Během ku zdraví aneb Co se při tréninku děje s tělem

Během ku zdraví aneb Co se při tréninku děje s tělem

Přemýšlíte, že začnete běhat? S přemýšlením přestaňte a s během začněte. Běh prospívá celému tělu, a to nejen estetické vnější svalové vrstvě, ale i té funkční vnitřní, všem orgánům a hlavně mozku.

Nejtěžší je začít

Začátky bývají těžké a ani u běhání tomu není jinak. Když vyběhnete (ať už venku, nebo na běžeckém páse), tak se vám zprvu může zdát, že to nezvládnete. Dýchání se vám ztíží a tep zrychlí – srdce bije jako o život, protože se snaží dostat okysličenou krev do mozku a svalů.

Tato nepříjemná fáze ovšem trvá jen pár minut. Jakmile se dostanete do tempa, tělo zahájí uvolňování endorfinů, přezdívaných jako hormony štěstí, a vy začnete pociťovat takzvané běžecké opojení (runner’s high).

Co je runner’s high?

Česky běžecké opojení je krátkodobý euforický stav, který se objevuje po fyzickém výkonu – například po intenzivním tréninku nebo běhu. Běžecké opojení je subjektivním zážitkem a každý sportovec ho prožívá jinak, někteří ho dokonce nemusejí zažít vůbec.

Nepřetěžujte se

Výzkumy ovšem ukázaly, že lidé s velkými sportovními nároky běžeckého opojení dosahují jen vzácně. Po příliš dlouhém běhu spíše trpí na stavy vyčerpání, nevolnosti, či dokonce na stavy vyvolávající úzkosti.

Endorfiny mají užitečnou funkci, a to že svalům nedovolují cítit bolest, k dobrému pocitu po tréninku přispívají i endokanabinoidy, což jsou biochemické látky podobné těm, které obsahuje konopí. Endokanabinoidy tělo přirozeně produkuje společně s endorfiny.

Při náročném či dlouhém tréninku není možné v těle vyrobit dostatečné množství těchto látek, a proto se po jejich vyčerpání namísto slastných pocitů dostavují ty nepříjemné.

Další příznivé účinky

Běh má i další účinky, hlavně ty dlouhodobé. Kardiovaskulární cvičení podporuje růst nových cév, a tím i lepší vyživování celého těla včetně mozku. S pravidelným tréninkem je spojený i vznik nových mozkových buněk prostřednictvím procesu zvaného neurogeneze, což může vést k celkovému zlepšení mozkové výkonnosti a udržování kognitivních funkcí (vnímání, reagování, řešení úkolů).

Z dlouhodobého hlediska je běhání skvělým nástrojem nejen k formování postavy, ale slouží i jako prevence depresivních stavů, a to díky schopnosti otupovat reakci mozku na emocionální i fyzický stres.

Dalším benefitem pravidelného běhání je zvětšování objemu hipokampu (část mozku, co má na starosti paměť a schopnost se učit).

Kvality spojené s během:

  • lepší paměť a soustředění,
  • lepší schopnost řešit úkoly,
  • výrazně lepší fyzická zdatnost a nálada,
  • zpomalování postupného zhoršování kognitivních funkcí.

Zdroj obrázku: Jacob Lund / Shutterstock.com

Článek Během ku zdraví aneb Co se při tréninku děje s tělem byl publikován 31. března 2023 v 00.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...