Windows - Ohlédnutí za nejvýznamnějšími verzemi

Sponzorované odkazy

Windows - Ohlédnutí za nejvýznamnějšími verzemi

Windows 10 před pár měsíci vyšel, po vzoru Rudy Hrušínského přeběhl nahý přes náměstí a jak už to tak v případě podobných kousků bývá, získal celou řadu příznivců, kteří ocenili jeho odvahu, ale také stejný počet odpůrců, kteří mu hrozili a proklínali jej za to, že se snaží definitivně rozbořit to, na co jsme už dlouhá léta zvyklí.

Jak dopadl Windows 10, všichni víte. Pokud náhodou ne, není nic snazšího, než si přečíst trojdílnou recenzi kolegy Šaška. Ta končí konstatováním, že Windows 10 skutečně JE revolucí na poli operačních systémů. A my si z něj za to děláme srandu. Když se však vrátíme do minulosti, tak zjistíme, že už dříve se Microsoft pokusil inovovat své operační systémy a humbuk okolo toho byl vždy přinejmenším podobný tomu, jaký vyvolalo jejich nejnovější dítko.

Dovolte nám po delší odmlce opět vytáhnout ze skříně náš redakční stroj času a vrátit se o pár let nazad. V tomto článku zavzpomínáme na ty nejvýznamnější verze systému Windows, které více či méně změnily způsob, jakým dnes využíváme počítače i mobilní zařízení.

Windows 95

Systém Windows 95, vydaný společností Microsoft na jaře roku 1995, nemůžeme opomenout zmínit hned z několika důvodů. Tím prvním, nutno podotknout že méně podstatným, byla skutečnost, že pro většinu z nás se jednalo o vůbec první kontakt s „Wokny“. Tím dalším, už o poznání důležitějším, bylo, že právě Windows 95 byl tím, kdo zavedl mnoho funkcí, se kterými se v mírných obměnách setkáváme dodnes. Tou asi nejvýznamnější a pro většinu lidí zcela nepostradatelnou, bylo a je tlačítko Start. Jeho významnost není potřeba dokazovat pomocí žádných složitých matematických rovnic, stačí, když si vzpomeneme na vydání nešťastného operačního systému Windows 8, ze kterého bylo vypuštěno, což Microsoftu celá řada lidí omlátila o hlavu, protože si bez něj připadala jako bez pravé ruky (leváci prominou).

Ve Windows 95 bylo poprvé možno pracovat s okny složek tak, jak to známe dnes.Ve Windows 95 bylo poprvé možno pracovat s okny složek tak, jak to známe dnes.

Jednou z největších změn, kterou Windows 95 představil, byla nová podpora 32bitových souborů. Všechny předchozí verze Windows disponovaly pouze podporou 16bitových. Systém se rovněž z velké části oprostil od DOSového jádra, které jej sice stále pohánělo, ale valná část uživatelů již moc dobře věděla o tom, že je pro něj možné stáhnout ovladače vyvinuté na míru pro jeho potřeby, kteréžto možnosti pochopitelně bez váhání využili. Windows 95 představil také dvě nové evoluce souborového systému, nesoucí názvy FAT12 a FAT16. Ty v placeném rozšíření Microsoft Plus! nahradil ještě FAT32, se kterým jsme se mohli setkávat ještě mnoho let poté, co byla podpora Windows 95 oficiálně ukončena.

Windows 98

Windows 98 byl druhým operačním systémem Microsoftu, který vycházel z Windows 95. Tím prvním byl systém Windows NT 4, jež však nebyl příliš kvalitně odladěn a byl určen primárně pro podnikatele.

Modrá smrt byla pro Windows 98 natolik typická, že jí využili i tvůrci známé adventury Polda 2 jako jeden z originálních gagů.Modrá smrt byla pro Windows 98 natolik typická, že jí využili i tvůrci známé adventury Polda 2 jako jeden z originálních gagů.

Windows 98 vyšel 28. června 1998 a svým způsobem pouze zdokonaloval to, co už o tři roky dříve představil jeho předchůdce. Není se tedy čemu divit, že i v jeho případě se stále ještě dali dohledat zbytky jádra systému DOS. Původní verze Windows 98 byla bohužel dost nestabilní a jako první se zasloužila o zapsání nechvalně proslulé chyby „modrá smrt“ do povědomí většiny běžných uživatelů. Většinu největších nedostatků tohoto systému opravila jeho upgradovaná verze s označením SE (Special Edition), která vyšla téměř přesně rok po vydání původní edice systému. Systém Windows 98 byl posledním z rodiny Windows, který vyšel také v 16bitové verzi.

Windows XP

Nejlepší, nejpopulárnější, nejdokonalejší…to je jen zlomek přídavných jmen, která s největší pravděpodobností uslyšíte, pokud kohokoli na ulici požádáte, aby vám jedním slovem popsal systém Windows XP vydaný v roce 2001.

Windows XP byl nástupce systému Windows 2000. Stejně jako v jeho případě vyšel ve 32 i 64bitové edici, čímž se stal nesmírně populární alternativou i pro používání ve firmách či školách.

Windows XP…pro mnoho lidí dodnes nejlepší operační systém.Windows XP…pro mnoho lidí dodnes nejlepší operační systém.

Systém Windows XP je dodnes nejdéle podporovaným operačním systémem, jaký kdy v Microsoftu vyvinuli. Na jeho oblíbenost mezi uživateli měl v roce 2007 navázat systém Windows Vista, ten však propadl, zejména kvůli vysoké hardwarové náročnosti, jež byla způsobena přechodem na nové grafické rozhraní.

V průběhu let byly pro Windows XP vydány celkem tři velké balíčky Service Pack, které opravily většinu chyb a celkově jej přiblížily naprosté dokonalosti. Malou zajímavostí je, že poslední balíček Service Pack vyšel na jaře roku 2008, tedy až po vydání novějšího systému Windows Vista. Podpora „xpéček“ byla oficiálně ukončena v roce 2014, což byl pro mnoho lidí impulz k přechodu na některý z novějších operačních systémů. Buďto na Windows 7, nebo, k čemuž se ale mnoho uživatelů neodhodlalo, na novější…

Windows 8

Systém Windows 8 se postaral o velké pozdvižení ještě před tím, než se vůbec na internetu objevila jeho první zkušební beta verze. Vývojáři se totiž rozhodli vytvořit jej tak, aby byl doslova šitý na míru dotykovým obrazovkám tabletů a chytrých telefonů. Jak na něj ovšem budou hledět uživatelé stolních počítačů, na to už nepomysleli.

Grafické rozhraní Metro se mezi lidmi velké popularity nedočkalo.Grafické rozhraní Metro se mezi lidmi velké popularity nedočkalo.

Největší změnou, kterou Windows 8 přinesl, bylo odstranění tlačítka Start, bez něhož si rázem celá řada lidí připadala doslova jako bez ruky a spousta jich dokonce vůbec nevěděla, jak provádět základní úkony jako vypínání počítače či restartování. Nabídku Start se pokusilo nahradit graficky na první pohled zajímavé, celkově ale nepříliš praktické rozhraní Metro, které sice vypadalo hezky na obrazovkách tabletů, ale na velkých monitorech působilo přinejmenším prapodivně a první starostí většiny uživatelů, kteří se rozhodli dát Windows 8 šanci, bylo, jak se ho co nejelegantněji zbavit. Kompromis mezi novým rozhraním a klasickými ovládacími prvky ze starších systémů, se Microsoft pokusil přinést ve velkém upgradu Windows 8.1, před vydáním pojmenovaný jako Windows Blue. Základní podobu Windows 8 dnes již není možné legální cestou získat, což lze považovat za nejlepší důkaz toho, že se opravdu jednalo o krok špatným směrem.

Zatím poslední operační systém Microsoftu, Windows 10, nemá cenu v tomto primárně vzpomínkovém článku příliš rozebírat, protože dojmy z něj jsou stále ještě velmi čerstvé. Kdo ví, třeba jej za pár let budeme opěvovat a nakonec mu přijdou na chuť i ti, kteří na něj dnes házají špínu, ať už kvůli tomu, že se jim změny, jež s sebou přinesl, nelíbí, nebo je nakrknul zbabraný launch. Nakrásně, když to vezmeme kolem a kolem, tak ani Windows 7 (momentálně nejpoužívanější operační systém) se zpočátku přílišné popularity nedočkal, ta se dostavila až po ukončení podpory Windows XP.

Článek Windows - Ohlédnutí za nejvýznamnějšími verzemi byl publikován 12. listopadu 2015 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...