Mapy na internetu - Snadné plánování trasy pro výlet

Sponzorované odkazy

Mapy na internetu - Snadné plánování trasy pro výlet

Od dávných časů člověk prozkoumával nová území a od těch dob se lidé snažili orientovat v terénu a ve svém okolí, aby trefili za svými známými nebo zmapovali cestu za zvěří a podobně. Bitvy a války rovněž úzce souvisely s mapováním, nýbrž znalost terénu hrála významnou úlohu při svedení boje. Vojenské expanze přinášely nové informace o zabraných území. Například Alexandr Veliký se z Makedonie dostal až do Indie a se svoji armádou prošel bezpočet krajů, avšak jeho krveprolití nemůže kompenzovat geografický průzkum a poznání nových kultur.Postupem doby zejména na počátku novověku se začaly odehrávat významné námořní výprav. Tím pádem se globálně rekognozkoval téměř celý svět. Respektive probíhaly mnohé ohnivé diskuze o to, zda je země placka nebo koule.

Ruční měření na mapěRuční měření na mapě

Mapy a jejich zobrazení, však byly dosti nepřesné, protože v té době nebyli lidé schopni relativně přesně měřit čas a tím dále vypočítávat vzdálenosti. Až s vynálezem chronometru se tento neduh odstranil a vše se začalo významně zpřesňovat.

Kam až jsme se s mapami přenesli…

Dnes již jsou k dispozici přesné atomové hodiny a pozice a terén hlídají satelity s GPS (global position system), který již dávno není jen výsadou armádní složky. Tudíž i mapy a jejich nové funkce se výrazně proměnily, můžeme se virtuálně procházet po ulici a najít si dopředu, kde zaparkovat, pokud už toto nenecháme přímo navigaci. Dostupnost pro širokou veřejnost s sebou ruku v ruce přináší i potenciální zneužití pro nekalé účely. Dlouho rozšířené jsou mapy od společnosti Google. Přináší celou řadu užitečných funkcí: klasické plánování trasy, hlášení hustoty provozu, mapa terénu nebo satelitní, fotky míst…

Další mapy tentokrát od Seznamu se snaží konkurovat třeba s tipy na pěkný výlet. K tomu se hodí i režim turistických map a pro náhled do minulosti ne však pro přesnou orientaci je k dispozici návrat k historickým zobrazením pro ČR. Avšak tyto dvě možnosti od Seznamu a Google při hledání rychlé trasy jsou poměrně známé, ale existuje ještě několik dalších globálních či jen lokálních map terénu.

A co dále?

Celosvětová společnost Microsoft vyvinula svoje vlastní mapy s názvem Bing. Nabízí obvykle možnosti pro lokaci místa a vyhledání cesty, ale něco navíc už jim chybí. Kromě Wikipedie existují i „jejich“ mapy, které jsou rovněž otevřené, avšak pro další funkce je nutné se přihlásit. Různé další mapy od dalších vývojářů jsou na první pohled podobné a nevybočují ze zaběhlých náležitostí ostatních map. Nicméně existuje ještě menší skupina, jež se zaměřuje pouze a výhradně na lokální místa. Které polohy to nejčastěji jsou? Správně tipují ti, kteří si myslí, že jsou to některé státy s velkou rozlohou, avšak ne všechny státy sem patří. K tomuto kritériu se hlásí Čína, USA a Indie. Proč se vytvářejí „pouze“ lokální mapy a ne rovnou všechny globální?

Hlavní městoHlavní město

Důvod, který se zdá logický, je snaha o detailní popis menšího území a tedy větší smysl pro detail a případně i využití specifické kulturní náležitosti místních lidí. Tato myšlenka není rozhodně špatná, avšak nezbytností a v převážné většině případů vystačí standardní globální mapy v případě cestování za hranice státu.

Bezpracné spojení s navigací

Pro usnadnění práce se velmi často sestavují navigace, které ulehčí práci a námahu s orientačním smyslem a hovoří dostatečně včas, kde odbočit. Avšak osobně bych volil střídmé používání navigace. Každopádně spolehlivá navigace je zárukou dobré, rychlé jízdy i mimo zácpy. Ale automatickým předáním důvěry v navigaci se člověk může lehce stát těžce orientujícím, nastane-li stav bez navigace a je odkázán pouze sám na sebe.

Článek Mapy na internetu - Snadné plánování trasy pro výlet byl publikován 29. ledna 2018 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...