Vzdálená správa počítače - výběr nejlepších programů

Sponzorované odkazy

Vzdálená správa počítače - výběr nejlepších programů

Situace, kdy potřebujeme spravovat počítač, u kterého nejsme fyzicky přítomní, nejsou vůbec výjimečné. Není tedy divu, že je na trhu pěkná řádka aplikací, které právě takovou vzdálenou správu umožňují. Otestovali jsme tedy ty nejznámější a zde jsou naše výsledky.

TeamViewer včetně okna programuTeamViewer včetně okna programu

TeamViewer

Začněme rovnou recenzí zřejmě nejrozšířenějšího prográmku pro vzdálenou správu. Při prvním spuštění TeamVieweru zjistíme, že program není třeba ani instalovat. Stačí jej jednoduše spustit, po čemž se objeví přehledný, český průvodce. Dále se objeví malé okénko, kde je uvedeno číslo ID a heslo. Pokud známe obě tyto informace, můžeme se k počítači snadno připojit odjinud. I na druhém počítači je samozřejmě zapotřebí mít tento program. Při prohlížení různých funkcí je vidět, že TeamViewer je již nějakou dobu na trhu. Je totiž velice propracovaný a tak zde najdeme chytré funkce jako vyměnit strany, změny měřítka zobrazení, přenos souborů či zamknutí počítače. Pro lepší komunikaci lze také spustit chat, volání nebo rovnou videovolání. Jako nevýhodu jsme shledali zmizení pozadí plochy, které se změnilo na černou barvu, jak vidíte na přiložených fotografiích. Na náš vkus se také objevuje až moc okének s nabídkou placené verze. Pro nekomerční využití je přitom aplikace kompletně zdarma. Firmám pak doporučujeme navštívit srovnání placených verzí na Teamviewer.com.

Naše hodnocení:  94 %

TeamViewerTeamViewer

Realvnc

Po stažení programu je nutná instalace, ale už u ní se objevuje malý zádrhel. Každý uživatel totiž musí vložit sériový kód, přestože hodlá aplikaci pouze vyzkoušet na 30 dní zdarma (měsíc zdarma je přístupný i pro komerční využití). Je tedy nutné se registrovat a kromě jména a emailu zadat také telefonní číslo. Sériové číslo je pak alespoň možné zadat na více přístrojích. Ovládání a přehlednost programu RealVNC je naneštěstí na velmi špatné úrovni. Jakmile se nám konečně podařilo připojit, připojení bylo vcelku stabilní a rychlé. Program bohužel výrazně omezuje funkce uživatele, který nemá program zaplacený. Ve free verzi tak není ani chat, přenos souborů nebo tisk. Při instalaci Realvnc se nám do počítače dostanou hned tři programy, z čehož jeden je jakýsi nástroj pro tisk, aniž bychom byli dotázáni, zda o něco takového vůbec máme zájem. RealVNC našim čtenářům tedy rozhodně nedoporučujeme.

Naše hodnocení:  44 %

LogMeIn

Jako poslední představená je služba LogMeln, která disponuje jednou velkou výhodou. Nutné je totiž program nainstalovat pouze na jeden počítač, přičemž se k němu následně lze připojit skrze webové rozhraní. Připojení probíhá poněkud složitěji, neboť kromě přihlášení se do rozhraní na oficiálních stránkách, je nutné zadat také jméno a heslo účtu systému Windows. To nazpaměť nemusí znát každý uživatel, zvláště pokud má svůj vlastní stroj. Dále je možné užívat spoustu funkcí a samozřejmě ovládat cílový počítač. Je však nutné dodat, že je aplikace poněkud pomalejší a prakticky neustále vidíme nerovnoměrné načítání. Nejnovější verzi LogMeln stáhnete samozřejmě z oficiálních stránek Secure.logmein­.com.

Naše hodnocení:  60 %

LogMeInLogMeIn

Srovnání

Při srovnání tří představených možností vyšlo najevo, že zdaleka nejlepší aplikací je TeamViewer, který je také jako jediný v českém jazyce. Proč že je nejlepší? Kromě velice přehledného prostředí, lze zcela intuitivně ovládat. Stačí zapsat dva údaje a spojení je na světě. I proto si vítěz našeho srovnání odnáší vysoké hodnocení 94%.

Článek Vzdálená správa počítače - výběr nejlepších programů byl publikován 5. srpna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...