Norman Malware Cleaner - volně šiřitelný likvidátor škodlivého softwaru

Tagy:  malware, virus, čištění pc, vyčištění počítače, čistění pc

Sponzorované odkazy

Norman Malware Cleaner - volně šiřitelný likvidátor škodlivého softwaru

Internet je bezesporu jedním z největších vynálezů 20. Století. Neomezená studna informací, komunikace v reálném čase s kýmkoliv, kdekoliv na Zemi a desítky a stovky dalších nezpochybnitelných důkazů o úžasnosti tohoto vynálezu mohou poněkud zastínit fakt, že za pozitivními věcmi, které rozvoj této globální počítačové sítě přinesl, se skrývá stejné, ne-li větší množství nebezpečí, kterým jsme jakožto uživatelé internetu dennodenně vystavováni. A tato nebezpečí nemusí mít nutně podobu scény, kdy vir maže disk, zatímco se majitel napadeného počítače, sledující, jak jeho práce mizí v propadlišti dějin, psychicky hroutí a pokouší se spáchat sebevraždu.

Škodlivý software má mnoho podob a právě ty nejméně nápadné mohou být ty nejvíce nebezpečné. Jako u každého zdravotního problému i u těch, které se týkají našich polovodičových mazlíčků platí, že prevence je nejlepším lékem. Proto si v dnešním článku představíme volně šiřitelný likvidátor škodlivého softwaru – Norman Malware Cleaner.

Nenápadný, ale praktický a přehledný

Norman Malware Cleaner je volně šiřitelnou utilitou sloužící k lokalizaci a následné likvidaci škodlivého softwaru (malware). Oproti svým placeným bratříčkům Norman Antivirus a Antispyware, neposkytuje ochranu v reálném čase, zato je však poměrně vhodnou volbou pokud tušíte, že svojí pracovní stanici máte už nějakou virtuální havětí zaneřáděnou.

Instalační balíček už svou velikostí zhruba 200 MB vypovídá o tom, že NMC obsahuje poměrně velkou databázi a tedy by měl rozpoznat a zničit velké množství škodlivého softwaru. První co si uživatel po spuštění všimne je fakt, že programu chybí česká lokalizace, což někomu nemusí být zrovna dvakrát po chuti, ale upřímně si myslím, že vzhledem k jednoúčelnosti programu, by to neměl být problém i když člověk není zrovna rodilý anglický mluvčí.

Vzhled NMC rozhodně neoslní, protože působí dojmem jakoby ve firmě Norman už po léta neměnili design svých programů, ale na druhou stranu je vyřešen jednoduše, prakticky a přehledně. Veškeré funkce a možnosti programu jsou totiž k dispozici v jednom okně pod jednotlivými záložkami a tak je důležité položit si otázku zda potřebuji jednoduchý funkční software a nebo vyšperkované moderní nepřehledné monstrum.

Obvyklé způsoby skenování jsou samozřejmostí.Obvyklé způsoby skenování jsou samozřejmostí.

Samotné ovládání programu je poměrně intuitivní a to i pro někoho, kdo ještě s podobným softwarem do styku nepřišel. Jak už jsme zmínili výše, veškerá práce s NMC probíhá v rámci jednoho okna, které je rozdělené několika záložkami. Pod záložkou Scan jsou k dispozici tři možnosti testování a to Quick (rychlý test odhalující pouze aktivní malware), Full (kompletní test) a Custom (testování pouze zvolené lokace). Dále pak následuje záložka Options s několika možnostmi nastavení, Exclude list sloužící k nastavení povolených výjimek a další funkce, které lze od podobného softwaru očekávat. Program dále disponuje speciální funkcí nazvanou Forensics sloužící k pokročilé analýze podezřele aktivních souborů.

Velké množství možností nastavení jednotlivých funkcí.Velké množství možností nastavení jednotlivých funkcí.

Špatně vyřešené aktualizace

Poměrně nešťastně jsou však vyřešeny aktualizace, kdy sice program poslušně hlásí, když se objeví nějaký update, ale poté nás přesměruje na URL adresu, které je umístěná celá nová verze programu a tak místo několika kilobytového updatu musí uživatel stahovat celý program znova, což obzvláště v případě, že bydlíte v oblasti s ne zrovna nejrychlejším internetovým připojením není veselá záležitost.

EICAR testfile aneb falešný malware

Jak bychom mohli psát o programu pro boj se škodlivým softwarem, aniž bychom vyzkoušeli jeho funkčnost na pomyslném virtuálním bitevním poli? Pro tento test jsme se rozhodli použít speciální soubor, které se tváří jako malware, vyznačuje se stejnou aktivitou, ale ve výsledku je naprosto bezpečný. Tímto testovacím souborem je, již v jednom z předchozích článků zmíněný, EICAR test file. Samozřejmě tento test nelze považovat za nějaké komplexní prověření schopností programu, ale pokud by EICAR test file náš antimalware neodhalil je rozhodně něco špatně. Naštěstí pro vývojáře z Norman Security si NMC s naším testem poradil bezproblémů a EICAR odhalil i s upozorněním, že se jedná o „falešný virus“.

Norman Malware Cleaner je výborným řešením pro čištění vašeho počítače, pokud máte pro bezpečnost vaší pracovní stanice omezený rozpočet. Vytknout lze snad jen nedostupnost české verze programu a špatně vyřešené aktualizace programu. Pro někoho může být překážkou i neatraktivní vzhled, ale to už je čistě subjektivní záležitost.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Zdarma
  • Účinná lokalizace a zničení malware
  • Uživatelské rozhraní

Nevýhody:

  • Špatně vyřešené aktualizace
  • Chybí česká lokalizace
  • Chybí ochrana v reálném čase

Článek Norman Malware Cleaner - volně šiřitelný likvidátor škodlivého softwaru byl publikován 19. července 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...