Mapy.cz – Tvrdá konkurence pro Google maps?

Sponzorované odkazy

Mapy.cz – Tvrdá konkurence pro Google maps?

Mapy.cz od Seznamu patří k nejoblíbenějším webovým nástrojů pro vyhledávání, plánování trasy. Vychytávky z poslední doby jim přidaly ještě více na atraktivitě. Mapy.cz a její aplikace vřele mohou konkurovat Google Maps.

Doposud nejvíce využívaná služba map od Google v současné době bojují o své prvenství s mapami od Seznamu. Zdá se, že vývojáři ze Seznamu mapám věnují stále větší pozornost. Mapy.cz navíc mají lepší podklady celé České republiky než konkurenční služby. Mapy.cz jsou však natolik komplexním dílem, že nelze jednoznačně říci, která z nabízených služeb je lepší. Jednoznačně tedy nelze srovnat Google Maps s českými mapami nebo s Microsoft a jeho bing mapami respektive s jeho hier mapy, protože to je jedno a totéž z hlediska dat. Pakliže se ale podíváme na tyto tři poskytovatele, tak jediný, který dodržuje nějaká pravidla kartografie a českého kartografického jazyka, jsou pouze a jedině Mapy.cz – český Seznam.

Z přehledu vývoje samotné služby Mapy.cz je očividné, že se na vývoji a aktualizováni dosavadních dat neustále pracuje. Mapy.cz se neustále rozrůstají. Za poslední dobu stojí za zmínku několik moderních funkcí: Panoramatické snímky, jízdní řády, 3D model měst nebo detailní turistická mapa.

Podrobná turistická mapa, kterou na Google Maps nenajdete.Podrobná turistická mapa, kterou na Google Maps nenajdete.

Základem Mapy.cz je klasická mapa s využitím vlastích zdrojů. V zahraničích Mapy.cz přebírají data z projektu OpenStreetMap, které zobrazují vlastním grafickým designem. Jednotlivé detaily Mapy.cz zobrazují za pomocí svého katalogu Firmy.cz a od nejrůznějších turistických partnerů.

Co Mapy.cz umí?

Mezi žhavé novinky českého Seznamu patří spuštění Stopaře pro iOS a Android, v němž se můžete nechat navigovat hlasy Janka a Koko ze Streamu. V obou aplikací navíc došlo k rozšíření online mapy na celý svět a k aktualizaci offline map. Nově si také můžete prohlédnout celou zeměkouli ve 3D a v detailu adres, ulic a souřadnic je přidaný rychlý odkaz na detailní informace v Katastru nemovitostí. Do zimní mapy byly přidány sáňkařské dráhy, osvětlené lyžařské běžecké tratě, informace o večerním lyžováním, skialpinistické trasy v Krkonoších a čerstvé informace o upravenosti běžkařských drah. Řidiči ocení informaci o parkovacích zónách ve vybraných městech či nově přidaná funkce se šikne hlavně těm pražským, kteří jsou informováni během svátků, které parkovací zóny jsou zdarma. Bližší informace jsou právě v mapě.

„Informace o bohoslužbách“. Kliknutím na tento odkaz uživatel získá přehled časů nejbližších bohoslužeb.„Informace o bohoslužbách“. Kliknutím na tento odkaz uživatel získá přehled časů nejbližších bohoslužeb.

Specialitou Map jsou čerpací stanice, u které se zobrazuje cena paliva s datem poslední aktualizace. Po aktuálních cenách benzinu byly od prosince minulého roku nově přidány také aktuální ceny LPG a CNG z čerpacích stanic, kde lze platit kartou CCS. Užitečným pomocníkem je cestovní aplikace pro Android, ve které můžete v případě nouze zavolat tísňovou linku, nasdílet svoji polohu, popřípadě najít nejbližší nemocnici a především návod pro poskytnutí první pomoci.

Aplikace první pomoci nebo cestování bezpečněji s vydařenou aplikací od Seznamu.Aplikace první pomoci nebo cestování bezpečněji s vydařenou aplikací od Seznamu.
Věděli jste, že v mapách je zmapovaná pražská ZOO? Nově také i ZOO v Hluboké nad Vltavou.Věděli jste, že v mapách je zmapovaná pražská ZOO? Nově také i ZOO v Hluboké nad Vltavou.

Významným krokem kupředu, po České republice, je rozšíření haptických map pro slabozraké a nevidomé také na Slovensko. Stalo se tak koncem minulého roku.

976 hodin vývoje. 357 litrů kafe. 1 textový editor. Nové Mapy. Pochopí ženský i chlapi, uvádí český Seznam.976 hodin vývoje. 357 litrů kafe. 1 textový editor. Nové Mapy. Pochopí ženský i chlapi, uvádí český Seznam.

Mapy jsou inteligentním nástrojem, které vám po ránu našeptají místa nebo firmy, které se mohou hodit teď a tady. Po ránu vám doporučí nejbližší kavárny, pekařství či fitka a večer kulturní program. Aktuální dění ze světa Map můžete sledovat zde.

Vynikající letecké mapy

Se svými leteckými mapami Seznam patří mezi špičku. Letecké mapy jsou pravidelně (jednou za pár let) aktualizované s platností pro celé území s možností zpětného přepnutí do libovolného roku. Naposled byla aktualizovaná v roce 2015 a uživatelé se mohou přepnout do roku 2012, 2006 a 2003. Díky těmto snímkům můžete například sledovat výstavbu, rozšíření města. Na Mapách si uživatel prohlédne letecké snímky celého světa v rozlišení až 30 centimetrů na pixel.

Aktuální letecká mapa. Unikátní odkaz https://mapy.cz/letecka.Aktuální letecká mapa. Unikátní odkaz https://mapy.cz/letecka.

Plánovač a měření cesty

Mapy slouží především pro plánování, měření trasy. Češi jsou národem turistů, a proto i Mapy.cz cílí především na turisty. V seznamáckém plánovači tras si můžete naplánovat trasu jak autem, tak hromadnou dopravou, na kole či pěšky a netradičně i na běžkách a dokonce umí po českých řekách naplánovat i trasu na lodi. Cestu uživatel může rovněž změřit v kolonce „nástroje“ a dodatečně cestu ručně měnit. Při své cestě nezapomeňte svoji naplánovanou trasu uložit do baťůžku nebo do stažitelného souboru ve formátu GPX a KML. Při plánování výlety se zcela jistě bude hodit nabídka „výlet po okolí“, při které Mapy.cz vytvoří okruh, u kterého si navolíte, jak dlouhý má být a zda půjdete pěšky, pojedete na kole. Navštívené místo jde navíc uložit.. Zvolené místo stačí „označit jako navštívené“ a automaticky se uloží do speciálního baťůžku v sekci „navštívené“. Jediným mínusem je, že si Mapy.cz nepamatují datum návštěvy.

Rekordy a kuriozity

Osvěžením Mapy.cz je místopisný vyhledávač rekordů a kuriozit. Při této volbě se Mapy.cz promění v encyklopedii rekordů pro danou oblast. A tak se třeba dozvíte, jaký je nejstarší a největší park v ČR. Mapy rekordů a kuriozit na českém Seznamu.Mapy rekordů a kuriozit na českém Seznamu.

Aplikace pro Android

Nejste online? Nevadí. Díky offline aplikaci pro Android můžete i bez připojení k internetu vyhledat a přidat libovolný obsah v okolí naplánované trasy, výlety a místa v Baťůžku, používat stažené mapy evropských států, hledat v rámci Česka a Slovenska.

Mapy.cz od Seznamu vás provedou celým světem.Mapy.cz od Seznamu vás provedou celým světem.

A protože léto už klepe na dveře, v dalším díle pro vás chystáme recenzi Google Maps.

Foto: Mapy.cz, Mapy vychytávky

Článek Mapy.cz – Tvrdá konkurence pro Google maps? byl publikován 16. června 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet, Technologie, Návody a Mobilní aplikace. Autorem článku je Iveta Holasová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...