně, chtěli bychom být těmi, kterým na desítkách vadilo jen a pouze tohle. Pokud není bílá barva vaše oblíbená, není nic snazšího, než zavítat do nastavení systému a do sekce přizpůsobení. Pod záložkou barvy najdete stále stejně chudou nabídku, avšak ve spodní části okna máte nově možnost vybrat si, zda chcete, aby váš systém vypadal „klasicky“ – tedy světle, nebo tmavě.

Vylepšení prohlížeče Edge

Edge měl být nástupcem prohlížeče Internet Explorer, na který stále mnoho lidí nedá dopustit. To se mu však příliš nepodařilo, zejména proto, že od počátku nebyl uživatelsky příliš pohodlný na ovládání a třeba takové nastavení domovské stránky v jeho případě představovalo docela bojovku. Tyto nedostatky se sice v Microsoftu rozhodli zatím nechat ležet ladem, nebo vyčkat, až se s nimi těch pár lidí, co Edge používá, naučí žít. V každém případě na jeho vývoj nezapomněli a program se tak po opravdu dlouhé době dočkal podpory stahovatelných doplňků, které jsou v případě všech slušných prohlížečů brány jako naprostá samozřejmost. Konečně si tak Edge můžete alespoň trochu upravit dle vlastních potřeb, i když zatím pouze pomocí třinácti rozšíření. Věříme však, že tato skromná nabídka se v budoucnu ještě rozroste.

Cortana

Asistentka Cortana byla jednou z nejočekávanějších novinek, které spolu s Wndows 10 přišly. Šušká se dokonce, že se na jejím vývoji podílel několik let i sám Bill Gates. Pokud patříte mezi lidi, kteří jí nemůžou přijít na jméno, máme pro vás špatnou zprávu. Po instalaci aktualizace jí již nebude možné kompletně vypnout.

Směr, jakým by se vývoj Cortany měl v budoucnu ubírat, je v Microsoftu často diskutovaným tématem. Jednou z nejpříjemnějších změn, kterých se Cortana v rámci aktualizace dočkala, je schopnost více spolupracovat s programy, dostupnými v balíku Office. Nově dokáže například určit, kterou z rozpracovaných prezentací v Powerpointu hledáte a říct vám, kdy jste s ní naposledy pracovali, případně určit kolegy, kteří se na ní podíleli. Zároveň vám také dokáže pomoci vyhledat časy odletů letadel a pomocí dostupných dat také dokáže dohledat, jaké číslo měl pokoj v hotelu, kde jste byli ubytováni. Napadá nás pouze jeden vhodný komentář: velký bratr nás sleduje!

Spíše jako takové bonusové vylepšení lze vnímat, že Cortana nově dokáže získat informace o vašem chytrém telefonu a zobrazit je formou upozornění na stolním počítači. To se hodí například ve chvílích, kdy telefonu začne docházet baterie. Sympatické je, že tuto formu spolupráce asistentka dokáže navázat nejen s telefony, využívajícími systém Windows Phone, ale i Android či iOS.

Všechny tyto drobné detaily mají za následek, že se Cortana pomalu, ale jistě dostává do stavu, v němž se dle mnohých měla nacházet hned v den vydání Windows 10.

Přepracovaná nabídka Start

Když před lety vyšel Windows 8, lidi ani tak moc nezajímaly všechny ty novinky, které s sebou přinesl, ale spíše to, že se v něm nenacházela nabídka Start, která tu s námi byla již od dob legendárních Windows 95. Alespoň ne zpočátku a rozhodně ne v podobě, v níž jsme na ní byli zvyklí. Windows 10 jí sice obsahoval již od vydání, ale v kompletně přepracované podobě, která mohla být pro celou řadu lidí dosti matoucí, protože to, co bylo dříve možné udělat pomocí dvou kliknutí myši, se značně zkomplikovalo. Sice existuje varianta, jak do desítek dostat vzhled Startu z Windows 7, to teď ale ponechejme stranou. Stejně jako v případě osmiček, i u desítek došlo s první velkou aktualizací k úpravě Startu tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Plusové body nový vzhled rozhodně sbírá za to, že konečně není nutné pracně otevírat nabídku s nainstalovanými programy, protože ty se nově zobrazují hned po otevření nabídky v přehledném sloupečku, takže je nemusíte pracně dohledávat, jako toaletní papír za Komárů. Trochu nás mrzí, že se v Microsoftu nerozhodli celou tuto vizi rozehrát trochu dál a tlačítka pro nastavení či vypnutí stále ponechali čistě obrazová, mikroskopická a bez kousku doprovodného textu.

Xbox Play Anywhere

V Microsoftu se snaží zapomenout na zrůdnost jménem Games for Windows Live a přijít s jeho novou, funkční alternativou. Ta nese název Xbox Play Anywhere, což není žádným tajemstvím. Na letošní E3 jsme se dočkali většího popisu toho, jak bude tato věc fungovat v praxi, takže to pouze připomeneme: pokud si koupíte hru pro konzoli Xbox One, budete mít možnost jí hrát i na vašem stolním počítači, na němž pochopitelně musí být nainstalován Windows 10. Takovou první vlaštovkou, která měla funkčnost této nové služby demonstrovat v plné síle, byl titul Quantum Break od studia Remedy, který se však příliš nevydařil. Ještě na letošní rok se však chystá vydání celé řady zajímavých her, z nichž některé jsou pokračováními již zavedených značek, které se na počítače v minulosti nikdy nepodívaly a byly doménou konzolového hraní. Xbox Play Anywhere je tak důkazem toho, že Microsoft bere hraní na počítačích vážně.

Vylepšení kalendáře

Kalendář ve Windows 10 se žádným způsobem neodlišoval od těch, které byly dostupné ve starších systémech. Díky aktualizaci do něj však byla přidána funkce, po níž lidé volali již mnoho let. Konečně si do něj totiž můžeme zapisovat důležitá data schůzek a dalších povinností.

Tak to by bylo pro dnešek vše. Představili jsme si několik největších novinek, kterých se Windows 10 dočkal. Díky nim se dostává do stavu, v němž si jej spousta lidí představovala od chvíle, kdy byl poprvé oznámen. I když tomu zpočátku nikdo nechtěl moc věřit, Windows 10 nakonec skutečně má všechny předpoklady k tomu, aby se mohl stát stejně populárním systémem, jako Windows 7 či Windows XP.

Článek Windows 10 Anniversary Update - Desítky se blíží k dokonalosti byl publikován 14. srpna 2016 v 00.00 v rubrice Programy, Technologie a Návody. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...