Windows Live Messenger - Ohlédnutí za historií

Tagy:  IM, Instant Messaging, Historie IM, Historie Instant Messaging, IRC, ICQ, MSN, Windows Live Messenger, Skype

Sponzorované odkazy

Windows Live Messenger - Ohlédnutí za historií

IM, neboli Instant Messaging je internetová služba, která umožňuje uživatelům komunikovat v reálném čase – to je hlavním rozdílem oproti e-mailu, protože skrze IM je zpráva odeslána ve velmi krátké době a takřka ihned se zobrazí příjemci (většinou v rámci stovek milisekund). V jeho nabídce se nachází spousta užitečných funkcí od sledování stavu přátel (online / offline), přes chatování až k posílání souborů.

Historie

Historie IM je opravdu obsáhlá, proto jsem se na ni zaměřil chronologicky a v jednotlivých bodech. Dále z důvodu obsáhlosti se zaměřím jen na ty nejdůležitější fakta a služby.

IRC

Roku 1988 přišla první IM služba a tou byla IRC (Internet Relay Chat), konkrétně se tomu tak stalo na Technické Univerzitě v Helsinkách. Finsko v tu dobu nevlastnilo zahraniční konektivitu, proto se IRC nejprve rozšířilo po univerzitách v zemi tisíci jezer. Zvrat nastal, když se internet rozšířil globálně a nebyl určen pro vládu, univerzity, atd. díky tomu se k této službě připojili i ostatní státy. Vznikla tak první mezinárodní síť, na jejíž bázi vznikli další sítě. V dnešní době IRC stále existuje a je dostupné všem uživatelům. K připojení k této službě je potřeba speciální program neboli IRC klient.

Nejznámější sítě

Ze zahraničních se rozhodně jedná o EFnet, UNDERnet a IRCnet. Z českých můžeme zmínit irc.felk.cvut.cz, irc.ipv6.cesnet.cz a v poslední řadě irc.nfx.czf.

Nejpoužívanější klienti

Jak jsme si již řekli k připojení k IRC je potřeba speciálního klienta. Mezi nejpopulárnější patří mIRC, Miranda a ChatZilla, která je ve spolupráci s internetovým prohlížečem Mozilla Firefox.

ICQ

Psal se rok 1996, kdy izraelská firma Mirabilis vydává ICQ (I Seek You). O dva roky později jej odkoupila firma AOL, nyní jsou vlastníkem Digital Sky Technologies, kteří program odkoupili za neuvěřitelných 188 milionů dolarů. V České Republice se můžeme setkat s naší rodnou jazykovou lokalizací, kterou nabízí portály Centrum.cz a Atlas.cz, jeho podporu zajišťuje CET 21 (provozovatel TV Nova). Kromě chatování, posílání souborů, odesílání SMS zpráv ICQ nabízí též hraní her s kamarády a přenos hovoru. Existovalo mnoho verzí, které byli zpočátku obohacovány o určité funkce, ovšem nyní jde pouze o modernější vzhled. Aktuální verzí je ICQ 8 a je dostupné pro všechny typy OS.

Ostatní

Klientů pro IM existuje opravdu mnoho, proto si je nebudeme všechny takto podrobně vypisovat. Mezi další uživateli oblíbené patří Yahoo Messenger, Miranda, QIP, atd. Zmíněný Yahoo Messenger má na rozdíl od dvou zmíněných vlastní protokol, což znamená, že je nekompatibilní s ostatními IM programy.

Microsoft Live Messenger nahrazen Skypem

Tuto zprávu jste již možná slyšeli, uživatelé MSN bezpochyby. Dne 15. března byl ukončen provoz všech MSN služeb, které existovaly 12 let, jedinou záchranou pro zachování účtu bylo přejít na Skype. Již koncem října přišel Microsoft s tímto nápadem, ovšem spousta lidí nečekala, že k této změně dojde za tak krátkou dobu. Hlavním cílem bylo udělat ze Skypu nezbytnou součást operačního systému, tím je myšlena aplikace, která bude neustále spuštěna (pokud je zařízení v internetu), ale především primárním nástrojem pro veškerou komunikaci a tím obsadit první místo v počtu spokojených uživatelů.

Novinky

Díky tomuto přechodu uživatelé MSN mají nyní možnost videohovoru, kterou Skype na rozdíl od MSN nabízí, samozřejmě je opět možné volání mezi jednotlivými zařízeními po internetu, anebo po zaplacení „kreditu“ přímo na mobilní telefony a pevné linky. Od šesté verze Skypu je možné se přihlásit přes běžný účet, nebo za pomoci Microsoft ID, dříve známé jako Windows Live ID. MSN se dalo propojit s MS Outlookem (e-mailovým klientem), což je pro Skype naprostou novinkou a nabízí mnohem lepší spolupráci, nežli dříve. O aktuální verzi Skype jsme psali v recenzi Skype 6.5 – Dlaždice a sociální sítě.

Názory uživatelů

Z vlastní zkušenosti vím, že změny software některé uživatele doslova iritují, proto jsem pročetl spoustu internetových diskuzí a pokusím se vám, čtenářům přiblížit, jak je tato změna vítána.

Velká škála uživatelů s tímto krokem spokojena zdaleka není, chválí sice možnost telefonování, ale pro chatování jim Skype nesedí. Dokonce se objevil názor, že dokud nebyl Skype odkoupen Microsoftem, tak byl výborný, nyní jde do kytek. S tímto názorem se ztotožňuji, pro volání je perfektní, ovšem pro chatování mi též nesedí, jeho grafické rozhraní mi přijde přeplácané a především náročné na RAM. I když ho máte spuštěný, ale zrovna jej nepoužíváte, bere přes 120MB Vaší operační paměti a to je znát, především na starších zařízeních, či malých noteboocích. Spousta lidí stojí za názorem, že nejlepším klientem je Trillian, který je možno se Skypem propojit a vezme pouze 5MB z RAM paměti.

Závěr

Vysvětlili jsme si pojem Instant Messaging a k němu připojili to nejdůležitější z jeho historie. Hlavním tématem bylo nahrazení Windows Live Messengeru (MSN) za Skype, který koupil Microsoft. Uvidíme, jak se tato změna uchytí a pokud jste ji okusili na vlastní kůži, podělte se s námi v komentářích o vaše názory.

Článek Windows Live Messenger - Ohlédnutí za historií byl publikován 8. července 2013 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Tomáš Křenek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...